Βαριατρική
Γιατί να μας επιλέξετε;

Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», πραγματοποιούμε με επιτυχία μεγάλο αριθμό επεμβάσεων χειρουργικής απώλειας βάρους ανά έτος. Η εμπειρία της ομάδας μας οδηγεί στο θετικό και επιθυμητό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Βάζουμε τον πάσχοντα στο επίκεντρο της φροντίδας μας και παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κατανοήσει καλύτερα τις επιλογές της θεραπείας, την αναγκαιότητα του προεγχειρητικού ελέγχου και την αξία της μετεγχειρητικής παρακολούθησης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Τμήματος
+30 2310 390 766 | +30 2310 380 000

Τι είναι η Βαριατρική Χειρουργική;


Η Βαριατρική Χειρουργική είναι μια εξειδίκευση της χειρουργικής που περιλαμβάνει ποικίλες χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους. Η Βαριατρική Χειρουργική απευθύνεται σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, τα οποία έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες και τις επιλογές τους στην απώλεια βάρους με άλλες μεθόδους, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, άσκηση ή φαρμακευτική αγωγή ή που απλά επιθυμούν εξαρχής την απώλεια βάρους με τη βοήθεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Η βασική αρχή της Βαριατρικής Χειρουργικής είναι η μείωση του μεγέθους του στομάχου, η οποία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους.

Τι είναι νοσογόνος παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι νόσος που αφορά περίπου στο 30% του γενικού πληθυσμού. Με άλλα λόγια, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους είναι ή υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι κληρονομική, δεδομένου ότι έχει ισχυρό γενετικό υπόστρωμα, ή μπορεί να σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτό θα το διερευνήσει ο υπεύθυνος ιατρός.


Γιατί χαρακτηρίζεται ως νόσος;


Το πλεονάζον σωματικό βάρος καταδικάζει ανθρώπους σε σωματικό πόνο, σοβαρά προβλήματα υγείας και κοινωνική απομόνωση. Μερικά από τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι τα παρακάτω:Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νεοπλασμάτων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή του προστάτη. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την χαρακτηρίζει ως νόσο και συνιστά την έγκαιρη αντιμετώπισή της.


Σύγχρονη αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας


Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να γίνει με δίαιτα, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων ή με τη βοήθεια χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική σήμερα προσφέρει λύση σε παχύσαρκους ασθενείς που δεν κατάφεραν να χάσουν το πλεονάζον σωματικό τους βάρος παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δίαιτας.


Σε ποιους απευθύνεται η χειρουργική της παχυσαρκίας;


Οι όροι υπέρβαρος και παχύσαρκος περιγράφουν διαβαθμίσεις σωματικού βάρους μεγαλύτερου από το ιδανικό για ένα συγκεκριμένο ύψος. Αυτό που καθορίζει το «μέγεθος» της παχυσαρκίας είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ένας αριθμός που συσχετίζει το σωματικό βάρος με το ύψος. 


ΔΜΣ= Σωματικό Βάρος (Kg) / Ύψος(m)²


Με βάση, λοιπόν, τον ΔΜΣ, ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τους είναι αυτοί που έχουν ΔΜΣ > 40 ή > 35 και κάποιο συνοδό νόσημα, όπως σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση.


Είδη χειρουργικών επεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας


Οι βαριατρικές επεμβάσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. 

Χειρουργικές επεμβάσεις που απλώς περιορίζουν τη χωρητικότητα του στομάχου:


Χειρουργικές επεμβάσεις που συνδυάζουν μείωση της γαστρικής χωρητικότητας και δυσαπορρόφηση της τροφής: 


Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος αποτελεί επέμβαση περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας. Ο δακτύλιος μπορεί να ρυθμιστεί με την πάροδο του χρόνου, προσαρμόζοντας ανάλογα τη διάμετρο του εσωτερικού στομίου. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και η νοσηλεία διαρκεί έως μία ημέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Μετεγχειρητικά χρειάζεται παρακολούθηση από διαιτολόγο, καθώς και ρύθμιση του δακτυλίου ανάλογα με την απώλεια βάρους.


Τεχνική Birmingham stitch

Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» εφαρμόζεται η τεχνική "Birmingham stitch" για την εφαρμογή του δακτυλίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τεχνική καθήλωσης του γαστρικού δακτυλίου, με τη δημιουργία μιας μορφής πτύχωσης του στομάχου γύρω από αυτόν. Με τον τρόπο αυτό, σχεδόν εκμηδενίζεται ο κίνδυνος ολίσθησης του δακτυλίου (slippage rate), που είναι η συχνότερη επιπλοκή της μεθόδου. 

Επιμήκης γαστρεκτομή
Γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy)

Είναι μια σχετικά καινούργια τεχνική, με την οποία αφαιρείται περίπου το 85% του στομάχου, με αποτέλεσμα αυτό να παίρνει σχήμα επιμήκους σωλήνα ή μανικιού. Το επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι αφαιρεί τον θόλο του στομάχου, που είναι η κύρια πηγή γκρελίνης του οργανισμού. Η γκρελίνη είναι ο αγγελιοφόρος που στέλνει το στομάχι στον υποθάλαμο του εγκεφάλου για να τον ενημερώσει ότι «πεινάει». Καταργώντας, λοιπόν, την αποστολή του μηνύματος πείνας, μειώνεται σημαντικά και η όρεξη.

Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και ο ασθενής εισάγεται στην Κλινική το πρωί της επέμβασης. Μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο, υποβάλλεται στην επέμβαση λαπαροσκοπικά. Σιτίζεται το επόμενο πρωί και λαμβάνει εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα. 

Γαστρική παράκαμψη

Είναι κατά κύριο λόγο επέμβαση περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας και λιγότερο επέμβαση δυσαπορρόφησης, με την οποία η τροφή παρακάμπτει το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, το δωδεκαδάκτυλο και ένα μέρος του λεπτού εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετική ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, λόγω του ότι η τροφή δεν διεγείρει την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η επέμβαση πραγματοποιείται επίσης λαπαροσκοπικά. Η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι μία ημέρα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη χρειάζονται μετεγχειρητικά παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό τους για αποφυγή προβλημάτων από έλλειψη βιταμινών, σιδήρου ή ασβεστίου. Γαστρική πτύχωση

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια νέα τεχνική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που βασίζεται στον περιορισμό της χωρητικότητας του στομάχου. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι μία μέρα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου έναντι της κλασικής επιμήκους γαστρεκτομής είναι ότι:

 


Το μειονέκτημά της έναντι της επιμήκους γαστρεκτομής είναι ότι δεν περιορίζεται η όρεξη, αφού δεν επηρεάζει τη συγκέντρωση της γκρελίνης.


Ποια επέμβαση είναι η καλύτερη για εσάς;

Όλες οι βαριατρικές επεμβάσεις, αν εκτελεστούν σωστά από έμπειρο χειρουργό, είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Το σημαντικότερο για την επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου είναι η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του ασθενούς: Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ο εξειδικευμένος χειρουργός παχυσαρκίας να είναι σε θέση να εκτελέσει όλες τις επεμβάσεις και να μην προσπαθεί να κατευθύνει τον ασθενή προς το είδος της επέμβασης που αυτός εκτελεί. Η εξειδικευμένη ομάδα παχυσαρκίας, λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση, τις διατροφικές συνήθειες και το ψυχολογικό προφίλ του κάθε ασθενούς, θα προτείνει την καταλληλότερη σε κάθε περίπτωση επέμβαση.


Οι γιατροί του τμήματος:

No Doctors found.
Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Featured
Super Cool App

This app consider itself as a crayon, it might not be your favorite color but one day you'll need it to complete your picture.

Create Your Account Today!
Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με διάφορες παθήσεις αλλά και συμβουλές για την υγεία σας.