Διαταραχών Βάδισης και Κινητικότητας Παίδων (Ιατρείο)
Γιατί να μας επιλέξετε;

Οι υπηρεσίες μας καλύπτουν σχεδόν όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις που αφορούν τα παιδιά.

Προσεγγίζουμε συνολικά τον ασθενή, δίνοντας βάρος στην λήψη ολοκληρωμένου ιστορικού και στην λεπτομερή κλινική εξέταση. Θέλουμε να προσφέρουμε στο παιδί την δυνατότητα να έχει όσο το δυνατόν φυσιολογική και λειτουργική ζωή.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» διαθέτει όλα τα εργαστηριακά μέσα που είναι αναγκαία για γρήγορη και σωστή διάγνωση. Μια ομάδα από εξειδικευμένους επιστήμονες φροντίζουν ώστε το παιδί σας να αντιμετωπιστεί συνολικά, και να έχει την καλύτερη περίθαλψη.


Η μετακίνηση/διαχείριση ασθενών με κινητικές δυσκολίες είναι πολύ εύκολη στους χώρους της Κλινικής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Ιατρείου
+30 2310 380 000 | +30 2310 390 766

Η Βάδιση των Παιδιών είναι μια αναπτυξιακή διαδικασία που δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για άλλες σημαντικές παθολογικές οντότητες που χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση.


Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για απλά θέματα καθυστέρησης στα αναμενόμενα αναπτυξιακά στάδια. Ωστόσο, τα παιδιά που δεν είναι απλά μια «μικρογραφία» των ενηλίκων χρειάζονται έγκαιρα τις εξειδικευμένες γνώσεις του παιδο-ορθοπαιδικού σε θέματα, όπως:


1. Βάδιση στα δάκτυλα των ποδιών (ιπποποδία)
2. Βάδιση με πέλμα χωρίς ποδική καμάρα (πλατυποδία) ή αυξημένη ποδική
καμάρα (κοιλλοποδία)
3. Βάδιση με αυξημένη έσω στροφή ή έξω στροφή
4. Κύρτωση στον άξονα των γονάτων (ραιβό ή βλαισό γόνατο)
5. Βάδιση με χωλότητα (ανισοσκελία, πόνος, νευρομυϊκά προβλήματα κλπ)

Στην βρεφική και νηπιακή ηλικία, έχει σημασία πότε το βρέφος κάθεται ή μπουσουλάει ή στέκεται ή αρχίζει να βαδίζει χωρίς υποστήριξη. Ο τρόπος βάδισης σχετίζεται τόσο με ανατομικά προβλήματα (σχετικά με την σπονδυλική στήλη, τα ισχία κ.λ.π), όσο και με προβλήματα νευρολογικής ανωριμότητας. Οι πληροφορίες που προέρχονται από το άμεσο συγγενικό περιβάλλον του παιδιού, σχετικά με την καθημερινή του ζωή, είναι πολύ σημαντικές για τον γιατρό. Δεν πρέπει να υποτιμάται η αδυναμία του παιδιού στο να ανταποκρίνεται σε απλές ή και σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες.

Βάδιση

Η φυσιολογική βάδιση ξεκινά μεταξύ 9 και 19 μηνών. Η βάδιση είναι από τα πρώτα θέματα που απασχολούν την οικογένεια κατά την κινητοποίηση του παιδιού.

Οι συνήθεις διαταραχές από το πρότυπο της φυσιολογικής βάδισης, αφορούν είτε την βάδιση σε έσω στροφή αυξημένη, είτε αυξημένη έξω στροφή, είτε χωλότητα, είτε βάδιση στα δάκτυλα κλπ.

Βάδιση σε έσω στροφή


Η βάδιση σε έσω στροφή μπορεί να οφείλεται σε ανατομική διαταραχή, σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω 3 επίπεδα:Παραμόρφωση του πέλματος, όπου τα δάκτυλα παρεκκλίνουν προς το άλλο πόδι (σχήμα πέλματος σαν «φασόλι».Έσω στροφή της κνήμης. Αυξημένη κλίση από το ισχίο (αυχένας του μηριαίου). Φυσιολογικά, στα νήπια δεν απαιτείται θεραπεία, πέραν της παρακολούθησης. Θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια  για να διορθωθεί η έσω στροφή των ποδιών. Ειδικά παπούτσια, κηδεμόνες ή ασκήσεις δεν θα επιταχύνουν την διόρθωση. Εάν η στροφή παραμένει κατά την διάρκεια της όψιμης παιδικής ηλικίας (9 – 10 ετών), χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να απαιτηθεί. Αυτό είναι πάρα πολύ σπάνιο, σε ένα υγιές κατά τα άλλα παιδί.

Βάδιση σε έξω στροφή


Η βάδιση σε έξω στροφή είναι πιο σπάνια και είναι αποτέλεσμα της ανωριμότητας ή της ενδομήτριας θέσης. Η πάθηση διορθώνεται χειρουργικά μόνο αφού παρέλθει το διάστημα, πέρα από το οποίο δεν αναμένουμε πλέον καμία βελτίωση από τον ίδιο τον οργανισμό. Η κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη καθώς εξαρτάται από την αιτία.

Πλατυποδία στα παιδιά

Η πλατυποδία στα παιδιά οφείλεται στην έλλειψη / επιπέδωση της ποδικής καμάρας. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα βρέφη και τα μικρά νήπια, εκτός και αν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις ότι η πλατυποδία είναι δύσκαμπτη.

Στην πλειοψηφία των παιδιών, η πλατυποδία διορθώνεται μέχρι την ηλικία των 6 ετών (και δεν απαιτεί καμιά αντιμετώπιση. Θεραπεία μπορεί να χρειαστεί, όταν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, δηλαδή πόνο και εύκολη κόπωση του άκρου. Η θεραπεία είναι συντηρητική με διορθωτικούς πάτους (ένθετα) και σπανιότερα με φυσιοθεραπεία ή τοποθέτηση γύψου. Κάθε περίπτωση πλατυποδίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μοναδική, και για τον λόγο αυτό το πελματογράφημα είναι εξαιρετικά βοηθητικό για την επιλογή των κατάλληλων ένθετων για κάθε ασθενή. Η χειρουργική αντιμετώπιση της πλατυποδίας εφαρμόζεται στις περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική θεραπεία. Όταν αυτό συμβαίνει χρειάζονται ακτινογραφίες και άλλες ειδικές εξετάσεις.


Έγκαιρη διάγνωση


Είναι απαραίτητο οι γονείς να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις εγκαίρως. Όταν καθυστερούν, αλλάζει η βαρύτητα του χειρουργείου και η πορεία της ασθένειας.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, κάνει την χειρουργική παρέμβαση λιγότερο επώδυνη και πολύπλοκη, και με καλύτερα αποτελέσματα.

Το να λαμβάνει κανείς γνώμες από πολλούς διαφορετικούς γιατρούς, καθυστερεί την έγκαιρη παρέμβαση και αυξάνει την πιθανότητα για μια κακή έκβαση της ασθένειας.  


Υπεύθυνος του Ιατρείου
Δρ Ν. Ρηγόπουλος
Εξειδίκευση στην παιδοορθοπαιδική στο Duke Medical Centre, NC, USA

Το ιατρείο θα γίνεται κάθε Τρίτη 10:30-12:30.

Οι γιατροί του τμήματος:

Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Featured
Super Cool App

This app consider itself as a crayon, it might not be your favorite color but one day you'll need it to complete your picture.

Create Your Account Today!
Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με διάφορες παθήσεις αλλά και συμβουλές για την υγεία σας.