Διαταραχών Ύπνου (Ιατρείο)
Γιατί να μας επιλέξετε;

Η Κλινική διαθέτει εξειδικευμένο τεχνικό ύπνου – με πιστοποίηση – και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση των ασθενών που υποβάλλονται σε μελέτη ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στο Εργαστήριο Ύπνου πραγματοποιούνται πολυσωματοκαταγραφικές μελέτες ύπνου (PSG) για τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με αναπνευστικές διαταραχές στον ύπνο και τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας ασθενών με αναπνευστικά, καρδιολογικά και νευρολογικά νοσήματα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Ιατρείου
+30 2310 390 766 | +30 2310 380 000

Στην Κλινική λειτουργεί πιστοποιημένο Εργαστήριο Ύπνου για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου. Επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ύπνου είναι ο γιατρός-πνευμονολόγος Βασίλης Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει λάβει την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ύπνου (ESRS) της εξειδίκευσης περί διαταραχών ύπνου (Expert Somnologist) και είναι υπεύθυνος για την ανάλυση, επεξεργασία και γνωμάτευση των μελετών ύπνου.


Διαταραχές αναπνοής στον ύπνο

Οι διαταραχές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου (που συχνά εκδηλώνονται με ροχαλητό και παύσεις της αναπνοής) είναι συχνές και αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, διότι μπορεί να συνδέονται με άλλες καταστάσεις δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή (καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, τροχαία ατυχήματα, ανικανότητα κλπ.).


Τι είναι το Σύνδρομο Απνοιών κατά τον Ύπνο;

Ορισμένα άτομα κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού ύπνου παρουσιάζουν, εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων, στένωση ή και πλήρη απόφραξη του φάρυγγα. Αποτέλεσμα της απόφραξης είναι να συμβαίνουν παύσεις της αναπνοής που διαρκούν από 10 δευτερόλεπτα μέχρι και 2 λεπτά. Τέτοιες παύσεις μπορεί να επαναλαμβάνονται συχνά από 20 μέχρι 80 φορές την ώρα. Το φαινόμενο αυτό που μπορεί να επαναλαμβάνεται πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας ονομάζεται Σύνδρομο Απνοιών κατά τον Ύπνο (ΣΑΥ). 

Φυσιολογία των απνοιών

Στη διάρκεια των παύσεων η οξυγόνωση του αίματος μειώνεται, ενώ ο εγκέφαλος «αφυπνίζεται». Οι διαταραχές αυτές διαταράσσουν την «αρχιτεκτονική» του ύπνου, ο οποίος δεν είναι πλέον αναπαυτικός. Με τον καιρό, οι πάσχοντες από το ΣΑΥ μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα από άλλα όργανα, όπως η καρδιά. Διάγνωση διαταραχών αναπνοής στον ύπνο

Οι διαταραχές αυτές διαπιστώνονται με πολύ αξιόπιστο τρόπο με ειδικές μελέτες της αναπνοής κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, που κυμαίνονται από την απλή καταγραφική οξυμετρία μέχρι την πολυπαραμετρική μελέτη ύπνου με ή χωρίς ηλεκτροεγκεφαλογραφικό έλεγχο. Όλες αυτές οι εξετάσεις γίνονται στο Πνευμονολογικό Εργαστήριο της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ». Η Πολυκαταγραφική Μελέτη Ύπνου (PSG) – πολυυπνογραφία είναι η βασική εξέταση για τις αναπνευστικές διαταραχές ύπνου, τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία.


Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του ΣΑΥ μπορεί να αποτρέψει όλες τις μακροχρόνιες συνέπειες του συνδρόμου και να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

 

Οι άπνοιες στον ύπνο χαρακτηρίζονται ως:


 

Πολυκαταγραφική Μελέτη Ύπνου (PSG) – πολυυπνογραφία

Πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο καταγραφής βιολογικών παραμέτρων, όπως η ένταση του ροχαλητού, ο καρδιακός ρυθμός, το εγκεφαλογράφημα, o κορεσμός της αιμοσφαιρίνης, η αναπνευστική προσπάθεια και η ροή του αέρα στο στόμα και τη μύτη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής παραμένει για μια τουλάχιστον νύχτα σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 8 ώρες και η καταγραφή είναι συνεχής και αφορά στη συνολική διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. 


 Εργαστήριο Ύπνου

Εργαστήριο Ύπνου ονομάζεται ο ειδικά εξοπλισμένος χώρος για την εξέταση ατόμων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υποδομή του χώρου πρέπει να εξασφαλίζει συνθήκες φυσιολογικού ύπνου, σε περιβάλλον που να μοιάζει με αυτό του σπιτιού, να έχει ηχοπροστασία και σταθερή θερμοκρασία. Οι συνθήκες αυτές είναι απαραίτητο να υπάρχουν, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο κάθε ανησυχία ικανή να διαταράξει τον ύπνο στο άτομο που πρόκειται να εξεταστεί. Ο ειδικός εξοπλισμός είναι εύχρηστος, με ελάχιστο βάρος και δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση στον εξεταζόμενο. 


Ποιους αφορά το Εργαστήριο Ύπνου

● Ανθρώπους με ημερήσια ή νυχτερινά συμπτώματα, ενδεικτικά διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο

● Ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως ΧΑΠ, άσθμα ή πνευμονική ίνωση 

● Ασθενείς χωρίς πνευμονολογικό νόσημα, αλλά με προσβολή του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. νευρομυϊκά νοσήματα)

● Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα ή πρόκειται να οδηγηθούν σε χειρουργική αντιμετώπιση

● Ασθενείς με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα ή με πρωτοεμφανιζόμενη κολπική μαρμαρυγή αγνώστου αιτιολογίας ή αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση


Οι γιατροί του τμήματος:

No Doctors found.
Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Featured
Super Cool App

This app consider itself as a crayon, it might not be your favorite color but one day you'll need it to complete your picture.

Create Your Account Today!
Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με διάφορες παθήσεις αλλά και συμβουλές για την υγεία σας.