Χειρουργικής της Επιληψίας
Γιατί να μας επιλέξετε;

Με πολυετή εμπειρία και με τη συμβολή διακεκριμένων νευροχειρουργών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το τμήμα αποτελεί εξειδικευμένο κέντρο χειρουργικής αντιμετώπισης της επιληψίας, τηρώντας όλα τα σύγχρονα ιατρικά πρωτόκολλα και χρησιμοποιώντας διαγνωστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς με τη συνοδό παύση ή μείωση των επιληπτικών κρίσεων και τη διατήρηση όλων των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Το Κέντρο Επιληψίας της Κλινικής ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ'' διαθέτει μακρά εμπειρία στην αντιμετώπιση της επιληψίας.

Ήδη από το 2002 ξεκίνησε τη δράση του με επιλεγμένα περιστατικά. Πολύ πιο συστηματικά ξεκίνησαν οι επεμβάσεις για τη χειρουργική της επιληψίας στην Κλινική από το 2006, μετά και την ένταξη στο δυναμικό της Κλινικής του Νευροχειρουργού Δρ. Βασίλειου Ζούντσα. Η εμπειρία μας ξεπερνάει τα 160 - 170 περιστατικά, με εξαιρετικά αποτελέσματα στο 85% από αυτά.

Οι υποδομές και η τεχνογνωσία που διαθέτουμε στο Κέντρο είναι ενός τεταρτοβάθμιου - σύγχρονου και για τα διεθνή δεδομένα κέντρου επιληψίας. Περιλαμβάνει δυνατότητες για μακροχρόνιες βιντεοεγκεφαλογραφικές καταγραφές, τόσο με εξωκρανιακά, όσο και με ενδοκρανιακά ηλεκτρόδια, σύγχρονη απεικόνιση, με τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, λειτουργική μαγνητική τομογραφία, προηγμένες μεθόδους ανάλυσης σήματος με καθοριστική συμμετοχή του τμήματος Ηλεκτολόγων Μηχανικών Υπολογιστών και ανάλυσης σήματος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Τμήματος
+30 2310 390 766 | +30 2310 380 000

Η χειρουργική αντιμετώπιση της επιληψίας ενδείκνυται για άτομα των οποίων οι επιληπτικές κρίσεις δεν ελέγχονται με φάρμακα. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, παύοντας οριστικά ή μειώνοντας σημαντικά τη συχνότητα και / ή τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται από ειδικό νευροχειρουργό.


Ποια είναι τα κριτήρια για τη χειρουργική αντιμετώπιση της επιληψίας;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της επιληψίας απευθύνεται σε:Τύποι χειρουργικών επεμβάσεων

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση της επιληψίας.


Χειρουργική επέμβαση κροταφικού λοβού

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος νευροχειρουργικής επέμβασης για άτομα με επιληψία κροταφικού λοβού και μπορεί να περιλαμβάνει «λοβεκτομή» ή εκλεκτική αμυγδαλο-ιπποκαμπεκτομή. Με τη μέθοδο αυτή, αφαιρείται ο εγκεφαλικός ιστός στους κροταφικούς λοβούς που προκαλεί τις επιληπτικές κρίσεις.


Χειρουργική επέμβαση εκτός του κροταφικού λοβού

Σε αυτόν τον τύπο χειρουργικής επέμβασης, ο εγκεφαλικός ιστός που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις βρίσκεται σε άλλα μέρη του εγκεφάλου, για παράδειγμα στον ινιακό, τον βρεγματικό ή τον μετωπιαίο λοβό. Κατά τη χειρουργική επέμβαση, ο ιστός αυτός αφαιρείται.


Λεσινεκτομή

Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση όγκων, αποστημάτων ή άλλης βλάβης στον εγκέφαλο που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις.


Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τον τύπο των επιληπτικών κρίσεων και από την αρχική εστία τους. Ο στόχος είναι να αφαιρεθεί όλη η περιοχή του εγκεφαλικού ιστού που προκαλεί τις επιληπτικές κρίσεις, χωρίς να προκληθεί απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου.


Τα άτομα που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης της επιληψίας υποβάλλονται σε εκτεταμένες δοκιμές για να εντοπιστεί η εστία των κρίσεων και να διασφαλιστεί ότι η αφαίρεση αυτής της περιοχής του εγκεφάλου δεν θα επηρεάσει την ομιλία, την κινητικότητα ή την ποιότητα ζωής τους. 


Χαρτογράφηση εγκεφάλου ή ηλεκτροκορτικογραφία

Η χαρτογράφηση εγκεφάλου είναι μια διαγνωστική διαδικασία συχνά απαραίτητη, εάν η εστία των επιληπτικών κρίσεων βρίσκεται κοντά σε σημαντικές λειτουργικές περιοχές ή εάν η ακριβής θέση της εστίας παραμένει ασαφής παρά τα τυπικά διαγνωστικά tests. 


Παίρνοντας την απόφαση 

Η διεπιστημονική ομάδα της Κλινικής που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της επιληψίας εξετάζει διεξοδικά όλα τα αποτελέσματα των διαγνωστικών tests που πραγματοποιήθηκαν, για να αποφασίσει εάν η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή. Η πραγματοποίηση της επέμβασης γίνεται μόνο εφόσον υπάρξει μια από κοινού απόφαση που υπερνικά τις πιθανότητες επιπλοκών και που ενδέχεται να βελτιώσει σημαντικά την έκβαση της νόσου. 

Case Report:


Οι γιατροί του τμήματος:

Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Featured
Super Cool App

This app consider itself as a crayon, it might not be your favorite color but one day you'll need it to complete your picture.

Create Your Account Today!
Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με διάφορες παθήσεις αλλά και συμβουλές για την υγεία σας.