Γλαυκώματος & Προσθίων Μορίων (Ιατρείο)
Γιατί να μας επιλέξετε;

Το ιατρείο προσφέρει τη δυνατότητα διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας όλων των τύπων Γλαυκώματος, αλλά και Ειδικών Παθήσεων των Προσθίων μορίων. Η φιλοσοφία του τμήματος είναι η ολιστική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς. Το ιατρείο διαθέτει έμπειρο προσωπικό, το οποίο είναι άρτια εκπαιδευμένο σε γνωστά κέντρα του εξωτερικού.

Μέσω του ιατρείου υπάρχει η δυνατότητα ενός πλήρους διαγνωστικού ελέγχου σε μία μόνο επίσκεψη. Παράλληλα, υπάρχει πρόσβαση στις πιο αποτελεσματικές, ασφαλείς και σύγχρονες θεραπείες, όπως η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γλαυκώματος (Microinvasive Glaucoma Surgery), αλλά και σε κλασικές αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις, όπως η τραμπεκουλεκτομή και οι αντιγλαυκωματικές συσκευές παροχέτευσης τύπου Ahmed και Baerveldt. Παρέχεται, επίσης, σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου η δυνατότητα SLT Laser Τραμπεκουλοπλαστικής και YAG Laser ιριδοτομής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Ιατρείου
+30 2310 380 000 | +30 2310 390 766

Τι είναι το Γλαύκωμα;

Το Γλαύκωμα είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, λόγω της σταδιακής και μη αναστρέψιμης εκφύλισης του οπτικού νεύρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης πίεσης στο μάτι (ενδοφθάλμιας πίεσης). Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, παρά μόνο όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. 

Η προχωρημένη ηλικία (άτομα άνω των 55 ετών), αλλά και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη φυλή (πιο συχνό σε άτομα Αφρικανικής, Λατινοαμερικανικής και Ασιατικής καταγωγής), η ύπαρξη ιστορικού διαβήτη, υπέρτασης ή και ορισμένων περιπτώσεων νυκτερινής υπότασης, ημικρανιών, συνδρόμου υπνικής άπνοιας, προηγούμενος τραυματισμός ή φλεγμονή του οφθαλμού, η χρήση οποιασδήποτε μορφής στεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και η αυξημένη μυωπία ή υπερμετρωπία.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά μια τακτική οφθαλμολογική εξέταση κάθε 5 χρόνια σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, κάθε 2-4 χρόνια σε άτομα άνω των 40 ετών και μέχρι τα 54 έτη, κάθε 1-3 χρόνια μεταξύ 55-64 ετών και κάθε 1-2 χρόνια μετά τα 65 έτη. Το διάστημα μεταξύ των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων πρέπει να εξατομικεύεται, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή με ιστορικό διαβήτη θα πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο μετά τo 40o έτος της ηλικίας τους.

Αρκετές φορές μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση ή την έναρξη της θεραπείας, κάτι το οποίο επιβαρύνει τη μακροχρόνια πρόγνωση. Γι’ αυτό τον λόγο, συνίσταται παρακολούθηση από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.  

Παθήσεις πρόσθιων μορίων:

Αναφορικά με τις Ειδικές Παθήσεις των Πρόσθιων μορίων, αυτές περιλαμβάνουν την ύπαρξη καταρράκτη με φακοδόνηση λόγω ψευδοαποφολίδωσης ή προηγούμενου τραυματισμού, τις μετατόπισεις/παρεκτοπίσεις ενδοφακών, την ύπαρξη αφακίας επί εδάφους επέμβασης καταρράκτη σε νεανική ηλικία, καθώς και άλλα περιστατικά που περιγράφονται παρακάτω. Πολλές φορές, οι παθήσεις αυτές συνυπάρχουν με το Γλαύκωμα και γι’ αυτό η θεραπεία των παθήσεων αυτών συχνά γίνεται από ειδικούς χειρουργούς οφθαλμίατρους με εξειδίκευση και στους δύο τομείς.

Το ιατρείο αναλαμβάνει τα εξής περιστατικά:

Γλαύκωμα:

-Πρωτοπαθές Γλαύκωμα Ανοιχτής Γωνίας

-Πρωτοπαθές Γλαύκωμα Κλειστής Γωνίας

-Ψευδοαποφολιδωτικό Γλαύκωμα

-Ραγοειδικό Γλαύκωμα

-Μελαγχρωστικό Γλαύκωμα

-Νεοαγγειακό Γλαύκωμα

-Νεανικό Γλαύκωμα

-Λοιπά Δευτεροπαθή Γλαυκώματα (σχετιζόμενο με στεροειδή, μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς, φακομορφικό, φακοαναφυλακτικό, σχετιζόμενο με ανιριδία)

Εξειδικευμένα πρόσθια μόρια:

-Περιστατικά καταρράκτη με φακοδόνηση

-Αντικατάσταση ενδοφακού

-Παρεκτοπίσεις/Μετατοπίσεις ενδοφακών με επανατοποθέτηση ή αντικατάσταση του ενδοφακού.

-Τοποθέτηση ενδοφακών σε περιπτώσεις αφακίας

-Αντιμετώπιση χειρουργικών παθήσεων της ίριδας (τραύμα, έλλειμμα) με μεθόδους ιριδοπλαστικής

Τι περιλαμβάνει η επίσκεψη;

-Πλήρη οφθαλμολογική εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία

-Τονομετρία

-Γωνιοσκόπηση 

-Παχυμετρία κερατοειδούς

-Έλεγχο και παρακολούθηση οπτικών πεδίων με αυτόματη περιμετρία Humphrey (Zeiss)

-Απεικονιστικό έλεγχο του οπτικού νεύρου και των πρόσθιων μορίων με OCT (Topcon Triton Swept Source OCT)

-Έναρξη ή συνέχιση θεραπείας και συμβουλευτική αναφορικά με το μακροχρόνιο πλάνο διαχείρισης της νόσου

*Ορισμένες φορές είναι απαραίτητη η μυδρίαση της κόρης και γι’ αυτό προτείνεται να υπάρχει συνοδός μαζί με τον ασθενή.

Θεραπεία γλαυκώματος:

Η θεραπεία του Γλαυκώματος χωρίζεται σε φαρμακευτική, θεραπεία με χρήση laser και χειρουργική. 

Οι φαρμακευτικές θεραπείες με κολλύρια είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετά αποτελεσματικές. Πολλές φορές, όμως, μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους αναφορικά με τον έλεγχο της πίεσης του οφθαλμού, κάτι που συνήθως οδηγεί σε χειροτέρευση της γλαυκωματικής νόσου και προοδευτική απώλεια όρασης. Ταυτόχρονα, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν δυσανεξία σε αυτά τα κολλύρια, ειδικά επί χρόνιας χρήσης αυτών.

Η θεραπεία με Laser ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις γλαυκώματος κλειστής γωνίας, όπου γίνεται μία μικρή τομή στην ίριδα (YAG Laser ιριδοτομή) και συχνά βελτιώνεται η ανατομία του πρόσθιου θαλάμου μειώνοντας την ενδοφθάλμια πίεση. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αύξηση στη χρήση της Επιλεκτικής Τραμπεκουλοπλαστικής (Selective Laser Trabeculoplasty) ως αρχική θεραπεία για νέες διαγνώσεις γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας ή περιπτώσεις οφθαλμικής υπερτονίας (Ocular Hypertension), αντί της χρήσης κολλυρίων. Μεγάλες κλινικές έρευνες έχουν δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα από τη χρήση του laser SLT στις παραπάνω περιπτώσεις. Το laser SLT μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης επικουρικά με τη χρήση αντιγλαυκωματικών κολλύριων για την επίτευξη καλύτερου ελέγχου της ενδοφθάλμιας πίεσης σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Οι δύο αυτοί τύποι laser είναι διαθέσιμοι στο Οφθαλμολογικό ιατρείο του “ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ” και μπορούν να συνδυαστούν με τη διαγνωστική οφθαλμολογική επίσκεψη.

Όσον αφορά τη χειρουργική θεραπεία στο γλαύκωμα, αυτή αποσκοπεί στη σημαντική μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις γλαυκώματος ή σε περιπτώσεις όπου η ενδοφθάλμια πίεση είναι πολύ υψηλή και δεν μπορεί να ελεγχθεί με κολλύρια ή φαρμακευτική θεραπεία από το στόμα. Η πιο συχνά πραγματοποιούμενη επέμβαση είναι αυτή της τραμπεκουλεκτομής με αντιμεταβολίτες ή των αντιγλαυκωματικών συσκευών παροχέτευσης τύπου Ahmed και Baerveldt.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια επανάσταση στον χώρο του χειρουργικού γλαυκώματος λόγω της ανάπτυξης ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών (Microinvasive Glaucoma Surgery -MIGS). Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τη χρήση ειδικών μικροεμφυτευμάτων και συχνά συνδυάζονται με επεμβάσεις καταρράκτη, προσφέροντας ένα ισορροπημένο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε σχέση με τις κλασικές αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις έγκαιρα, βελτιώνοντας τη μακροχρόνια έκβαση της νόσου. Είναι πολύ σημαντικό οι επεμβάσεις αυτές να γίνονται από άρτια εκπαιδευμένους χειρουργούς και να γίνεται σωστή επιλογή των ασθενών.

Μέσω του ιατρείου, υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις παραπάνω τεχνικές, δίνοντας τη δυνατότητα της πλήρους εξατομίκευσης της θεραπείας του γλαυκωματικού ασθενούς.

Θεραπεία ειδικών παθήσεων πρόσθιων μορίων 

Μέσω ειδικών χειρουργικών τεχνικών, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προαναφερθέντα περιστατικά (επιπλεγμένα περιστατικά καταρράκτη, παθήσεις ενδοφακών, αφακία) με ασφαλή τρόπο, βελτιώνοντας την όραση ατόμων που πάσχουν από τέτοιες παθήσεις.

Επιστημονικός υπεύθυνος τμήματος:

Dr Θωμάς Σιέμπης, MD, FRCOphth 

Χειρουργός Γλαυκώματος, Καταρράκτη και Πρόσθιων Μορίων

Ειδικευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετεκπαιδευθείς στον Καναδά

Glaucoma and Advanced Anterior Segment Fellowship, University of Toronto 

Honorary Clinical Lecturer University of Glasgow

Οι γιατροί του τμήματος:

Οι γιατροί του τμήματος:
No items found.

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Featured
Super Cool App

This app consider itself as a crayon, it might not be your favorite color but one day you'll need it to complete your picture.

Create Your Account Today!
Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με διάφορες παθήσεις αλλά και συμβουλές για την υγεία σας.