Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα
Γιατί να μας επιλέξετε;

Στο νέο Ακτινοθεραπευτικό τμήμα της Κλινικής “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ” προσφέρουμε πρωτοποριακή φροντίδα κατά του καρκίνου, με έμφαση στη λεπτομέρεια, φροντίδα και ευαισθησία προς τον ασθενή, αλλά και υψηλή επιστημονική αριστεία. Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τα εγκαίνια του νέου μας τμήματος Ακτινοθεραπείας, που διαθέτει την πιο προηγμένη τεχνολογία στην Ελλάδα και πέραν αυτής!

Στην Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”, η αφοσιωμένη ομάδα των ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, των ακτινοφυσικών, των τεχνολόγων και του λοιπού νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού συνεργάζεται στενά, ώστε να παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα, προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Συνδυάζουμε την πιο σύγχρονη τεχνολογία με την ανθρώπινη προσέγγιση, για να προσφέρουμε ελπίδα και θεραπεία σε όσους αγωνίζονται κατά του καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της θεραπείας, όσον αφορά την Κλινική, καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΠΥ.

Για οποιαδήποτε απορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Τμήματος
+30 2310 380 005

Πού διαφέρουμε;

Το Νέο Ακτινοθεραπευτικό μας τμήμα διαθέτει τους πιο σύγχρονους γραμμικούς επιταχυντές παγκοσμίως. Διαθέτουμε την 4η έκδοση του γραμμικού επιταχυντή TRUEBEAM, την 4η έκδοση του EDGE, την έκδοση 18 του ECLIPSE, το οποίο είναι το πιο σύγχρονο σύστημα σχεδιασμού θεραπείας που διαθέτει αυτή τη στιγμή η εταιρεία VARIAN. 

Πιο συγκεκριμένα:

1. Varian TrueBeam Γραμμικός Επιταχυντής:

Ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής παρέχει ακτινοθεραπείες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καρκινικών περιπτώσεων, αξιοποιώντας τις εξελιγμένες απεικονιστικές του ικανότητες, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ακρίβεια κάτω του χιλιοστού στις θεραπείες, χρησιμοποιώντας RapidArc τεχνικές. 

2. Σύστημα Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής Edge™:

Ταυτόχρονα, διαθέτουμε τον EDGE, ο οποίος διαθέτει το λεπτότερο πάχος πολύφυλλων κατευθυντήρων (2.5 mm) και ο οποίος επιτρέπει τον βέλτιστο σχεδιασμό θεραπείας πάνω σε μικρούς όγκους. 

Για ασθενείς που χρειάζονται στερεοτακτικές θεραπείες, το σύστημα Edge προσφέρει σημειακή ακρίβεια. Είναι σχεδιασμένο για τη θεραπεία μικρών όγκων με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας σε λιγότερες συνεδρίες, ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ασθενών. 

Είναι το μόνο σύστημα, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Ελληνικό Κράτος για να παρέχει θεραπείες στερεοταξίας εγκεφάλου (SRS) με πάχος πολύφυλλων κατευθυντήρων (2.5 mm).

Το ίδιο σύστημα διασφαλίζει την υψηλής ποιότητας θεραπεία τύπου SBRT (Stereotactic Body Radiotherapy) για καρκινοπαθείς που έχουν πολύ μικρούς όγκους, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία τους. 

Στον EDGE διαθέτουμε το ρομποτικό κρεβάτι 6 dof (degrees of freedom), που επιτρέπει την κίνηση του κρεβατιού θεραπείας προς κάθε κατεύθυνση, διασφαλίζοντας την πλήρη ταύτιση της τοποθέτησης θεραπείας με τη θέση σχεδιασμού. 

3. Πρώτο σύστημα καθοδηγούμενης ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα από τη C-Rad:

Η Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ” είναι η πρώτη στην Ελλάδα που προσφέρει ολοκληρωμένο το σύστημα επιφανειακά καθοδηγούμενης ακτινοθεραπείας (Surface guided radiotherapy SGRT) της C-Rad. H καινοτόμος αυτή τεχνολογία βελτιώνει την ακρίβεια της θεραπείας και την ασφάλεια των ασθενών, εξασφαλίζοντας βέλτιστα αποτελέσματα.

Ουσιαστικά, επιτρέπει την παρακολούθηση της επιφάνειας του ασθενούς για την ακριβή τοποθέτησή του, αλλά και τη διακοπή της δέσμης και ακτινοβόλησης σε περίπτωση μετακίνησης του ασθενούς λόγω κάποιου εκτάκτου συμβάντος.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζουμε ότι η ακτινοβόληση της συγκεκριμένης περιοχής που σχεδιάσαμε είναι επακριβής, σε σημείο που μπορούμε να φτάσουμε και το 0,5 mm. 

Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει την παρακολούθηση του αναπνευστικού κύκλου, ιδιαίτερα βασικό σε θεραπείες DIBH (deep inspiration breath hold), απομακρύνοντας τον μαστό από την καρδιά, ελαχιστοποιώντας την ακτινοβόληση της καρδιάς και διασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη θεραπεία του ασθενή, χωρίς παρενέργειες σε υγιείς ιστούς. 

Σε περιπτώσεις αντιμετώπισης καρκίνων στον πνεύμονα και στην άνω κοιλία (καρκίνοι παγκρέατος, νεφρού και ήπατος), μας επιτρέπει τη δυνατότητα εκτέλεσης 4DCT. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, κατά την ακτινοβόληση, ο γιατρός αποφασίζει σε ποια φάση του αναπνευστικού κύκλου είναι πιο ασφαλές να ακτινοβολήσουμε τον ασθενή.

4.  Πλατφόρμα Δοσιμετρίας και ποιοτικού ελέγχου SunCHECK™ της Sun Nuclear:

Εξασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας της θεραπείας, η πλατφόρμα SunCHECK από τη Sun Nuclear παρέχει ολοκληρωμένη επαλήθευση και παρακολούθηση της δοσιμετρίας (πριν καν ακτινοβολήσουμε τον ασθενή, αλλά υπολογιστικά, καθώς και σε ομοιώματα, τα οποία έχουν την ίδια σύσταση με τον ασθενή. Επίσης, μπορούμε να την επιβεβαιώσουμε πάνω στο ίδιο το απεικονιστικό σύστημα θεραπείας και φυσικά και στο τέλος κάθε θεραπείας).  

Αυτό το σύστημα εξασφαλίζει ότι κάθε θεραπεία παρέχεται ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί. 

5. Σύστημα βραχυθεραπείας Varian Bravos™:

Ταυτόχρονα, παρέχουμε βραχυθεραπεία σε γυναικολογικούς όγκους για θεραπεία καρκίνων του ενδομητρίου και του τραχήλου, με το μηχάνημα Bravos της εταιρείας Varian. Η θεραπεία εκτελείται με μεγάλη ακρίβεια, καθώς εφαρμόζεται ενδοκοιλοτικά. Στην ουσία, ακτινοβολούμε τον όγκο με μεγάλες δόσεις,με παράλληλη ελαχιστοποίηση της ακτινοβόλησης των παρακείμενων υγιών ιστών και οργάνων.

Ποιους ασθενείς αφορά το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα; 

Η ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά και καλοήθων παθήσεων.

Η ακτινοθεραπεία δίδεται σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες ειδικότητες. Μπορεί να δοθεί σε σχέση με τη χειρουργική επέμβαση, προεγχειρητικά, μετεγχειρητικά, ενώ μπορεί να δοθεί και ριζική ακτινοθεραπεία ταυτόχρονα με τη χημειοθεραπεία. Αφορά όλους τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, ενήλικες και παιδιά, πάντα με συγκεκριμένες ενδείξεις. 

Αυτή τη στιγμή, η ακτινοθεραπεία αποτελεί πυλώνα της ογκολογίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι 60% των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο θα υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, κάποια στιγμή μετά τη διάγνωσή τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι 40% των ασθενών που φτάνουν σε πλήρη ίαση από τον καρκίνο έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Μετά την αρχική συζήτηση με τον ασθενή και με τους υπόλοιπους θεράποντες ιατρούς, προχωρούμε στο επόμενο στάδιο, αυτό της εξομοίωσης. Εκεί, τοποθετείται ο ασθενής στον ειδικό αξονικό τομογράφο σε θέση θεραπείας και λαμβάνουμε εικόνες της περιοχής που μας ενδιαφέρει. 

  1. Μετά την εξομοίωση, ο θεράπων ιατρός σχεδιάζει την περιοχή του όγκου που θα ακτινοβοληθεί, ενώ παράλληλα, στο πλάνο που θα εκτελέσουν οι ακτινοφυσικοί, σχεδιάζει και τους υγιείς ιστούς, ώστε να προστατευθούν. 

  1. Την ημέρα της θεραπείας, ο ασθενής τοποθετείται στον γραμμικό επιταχυντή, όπως ακριβώς είχε τοποθετηθεί και στον εξομοιωτή. Πραγματοποιείται μια αξονική τομογραφία, αυτή τη φορά από τον γραμμικό επιταχυντή, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται το σύστημα αναγνώρισης της επιφάνειας του σώματος. Μόλις διαβεβαιώσουμε ότι ο ασθενής είναι ακριβώς στην ίδια θέση στην οποία τοποθετήθηκε αρχικά, τότε ξεκινάει η θεραπεία.

  1. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, παρακολουθούμε καθημερινά τον ασθενή και, ανάλογα με την πορεία της θεραπείας (εάν δούμε για παράδειγμα ότι υπάρχει ύφεση στον όγκο ή αλλαγή), μπορεί να προσαρμόσουμε το πλάνο θεραπείας.

ΟΜΑΔΑ

Εξαιρετική Φροντίδα, Προηγμένη Τεχνολογία 

Στην Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”, η αφοσιωμένη ομάδα των ογκολόγων, των ακτινοφυσικών, των τεχνολόγων και του λοιπού νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού συνεργάζεται στενά, ώστε να παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα, προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Συνδυάζουμε την πιο σύγχρονη τεχνολογία με την ανθρώπινη προσέγγιση, για να προσφέρουμε ελπίδα και θεραπεία σε όσους αγωνίζονται κατά του καρκίνου.

Οι Ογκολόγοι - Ακτινοθεραπευτές είναι επικεφαλής της ομάδας, μελετούν τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και καθορίζουν την ένδειξη για ακτονοθεραπεία, επιλέγουν το σχήμα θεραπείας και παρακολουθούν καθημερινά τη σωστή του εκτέλεση.  

ΟΙ Ακτινοφυσικοί εργάζονται κυρίως στο κομμάτι του σχεδιασμού της θεραπείας, της επιβεβαίωσης της δόσης στον ασθενή, διασφαλίζουν κάθε πράξη που πραγματοποιείται με απόδοση δόσης ακτινοβολίας στον ασθενή. 

Η ομάδα των Ακτινοφυσικών αποτελείται από πολύ έμπειρους επαγγελματίες, με εμπειρία τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. 

 

Οι Τεχνολόγοι ακτινοθεραπείας είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του εξοπλισμού του τμήματος, πραγματοποιούν καθημερινούς ελέγχους, τη διαδικασία αξονικής εξομοίωσης πριν την έναρξη των θεραπειών, καθώς και την εφαρμογή της θεραπευτικής ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια των συνεδριών. 

Οι γιατροί του τμήματος:

No Doctors found.
Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Featured
Super Cool App

This app consider itself as a crayon, it might not be your favorite color but one day you'll need it to complete your picture.

Create Your Account Today!
Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με διάφορες παθήσεις αλλά και συμβουλές για την υγεία σας.