Βαλίτσα μαιευτηρίου: Έφτασε η ώρα!
Αρθρα

Βαλίτσα μαιευτηρίου: Έφτασε η ώρα!

October 18, 2021

Μέλλουσα μαμά, για να διαβάζεις αυτό το κείμενο σημαίνει ότι πλησιάζει η στιγμή, που θα γνωρίσεις το μωρό σου. Ξέρουμε ότι είναι μια περίοδος, κατά την οποία, εκτός από την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης, πρέπει να διευθετήσεις πολλά θέματα. Ένα από αυτά, είναι και η βαλίτσα που πρέπει να πάρεις μαζί σου στο μαιευτήριο. Για αυτό κι εμείς, για να σε ελαφρύνουμε όσο μπορούμε, φτιάξαμε το checklist με όλα τα απαραίτητα για τη βαλίτσα μαιευτηρίου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Βαλίτσα μαιευτηρίου: Πότε την ετοιμάζω;

Καλό είναι να ξεκινήσεις να ετοιμάζεις τη βαλίτσα μαιευτηρίου σιγά – σιγά από νωρίς. Αυτό σημαίνει ακόμη και από τον 7ο μήνα. Έτσι, κερδίζεις την ηρεμία σου, αφού νιώθεις κατά κάποιο τρόπο έτοιμη, αλλά και μειώνεις τις πιθανότητες να βρεθείς απροετοίμαστη.


Τι πρέπει να έχει η βαλίτσα μαιευτηρίου;

Πρώτο βήμα, ας χωρίσουμε τη βαλίτσα σε δύο μέρη: ένα για τη μαμά κι ένα για το μωρό. Γενικώς, το τι θα περιέχει η βαλίτσα σου, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η εποχή. Διαφορετική είναι η βαλίτσα μαιευτηρίου τον χειμώνα και το φθινόπωρο και διαφορετική την άνοιξη και το καλοκαίρι.




Λίστα μαιευτηρίου για τη μαμά


Α. Ρούχα και Εσώρουχα

1. Ζακέτα (ειδικά αν είναι χειμώνας ή φθινόπωρο)

Μία ζακετούλα είναι πάντα χρήσιμη. Πόσο μάλλον μετά τη γέννα, που ο οργανισμός καταπονείται και είναι αδύναμος. Επιλέξτε μία ζακέτα με φαρδιά μανίκια για να μπορούν να ανεβαίνουν εύκολα σε περίπτωση που χρειαστεί.


2. Κάλτσες

Απαραίτητες, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και του καλοκαιριού. Όπως είπαμε, ο οργανισμός είναι ευάλωτος μετά τη γέννα. Έτσι, μπορεί να νιώσεις ρίγη και τα άκρα σου να κρυώνουν.


3. Σουτιέν θηλασμού

Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα σουτιέν, με άνοιγμα στο στήθος, για να διευκολύνουν τη διαδικασία του θηλασμού. Αμέσως μετά τη γέννα, το στήθος της μανούλας μεγαλώνει κι άλλο λόγω της παραγωγής γάλακτος. Οπότε καλό είναι να προμηθευτείς ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράς πριν τη γέννα. Φυσικά, προτιμότερα είναι τα βαμβακερά εσώρουχα. Ακόμη και για τις μανούλες που δε θα θηλάσουν για διάφορους λόγους, τα σουτιέν θηλασμού θα τους χαρίσουν άνεση. Καλό είναι να έχεις μαζί σου δύο με τρία.


4. Πιτζάμες και άνετα T-Shirts

Τις περισσότερες ώρες στο μαιευτήριο, θα τις περάσεις με τις πιτζάμες. Γι’ αυτό, φρόντισε να είναι άνετες και όμορφες, για να σου φτιάχνουν τη διάθεση. Από την άλλη μεριά, ένα άνετο t-shirt πάντα είναι απαραίτητο.


5. Εσώρουχα μίας χρήσης (λοχείας)

Είναι εσώρουχα μίας χρήσης, από υγιεινό απαλό ύφασμα, χωρίς ραφές. Ιδανικά κατά τις ημέρες μετά τον τοκετό, ιδίως όταν υπάρχουν ραφές ή καισαρική τομή. Είναι άνετα κατά τη διάρκεια της παραμονής στο μαιευτήριο.


6. Παντόφλες

7. Ρόμπα
Είναι πολύ χρήσιμη, ώστε να μπορείς να κυκλοφορείς πιο άνετα στους χώρους του μαιευτηρίου.



8. Σετ ρούχα για την έξοδο

Αναπαυτικά παπούτσια για την έξοδό σου από το μαιευτήριο. Επίλεξε ρούχα που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφη, γιατί ίσως θελήσεις να έχεις κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες για να κρατήσεις για πάντα αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά, πρωτίστως πρέπει να εξασφαλίσεις την άνεσή σου, γι’ αυτό τα ρούχα πρέπει να είναι αναπαυτικά, όπως και τα παπούτσια σου.



Β. Προϊόντα περιποίησης για τη νέα μητέρα


1. Κρέμα για τα χείλη

Μετά τη γέννα, ο οργανισμός υφίσταται αφυδάτωση λόγω της απώλειας υγρών. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να «σκάσουν» τα χείλη σου. Γι’ αυτό μια κρέμα για τα χείλη είναι απαραίτητη.


2. Ένα νεσεσέρ με τα απολύτως βασικά καλλυντικά που χρησιμοποιείς κι ένα καθρεφτάκι.

Το ότι έγινες μανούλα, δε σημαίνει ότι σταμάτησες να είσαι και γυναίκα. Αν θελήσεις να περιποιηθείς λίγο τον εαυτό σου, θα έχεις την ευκαιρία. Επίσης, τα νύχια σου καλό είναι να τα περιποιείσαι. Πρέπει να είναι κομμένα και λεία, ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού.


3. Χτένα, λαστιχάκια


4. Πιστολάκι


5. Nεσεσέρ με οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, κρέμες προσώπου, καθαριστικά μαντηλάκια προσώπου, αποσμητικό, σαμπουάν και αφρόλουτρο.


6. Πετσέτες προσώπου, σώματος, χεριών, μαλλιών.


7. Καλό είναι να έχεις μαζί σου σερβιέτες, για τις μέρες που θα μείνεις στο μαιευτήριο, λόγω της αιμορραγίας.


8. Επιθέματα θηλής

Είναι εξαιρετικά σημαντικά και χρήσιμα, καθώς από τη στιγμή της γέννας ξεκινάει και η ροή του γάλακτος και η ροή δεν διακόπτεται. Με τα επιθέματα στήθους, από τη μία προστατεύεσαι από λεκέδες κι επιμολύνσεις, και από την άλλη διατηρείς τη θηλή σου καθαρή, για να έρθει σε επαφή με το μωρό στον θηλασμό.


9. Μαντηλάκια καθαρισμού για το στήθος


10. Κρέμα ραγάδων


11. Αντισηπτικά χεριών

*Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις καθαριστικά με ουδέτερο άρωμα. Καμία μυρωδιά δεν πρέπει να επικαλύπτει τη δική σου, καθώς είναι το πρώτο στοιχείο που θα γνωρίσει σε σένα το μωράκι σου.



Γ. Διάφορα

1. Χαρτούρα

Μην ξεχάσεις τα προσωπικά σου έγγραφα: βιβλιάριο, ταυτότητα και έναν φάκελο με τις εξετάσεις που σου έχει ζητήσει ο γιατρός να έχεις μαζί σου.

2. Ημερολόγιο ταΐσματος

Για να μην χρειάζεται να θυμάσαι απ’ έξω τι ώρα ήταν όταν θήλασες το μωράκι σου τελευταία φορά.

3. Βιβλία και περιοδικά για λίγη χαλάρωση.


4. Σακούλες για τα άπλυτά σου.


5. Κινητό  


6. Φορτιστές


7. Πορτοφόλι



Τα απαραίτητα για για το μωρό


  1. Φανελάκια


  1. Καλτσάκια


  1. Γαντάκια, γιατί τα μωρά γρατζουνάνε το πρόσωπό τους.


  1. Κουβερτούλα


  1. Βρεφικές πάνες


  1. Μαξιλάρι θηλασμού. Είναι καλό να το έχεις μαζί σου από το μαιευτήριο, ώστε να εξοικειωθείς με τον τρόπο χρήσης του και να είσαι έτοιμη όταν επιστρέψετε σπίτι.


  1. Πάνες αγκαλιάς


  1. Πετσετούλες για το μωρό


  1. Ενυδατική βρεφική κρέμα


  1. Βρεφικό αφρόλουτρο και σαμπουάν


  1. Βρεφικό μπουρνούζι με κουκούλα


  1. Ρούχα για την έξοδο από το μαιευτήριο, κατάλληλα για την εποχή.


  1. Καπέλο, γιατί τα μωράκια είναι ευαίσθητα στον ήλιο.


Και, κάπως έτσι, είσαι έτοιμη να κλείσεις τη λίστα για τη βαλίτσα μαιευτηρίου και να είσαι ήσυχη ότι πήρες όλα τα απαραίτητα. Μην ξεχάσεις να αγοράσεις ένα καθισματάκι αυτοκινήτου για να βάλεις το μωρό σου όταν θα βγείτε από το νοσοκομείο. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά!


΄Εχε το νου σου και για τον μπαμπά!

Μέσα στην ένταση της περιόδου, είναι πιθανό ο μέλλων πατέρας να αμελήσει τη δική του βαλίτσα. Όμως, πρέπει κι αυτός να είναι έτοιμος, ώστε όταν έρθει η στιγμή, να είναι εντελώς αφοσιωμένος σε εσένα και στο μωρό και να μην περισπάται ο νους του σε δευτερεύοντα θέματα.

Βαλίτσα μαιευτηρίου για τον μπαμπά

  • Οδοντόβουρτσα
  • Οδοντόκρεμα
  • Κολώνια και αποσμητικό
  • Ένα βιβλίο ή κάτι για να περνάει η ώρα
  • Ακουστικά
  • Μια αλλαξιά ρούχα
  • Πιτζάμες
  • Φορτιστής για το κινητό
  • Πετσέτες προσώπου, σώματος, χεριών, μαλλιών

Όσον αφορά τη δική μας Κλινική ισχύουν τα παρακάτω:
 


Σχετικά με τα είδη για το μωρό, δε θα χρειαστείτε πολλά  δικά σας πράγματα, μιας και το μωράκι θα φοράει δικά μας φορμάκια και τα σεντονάκια του θα αλλάζονται από τις μαίες μας. Τα αναλώσιμα είδη, σαπούνια, κρέμες και pampers είναι επίσης όλα δικά μας. Θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας τα ρούχα με τα οποία θα πάρετε το μωρό στο σπίτι, ένα πανωφόρι κατάλληλο για την εποχή και οπωσδήποτε ένα λεπτό κουβερτάκι. Συμβουλεύουμε επίσης τους νέους γονείς να έχουν τοποθετήσει στο αυτοκίνητο ένα κάθισμα κατάλληλο για νεογνό, μιας και η νομοθεσία προβλέπει κάθε μεταφορά του νεογνού να γίνεται έτσι.
 
Κυρίως θα χρειαστεί να φροντίσετε για τα δικά σας προσωπικά είδη (εσώρουχα, νυχτικά, παντόφλες, ρόμπα και καλλυντικά) και αν έχετε σκοπό να θηλάσετε ίσως κατά τις πρώτες ημέρες χρειαστείτε κάποιες ειδικές θηλές σιλικόνης. Οι μαίες μας θα σας κατευθύνουν, αν αυτό χρειαστεί, και μπορείτε αν θέλετε να τις προμηθευτείτε από το Κυλικείο της Κλινικής.
 

Κλινική ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ''

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ''

October 18, 2021

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"