Συνέντευξη: Δημοσθένης Κατσάρκας, Διευθυντής της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
Αρθρα

Συνέντευξη: Δημοσθένης Κατσάρκας, Διευθυντής της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

February 12, 2021

Κύριε Κατσάρκα, είστε Διευθυντής της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» εδώ και 45 χρόνια. Θα θέλατε μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτή;

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα δυνάμεως 280 κλινών και βρίσκεται στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 1975, ακριβώς 45 χρόνια πριν. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 30.000 ασθενείς νοσηλεύονται στην Κλινική. Η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας και η ανταγωνιστική εμπορική πολιτική της Κλινικής μας την καθιστούν την ιδανική επιλογή για τους ασθενείς που μας εμπιστεύονται την υγεία τους.


Ποιο ήταν το όραμά σας όταν ξεκινήσατε;

Το αρχικό όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε στη Θεσσαλονίκη μια Κλινική που θα είναι διαφορετική από εκείνες που υπήρχαν. Όχι κατ’ ανάγκη καλύτερη. Πάντως, όμως, διαφορετική. Σήμερα πλέον η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και των Βαλκανίων και άλλων χωρών του εξωτερικού.


Ποιο είναι το σύνθημα της Κλινικής;

Το σύνθημα της Κλινικής είναι διπλό: πρώτα, ένα απόσπασμα απ’ τον όρκο του Ιπποκράτη: «επ’ ωφελείη καμνόντων» (προς όφελος των ασθενών). Και ύστερα, η ακροτελεύτια φράση του ύμνου της αγάπης στην πρώτη Επιστολή προς Κορινθίους, όπως την έγραψε ο Απόστολος Παύλος: «μείζων τούτων η αγάπη».


Ποια τμήματα περιλαμβάνει;

Ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι γενική Κλινική και καλύπτει σχεδόν το σύνολο των παθολογικών και χειρουργικών ειδικοτήτων. Ενδεικτικά, η Κλινική διαθέτει 23 χειρουργικές αίθουσες, 3 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Κέντρο Παχυσαρκίας, Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Μαιευτικό και Γυναικολογικό τμήμα, τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, τμήμα Ορθοπαιδικής, τμήμα Ρομποτικής Χειρουργικής, υπερσύγχρονο Νευροχειρουργικό τμήμα, Παιδιατρικό και Παιδοχειρουργικό τμήμα κ.α. Ακόμη, η Κλινική διαθέτει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο όπου διενεργούνται στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, Αξονικό Τομογράφο, Μαγνητικό Τομογράφο, Ψηφιακό Μαστογράφο κ.α.

Η Κλινική ποιους ασθενείς δέχεται;

Η Κλινική μας είναι ανοικτή σε όλους τους ασθενείς. Δεχόμαστε τους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών (δημοσίων και ιδιωτικών) και, πολύ συχνά, δεχόμαστε με μειωμένες τιμές (σε ειδικές περιπτώσεις και δωρεάν) ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σχετική δαπάνη. Δηλαδή, προσπαθούμε να διευρύνουμε, όσο είναι δυνατόν, το φάσμα των ασθενών που υποδεχόμαστε.


Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τη συνεχή εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Ποιες ενέργειες κάνετε πάνω σ' αυτό;

Η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι, ειδικά στις δικές μας μέρες, και απαραίτητη και αυτονόητη. Διαρκώς υπάρχουν καινούριες τεχνικές που εφαρμόζονται και καινούριες μέθοδοι που δοκιμάζονται. Η δική μας προσπάθεια είναι να εξοικειώνεται το προσωπικό μας μ’ αυτές (ειδικά εκείνες που μας φαίνεται ότι αξίζουν), με την προϋπόθεση όμως ότι δεν είναι μόνο η τεχνολογική και τυπική ενημέρωση που επιδιώκεται, αλλά και η συνεχής υπόμνηση του γεγονότος ότι έχουμε να κάνουμε όχι με μηχανές, αλλά με ανθρώπους. Και αυτό το τελευταίο τα λέει όλα.


Ποια η σημασία των νέων τεχνολογιών και πώς αυτές εντάσσονται στην Kλινική;

Στη διάρκεια των 45 χρόνων που λειτουργεί η Κλινική μας, είχαμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε πολλές νέες τεχνολογικές επινοήσεις και προσπαθήσαμε να τις ενσωματώσουμε στη λειτουργία μας. Τελευταία απ’ όλες ήταν η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής, που είναι πραγματικά εντυπωσιακή και που - αν εξαιρέσει κανείς τις υπερβολές των διαφημίσεων που δεν μας αφορούν - διευκολύνει σημαντικότατα το χειρουργικό έργο πολλών ειδικοτήτων.

Χαρακτηριστικό της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι και ο περιβάλλων χώρος της. Πείτε μας γι΄ αυτό.

Η περιοχή του Πανοράματος, πευκόφυτη και καταπράσινη, σε συνδυασμό με τους κήπους που περιβάλλουν το κτίριο της Κλινικής, συνθέτουν ένα χώρο φιλόξενο, ιδανικό για ηρεμία και ξεκούραση, στοιχεία που συμβάλλουν στη σωστή νοσηλεία των ασθενών.


Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» έχει ανθρωπιστικό προσανατολισμό;

Δεν θα έλεγα «ανθρωπιστικό προσανατολισμό», γιατί αυτός είναι αυτονόητος στη δουλειά μας. Δυστυχώς, επικράτησε στον τόπο μας η εντύπωση ότι ιδιωτική Κλινική (δηλαδή νοσοκομείο που δεν ανήκει στο κράτος αλλά σε ιδιώτες) σημαίνει εμπορική επιχείρηση. Στην περίπτωσή μας, ασφαλώς δεν διαγράφουμε και δεν αμελούμε τον οικονομικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων μας, όμως πιστεύουμε ότι υπάρχουν άλλα πράγματα που υπερτερούν του οικονομικού παράγοντα. Και αυτά είναι η γνήσια αγάπη για τον ασθενή και η ειλικρινής προσπάθεια να βοηθηθεί όποιος προσέρχεται στην Κλινική. Θέλω να πιστεύω ότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας και το έχει αντιληφθεί και το έχει εκτιμήσει.


Φέτος η Κλινική κλείνει 45 χρόνια λειτουργίας. Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σας;

Για να απαντήσω μνημονεύοντας τις πιο έντονες αναμνήσεις μου απ’ τη λειτουργία των 45 χρόνων του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ», φοβάμαι ότι θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες. Γι’ αυτό θα αναφέρω μόνο τη βαθύτατη απογοήτευσή μας την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας μας, όταν δεν πάτησε ούτε ένας ασθενής. Και τον ενθουσιασμό μας όταν, στη συμπλήρωση εβδομάδας, εμφανίστηκε η πρώτη ασθενής που την υποδεχτήκαμε στην πόρτα με τέσσερις – πέντε ανθοδέσμες. Θα αναφέρω ακόμη την αναβάθμιση που είχαμε (από πολλές μάλιστα πλευρές) όταν αρχίσαμε τη λειτουργία καρδιοχειρουργικού τμήματος – κάτι που ήταν πρωτοποριακό και ριψοκίνδυνο. Θα μνημονεύσω, τέλος, τον ενθουσιασμό και τη χαρά μας όταν - πριν από 15 περίπου χρόνια - προχωρήσαμε σε επέκταση των εγκαταστάσεών μας, αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών και εφαρμογή νέων και μοντέρνων μεθόδων. Περισσότερα θα μπορούσαν να διηγηθούν οι εκατοντάδες των συνεργατών γιατρών μας, αλλά και ο πολύ μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που, κατά καιρούς, συγκαταλέχθηκαν στο προσωπικό μας.


Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Για τα μελλοντικά σχέδιά μας, θα αναφέρω ενδεικτικά την πρόθεση που έχουμε να ανεγείρουμε μια καινούρια πτέρυγα, όπου θα λειτουργήσει Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και θα υπάρξουν και ποικίλες άλλες ιατρικές δραστηριότητες, κατά κανόνα με συνδυασμό διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτά όλα πρόκεται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, οπότε και θα είναι διαθέσιμα για κριτική.

Κοιτάζοντας προς τα πίσω, δεν μπορώ παρά να νιώθω ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, αλλά θέλω να ευχαριστήσω και ένα μεγάλο αριθμό γιατρών και άλλων συνεργατών που συμπορεύτηκαν μαζί μας και που συμμερίστηκαν τον οραματισμό μας. Τέλος, σκέφτομαι πάντοτε τις εκατοντάδες χιλιάδες των ασθενών που μας εμπιστεύτηκαν. Ελπίζω - οι πολλοί τουλάχιστον - κάτι να κράτησαν και από μας, κάτι ιατρικό, κάτι συναισθηματικό, κάτι πνευματικό. Κάτι, τέλος πάντων.

Δημοσθένης Κατσάρκας

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Δημοσθένης Κατσάρκας

February 12, 2021

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"