Ρομποτική Χειρουργική (da Vinci) στη Γυναικολογία
Αρθρα

Ρομποτική Χειρουργική (da Vinci) στη Γυναικολογία

April 24, 2023

Η τεχνολογία του αύριο στην υπηρεσία της γυναίκας του σήμερα

Η επιστήμη της Χειρουργικής χαρακτηρίζεται από την έννοια της εξέλιξης, με συνεχή αναζήτηση νεότερων, πιο αποτελεσματικών και ασφαλών μεθόδων, με γνώμονα το μέγιστο όφελος για τον ασθενή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η εισαγωγή και επικράτηση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία τείνει πλέον να αντικαταστήσει πλήρως τα κλασικά «ανοικτά» χειρουργεία, φέρνοντας έτσι μία επανάσταση στον τομέα. Την επανάσταση αυτή συνεχίζει τώρα η ρομποτική χειρουργική, η πιο πρόσφατη τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα, με ιδιαίτερη εφαρμογή στη Γυναικολογική Χειρουργική. 

Η ρομποτική χειρουργική αρχικά αναπτύχθηκε στην Αμερική, σε συνεργασία με τη NASA, με στόχο τη δημιουργία ενός τρόπου διεξαγωγής επεμβάσεων εξ αποστάσεως. Το σύστημα αυτό θα επέτρεπε σε χειρουργούς να διεξάγουν επεμβάσεις με τον χειρισμό του ρομποτικού συστήματος σε στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Από αυτό το αρχικό όραμα, το χειρουργικό ρομπότ μετεξελίχθηκε και το έτος 2000 εισήχθη επίσημα στην κλινική πράξη ως Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής «Da Vinci», από την Intuitive, ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό έχει εξελιχθεί πλέον στην 4η γενιά ρομποτικών συστημάτων και βρίσκεται στην υπηρεσία της ασθενούς μέσω της Γυναικολογικής Χειρουργικής ομάδας μας GynSurgery στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» από το έτος 2019.

Ποια είναι η διαδικασία; Τι συμβαίνει στη χειρουργική αίθουσα;

Η ρομποτική επέμβαση διαφέρει σε ορισμένους, αλλά σημαντικούς τομείς από τη συμβατική λαπαροσκόπηση. Συγκεκριμένα, το χειρουργείο ξεκινά με την προσαρμογή των ρομποτικών βραχιόνων σε οπές 8 χιλιοστών που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες θέσεις στην κοιλία. Ένας από τους βραχίονες φέρει την κάμερα, απαραίτητος εξοπλισμός για την απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου που βρίσκεται εντός της κοιλίας, ενώ οι υπόλοιποι φέρουν εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία. Στη συνέχεια, ο Χειρουργός, με τη χρήση ειδικής κονσόλας ελέγχου και μέσω εξειδικευμένων χειριστηρίων, ελέγχει τους βραχίονες και πραγματοποιεί τους απαραίτητους χειρισμούς για τη διεκπεραίωση του χειρουργείου. 

Ποια είναι τα τεχνικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής γυναικολογικής χειρουργικής;

Αποτελώντας την τελευταία λέξη της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας, η ρομποτική χειρουργική προσφέρει πληθώρα τεχνικών πλεονεκτημάτων. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ο εξαιρετικός χειρισμός που επιτρέπει στον χειρουργό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κινήσεις με ακρίβεια χιλιοστού. Ταυτόχρονα, το σύστημα, μέσω των ειδικά διαμορφωμένων χειριστηρίων, μιμείται άμεσα τις κινήσεις των χεριών του χειρουργού, σε αντίθεση με τη συμβατική λαπαροσκόπηση, της οποίας τα εργαλεία διαθέτουν συμβατική λαβή με σκανδάλη. Συνολικά, το σύστημα χειρισμού επιτρέπει στον Χειρουργό ευχέρεια κινήσεων ανάλογη του ανοιχτού χειρουργείου, άρα και καλύτερο έλεγχο. Το σύστημα αυτό συμπληρώνεται εξαιρετικά από την τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου μέσω της κονσόλας, η οποία σε αντίθεση με τη δισδιάστατη οθόνη της συμβατικής λαπαροσκόπησης επιτρέπει την εκτίμηση του βάθους, βελτιώνοντας την ακρίβεια των κινήσεων. Ο συνδυασμός των δύο αυτών συστημάτων (χειρισμού και απεικόνισης) προσφέρει απόλυτο έλεγχο των χειρισμών, ακρίβεια κινήσεων, αυξημένη δεξιότητα και τελικά ένα εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα κλινικά πλεονεκτήματα για την ασθενή;

Τα τεχνικά πλεονεκτήματα της μεθόδου που αναφέρθηκαν παραπάνω μεταφράζονται άμεσα σε κλινικά πλεονεκτήματα για την ασθενή. Συγκεκριμένα, η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει τη διεξαγωγή πολύπλοκων επεμβάσεων με ασφάλεια, ακόμη και σε ασθενείς με υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις, όπως παχυσαρκία, χρόνιες καρδιοαναπνευστικές νόσους, μεταβολικά νοσήματα, κληρονομικές παθήσεις κλπ, κατηγορία ασθενών στην οποία τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι πιο επικίνδυνες με τις συμβατικές μεθόδους. Επιπρόσθετα, οι λεπτότεροι χειρισμοί επιτρέπουν την πρόσβαση σε πιο δυσπρόσιτες ανατομικά περιοχές, εξασφαλίζοντας έτσι πληρέστερη θεραπεία της νόσου με περισσότερη ασφάλεια. Η ρομποτική χειρουργική επίσης ελαχιστοποιεί τους διεγχειρητικούς τραυματισμούς, την απώλεια αίματος και τις χειρουργικές επιπλοκές, οδηγώντας έτσι σε μείωση της φλεγμονής και της δημιουργίας συμφύσεων. Αυτά μεταφράζονται σε ελαχιστοποίηση του χρόνου νοσηλείας, αλλά και του χρόνου ανάρρωσης, με ορισμένες ασθενείς να επιστρέφουν στη ρουτίνα τους ακόμη και την επόμενη ημέρα. 

Σε ποιες γυναικολογικές παθήσεις εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική;

ρομποτική χειρουργική μπορεί να αξιοποιηθεί από καταρτισμένους χειρουργούς για τις περισσότερες και συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις, με την επιστημονική ομάδα GynSurgery και το σύστημα Da Vinci X να προσφέρουν ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις σε πλήθος συχνών γυναικολογικών παθήσεων, όπως: 

  1. Υπογονιμότητα

Σε πολλές περιπτώσεις υπογονιμότητας υπάρχουν υποκείμενες γυναικολογικές παθήσεις, όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα, συμφύσεις, σαλπιγγικές παθήσεις κλπ, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη φυσική σύλληψη, όσο και τις θεραπείες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η Ρομποτική τεχνολογία, με την υψηλότατη χειρουργική ακρίβεια που προσφέρει, εξασφαλίζει την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο, δυνητικά βελτιώνοντας τη γονιμότητα.

  1. Ενδομητρίωση 

Η ενδομητρίωση είναι μία συχνή νόσος, η οποία εμφανίζεται στο 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και έως και στο 50% των γυναικών με υπογονιμότητα. Δυνητικά, προκαλεί πληθώρα κλινικών συμπτωμάτων, με συχνότερο χαρακτηριστικό τον πόνο και έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Η Ρομποτική θεραπεία της ενδομητρίωσης προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, μέσω της ευκρινούς, τρισδιάστατης απεικόνισης και του ακριβούς χειρουργικού χειρισμού που επιτρέπουν την ασφαλή και πλήρη εξαίρεση των εστιών της νόσου, ακόμη και από  ανατομικά δυσπρόσιτες περιοχές. Η εξειδίκευση της ομάδας μας στην ενδομητρίωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνούς ομάδας ειδικών, οι οποίοι μας ανέθεσαν την επιμέλεια της Ελληνικής έκδοσης του επιστημονικού συγγράμματος “Endometriosis”, CRC Press, London, 2022.

  1. Ινομυώματα μήτρας

Τα ινομυώματα αποτελούν τη συχνότερη γυναικολογική πάθηση, αφορούν έως και το 80% των γυναικών,  προκαλούν πληθώρα συμπτωμάτων και συχνά επηρεάζουν και τη γονιμότητα. Η Ρομποτική Χειρουργική προσφέρει μία ασφαλή και αξιόπιστη επιλογή σε ασθενείς με ινομυώματα, προσφέροντας σημαντιή βελτίωση της ποιότητας ζωής, σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η ρομποτική χειρουργική ινομυωμάτων αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος από την επιστημονική κοινότητα, με την ομάδα μας να έχει προσκληθεί από διακεκριμένη διεθνή ιατρική επιθεώρηση να συγγράψει επιστημονικό άρθρο πάνω στο θέμα. Η προσπάθειά μας αυτή ευελπιστούμε να συνεισφέρει στη διεθνή αναγνώριση της θέσης της Ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική των ινομυωμάτων.

  1. Πρόπτωση (κήλη) πυελικών οργάνων (μήτρας, ουροδόχου κύστης και εντέρου)

Η πρόπτωση αποτελεί μία συχνή παθολογία, ιδιαίτερα σε πολύτοκες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που συχνά οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους, σεξουαλική δυσλειτουργία και ουρολογικές διαταραχές. Η Ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση της πρόπτωσης προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

  1. Γυναικολογική Ογκολογία

Η Ρομποτική Χειρουργική, σε επιλεγμένες περιπτώσεις γυναικολογικής κακοήθειας,  προσφέρει άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα μείωση των επιπλοκών, ιδιαίτερα σε ασθενείς με πολλές συννοσηρότητες, μείωση της απώλειας αίματος και ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετατροπής της επέμβασης σε ανοιχτό χειρουργείο.

Συμπερασματικά

Η Ρομποτική Γυναικολογική Χειρουργική τεχνολογία, στα χέρια μιας εξειδικευμένης και έμπειρης ιατρικής ομάδας, προσφέρει ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις σε ένα μεγάλο εύρος παθήσεων.

Από τον Dr. Ηλία Τσάκο MD(Hons), BSCCP, DFFP, FRCOG

Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο

Μέλος Βρετανικού Κολεγίου Γυναικολόγων

Διευθυντή Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «EmbryoClinic»

Πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ρομποτικής Χειρουργικής (SERGS)

Επιστημονικό Υπεύθυνο Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής, Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», Θεσσαλονίκη

Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

April 24, 2023

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"