Ψυχο-ογκολογία Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία σε καρκινοπαθείς
Αρθρα

Ψυχο-ογκολογία Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία σε καρκινοπαθείς

February 12, 2021

Με την πρόοδο της ιατρικής, οι δείκτες επιβίωσης των καρκινοπαθών αυξάνονται συνεχώς, καθιστώντας τους ασθενείς αυτούς μία από τις μεγαλύτερες ομάδες χρονίως πασχόντων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη για ψυχοκοινωνική μέριμνα των ανθρώπων αυτών, λόγω της φύσης της ασθένειας και των αλλαγών που δύναται να προκαλέσει στον οργανισμό, αλλά και στον ψυχισμό.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καρκίνου στον ψυχισμό του ασθενούς;

Τόσο κατά τη διάγνωση, όσο και κατά την πορεία της θεραπείας, ο ασθενής έρχεται αντιμέτωπος με ένα φάσμα συναισθημάτων, το οποίο περιλαμβάνει άγχος, ένταση, ανησυχία, φόβο, θλίψη. Τα παραπάνω συναισθήματα, εάν δεν αναλυθούν και αποδομηθούν, αλλά αντιθέτως απωθηθούν ή καταπιεστούν, ενδέχεται να επηρεάσουν μέχρι και την πορεία της θεραπείας, λόγω της επιβαρυμένης ψυχικής σφαίρας του ασθενούς. Άλλωστε, όταν ο ασθενής δουλεύει αποτελεσματικότερα με την ψυχή του, τότε και ο θεράπων ιατρός βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να δουλέψει καλύτερα με τον οργανισμό του πάσχοντος.


Τι είναι η ψυχο-ογκολογία;

Η ψυχο-ογκολογία είναι ένας τομέας της ψυχολογίας που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στους νοσούντες από καρκίνο, στους οικείους τους, καθώς και στο νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται σε ογκολογικές μονάδες.Κύρια επιδίωξη των ειδικών ψυχικής υγείας που ασχολούνται με την ψυχο-ογκολογία αποτελεί η πληροφόρηση, αλλά και η συμβουλευτική διαδικασία για τη σχέση μεταξύ του καρκίνου και των συναισθημάτων που εμπλέκονται.

Οφέλη της ψυχο-ογκολογίας
Πώς βοηθάει τον καρκινοπαθή;

Ένας από τους στόχους της ψυχο-ογκολογίας είναι η υιοθέτηση δυναμικού και μαχητικού πνεύματος από την πλευρά του ασθενή. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν και αποδεικνύουν πως όσοι εμφανίζουν ενεργό στάση και δράση έχουν καλύτερη πρόγνωση και λαμβάνουν καλύτερη θεραπεία. Αφού, λοιπόν, προηγηθεί εξοικείωση με τα αρνητικά συναισθήματα και με την αντιμετώπισή τους, προσπαθούμε να καταστήσουμε τον ασθενή ενεργό μέλος της πορείας και της θεραπείας, ενθαρρύνοντάς τον να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να μην είναι αμέτοχος σε αυτό που του συμβαίνει.


Τι κάνουμε από την πλευρά μας ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας;

  • Καλούμαστε να δείξουμε ενσυναίσθηση, να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε την αγωνία και τις αντιδράσεις του ασθενή. Ο ασθενής αποζητά σιγουριά, ασφάλεια και ηρεμία, τα οποία οφείλουμε να του δείξουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης.
  • Καλούμαστε να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι απέναντί του και αυτό γιατί η σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στον αμοιβαίο σεβασμό θα αποβεί σίγουρα προς όφελος του ασθενή. Έτσι, ενδυναμώνεται η θέληση του πάσχοντος να αγωνιστεί, ενώ προστίθεται μία νότα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας στην όλη διαδικασία.
  • Προσεγγίζουμε τον ασθενή ως ένα άτομο το οποίο σεβόμαστε και του οποίου τα συναισθήματα αξίζει να κατανοήσουμε. Δεν τον εξετάζουμε, δηλαδή, αμιγώς βιοϊατρικά και δεν τον θεωρούμε ένα σύνολο από όργανα και βιολογικές λειτουργίες που χρειάζονται ρύθμιση ή επιδιόρθωση.

Οι νοσούντες από καρκίνο είναι αξιοπρεπείς και αξιοσέβαστοι άνθρωποι, οι οποίοι πολλές φορές αγγίζουν και ξεπερνούν όρια που ορισμένοι υγιείς άνθρωποι δεν μπορούν καν να διανοηθούν.

Εξάλλου, όπως είπε και η Elisabeth Kübler-Ross,

“Οι πιο όμορφοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν γνωρίσει την αγωνία, την ήττα, τον πόνο, την απώλεια και κατάφεραν να βρουν τη διέξοδό τους μέσα από τα βαθιά σκοτάδια”.

Κλινική Άγιος Λουκάς

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική Άγιος Λουκάς

February 12, 2021

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"