Πρωτογενής αγγειοπλαστική σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Αρθρα

Πρωτογενής αγγειοπλαστική σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

December 9, 2022

Τι είναι η πρωτογενής αγγειοπλαστική σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου;

 

Η πρωτογενής αγγειοπλαστική είναι η θεραπεία εκλογής για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε νοσοκομεία με έμπειρο προσωπικό και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

 

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ένα καρδιολογικό επείγον περιστατικό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Όταν εκδηλώνεται συμπτωματικά, ο ασθενής βιώνει έναν οξύ πόνο στο στήθος που διαρκεί πάνω από μισή ώρα. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στα χέρια, στην πλάτη, στην κοιλιά και στον λαιμό.

 

 

Η αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου γίνεται με δύο τρόπους:

  • Θρομβόλυση. Η θρομβόλυση είναι μια φαρμακευτική μέθοδος που περιλαμβάνει τη χορήγηση ισχυρών φαρμάκων, με σκοπό την επαναιμάτωση του καρδιακού μυ.
  • Πρωτογενής αγγειοπλαστική. Η αγγειοπλαστική είναι μια επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία ο γιατρός πραγματοποιεί διάνοιξη του αγγείου όπου βρίσκεται ο θρόμβος, με τη βοήθεια ενός καθετήρα. 

Αυτού του είδους η αγγειοπλαστική ονομάζεται πρωτογενής αγγειοπλαστική.

Χαρακτηριστικά της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η πρωτογενής αγγειοπλαστική έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από τη θρομβόλυση για τους εξής λόγους:

  • Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα διάνοιξης της αρτηρίας που είναι υπεύθυνη για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες επαναστένωσης της αρτηρίας
  • Υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών, όπως αιμορραγία

Για να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις:

  • Γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου
  • Γρήγορη μεταφορά του ασθενούς σε ειδική καρδιολογική μονάδα
  • Υποβολή του ασθενούς σε στεφανιογραφία, για να εντοπιστεί το ακριβές σημείο της απόφραξης 

Έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, όταν το χρονικό διάστημα από την άφιξη του ασθενούς έως τη διάνοιξη της αρτηρίας δεν ξεπερνά τα 90 λεπτά.

Σκοπός είναι να σωθεί το μυοκάρδιο από επιπλέον ισχαιμία και νέκρωση, ώστε να μειωθεί η ενδονοσοκομειακή θνητότητα και το ποσοστό εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. 

Πώς γίνεται η αγγειοπλαστική;

Βήμα 1

Αρχικά, αφού πρώτα γίνει αναισθησία, ο καθετήρας εισάγεται έως τη στεφανιαία αρτηρία που έχει τη στένωση και που ευθύνεται για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Βήμα 2

Ακολουθεί η προώθηση οδηγού σύρματος μέσα στη στένωση και στη συνέχεια ο καθετήρας με ειδικό μπαλόνι στο άκρο του, που μόλις φτάσει στο σημείο της στένωσης φουσκώνει με υγρό. Έτσι, έχουμε τη διάνοιξη της στενωμένης αρτηρίας. Πολλές φορές απαιτείται αναρρόφηση θρόμβου με ειδική συσκευή πριν από την τοποθέτηση του μπαλονιού.

Βήμα 3

Αφού αποσυρθεί ο καθετήρας με το μπαλόνι, προωθείται ένας άλλος καθετήρας-μπαλόνι, που έχει συμπιεσμένο μεταλλικό πλέγμα τυλιγμένο στην επιφάνειά του (stent). Κατά τη διάταση του μπαλονιού εκπτύσσεται και το stent, που παραμένει στο σημείο της βλάβης μετά την απομάκρυνση του μπαλονιού και διατηρεί τον αυλό του αγγείου ανοικτό. 

Εμπειρία της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» 

Στον “ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ” διαθέτουμε όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθιστούν την πρωτογενή αγγειοπλαστική μια επέμβαση ρουτίνας. Πολλές φορές, οι ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου εμφανίζουν αιμοδυναμική διαταραχή - καρδιογενές shock. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ειδικής υποστηρικτικής αντλίας στην καρδιά, η οποία ονομάζεται ενδοοαρτικός ασκός - IABP. Τέλος, πιο σπάνια, υπάρχει η δυνατότητα πλήρους μηχανικής υποβοήθησης της καρδιάς με συσκευή ECMO.

Δρ. Πέτρος Δάρδας,

Επεμβατικός Καρδιολόγος

Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

December 9, 2022

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"