NanoKnife | Σύγχρονη Εστιακή Θεραπεία στον Καρκίνο του Προστάτη
Αρθρα

NanoKnife | Σύγχρονη Εστιακή Θεραπεία στον Καρκίνο του Προστάτη

May 4, 2021

NanoKnife

Σύγχρονη Εστιακή Θεραπεία στον Καρκίνο του Προστάτη 

με πλήρη διατήρηση του οργάνου και της λειτουργίας του

Παναγιώτης Δημόπουλος, Σπύρος Καμπάνταης, Γεώργιος Καρύδας

Επέκταση των ορίων της εστιακής θεραπείας εξάχνωσης για τον καρκίνο του προστάτη

Το σύστημα NanoKnife επεκτείνει τα όρια της σύγχρονης εστιακής θεραπείας για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Η μοναδική τεχνολογία του, τής εστιακής μη αναστρέψιμης ηλεκτροπόρωσης (IRE= Irreversible Electroporation) δεν βασίζεται στη θερμότητα για την επίτευξη του καρκινικού κυτταρικού θανάτου· χρησιμοποιεί μια πιο φυσική μέθοδο που καταστρέφει μόνο τον στοχευμένο καρκινικό ιστό, διατηρώντας ανέπαφες σημαντικές δομές του προστάτη, συμπεριλαμβανομένων αγγείων, νεύρων και σωληναρίων.


Σχετικά με την τεχνολογία IRE του συστήματος NanoKnife

Η μη αναστρέψιμη ηλεκτροπόρωση (IRE) είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί μη θερμική ενέργεια για τη δημιουργία μόνιμων μικροσκοπικών πόρων στην κυτταρική μεμβράνη με σκοπό να διαταράξει την κυτταρική ομοιόσταση που είναι η ικανότητα του κυττάρου να διατηρεί σχετικά σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Η διάρρηξη της κυτταρικής ομοιόστασης ενεργοποιεί πρώιμα τη φυσιολογική αποπτωτική διεργασία (Προγραμματισμένος Κυτταρικός Θάνατος) που υπόκεινται όλα τα κύτταρα του σώματος και οδηγεί σε μόνιμο κυτταρικό θάνατο. Μετά την παροχή επαρκούς αριθμού παλμών υψηλής τάσης, ο πληθυσμός των καρκινικών κυττάρων εντός του ηλεκτρικού πεδίου θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, με αποτέλεσμα την καταστροφή του. Σε αντίθεση με τους θερμικούς τρόπους εξάχνωσης (HIFU, Laser Ablation, Κρυοθεραπεία κτλ), η έκταση της ανατομικής περιοχής ηλεκτροπόρωσης IRE δεν χρειάζεται προσαρμογή λόγω της εγγύτητας σε ευαίσθητες δομές, όπως τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, και κατά συνέπεια επιφέρει αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκινικού όγκου, με ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών.


Περιγραφή

Οι βελόνες του NanoKnife τοποθετούνται γύρω από τον όγκο υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση μετά από σύντηξη των εικόνων της μαγνητικής τομογραφίας, όπως ακριβώς και στις Fusion Βιοψίες του προστάτη. Στη συνέχεια, τα ζεύγη βελονών παρέχουν μια σειρά παλμών υψηλής τάσης στα καρκινικά κύτταρα. Αλλά αντί να καίνε ή να παγώνουν, όπως οι θεραπείες θερμικής εξάχνωσης, οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί του NanoKnife τρυπούν τις κυτταρικές μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που διαταράσσει την ισορροπία του κυττάρου με τη γύρω περιοχή και το σώμα αντιλαμβάνεται ότι το κύτταρο πρέπει να καταστραφεί, επειδή η μεμβράνη του έχει υποστεί ζημιά. Το σώμα στην ουσία αποβάλλει τον όγκο από μόνο του, αναγνωρίζοντας ότι έχει υπάρξει βλάβη σε όλα τα καρκινικά κύτταρα.

Το σημαντικό στη συγκεκριμένη τεχνική είναι ότι στοχεύει στα νοσούντα κύτταρα και ελαχιστοποιεί την περιφερική βλάβη. Μπορούμε να τοποθετήσουμε τις βελόνες του NanoKnife δίπλα σε μια αρτηρία ή φλέβα και να καταστρέψουμε τον καρκινικό ιστό, αφήνοντας ανέπαφες τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα νεύρα. Αυτό μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Μετά τη θεραπεία, γειτονικά, μη καρκινικά κύτταρα μεταναστεύουν και αντικαθιστούν τα νεκρά καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα υγιή κύτταρα μεγαλώνουν και αναγεννιούνται αντί να αφήνουν μια τρύπα, επιτρέποντας στο όργανο να συνεχίσει να λειτουργεί  κανονικά, κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο με τη συγκεκριμένη τεχνική.


Χειρουργική επέμβαση NanoKnife για καρκίνο του προστάτη

Το Nanoknife είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, καθώς επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα εντός του οργάνου και ταυτόχρονα βοηθάει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές δομές, όπως τα αγγειονευρώδη δεμάτια που είναι υπεύθυνα για τη στυτική λειτουργία και ο έξω σφιγκτήρας της ουρήθρας που είναι υπεύθυνος για την εγκράτεια των ανδρών, παραμένουν ανέπαφα.

Κίνδυνοι και επιπλοκές με τη διαδικασία NanoKnife

Με βάση τα δημοσιευμένα δεδομένα, η διαδικασία NanoKnife είναι πολύ ασφαλής και έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Οι ασθενείς μπορούν να εμφανίσουν ελάχιστες έως και καθόλου παρενέργειες.

Μια πιθανή παρενέργεια είναι ότι μερικοί άνδρες μπορεί να εμφανίσουν υπογονιμότητα, λόγω της μείωσης του όγκου του σπερματικού υγρού.


Προετοιμασία για τη θεραπεία NanoKnife

Πριν από τη θεραπεία ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Θα σας ζητήσει είτε σάρωση μαγνητικής τομογραφίας είτε PET, για τον προσδιορισμό του μεγέθους, του σχήματος και της θέσης του όγκου σας.

Επίσης, θα σας ενημερώσει για το πόση ώρα χρειάζεται να μείνετε νηστικοί πριν την επέμβαση, ποια φάρμακα πρέπει να σταματήσετε νωρίτερα από την επέμβαση και πότε, καθώς και για οποιεσδήποτε άλλες προεγχειρητικές πληροφορίες προγραμματισμού απαιτούνται.

Τέλος, ο χειρουργός θα σας εξηγήσει τους πιθανούς κινδύνους ή παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν, όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις.


Κατά τη διάρκεια του NanoKnife

Η χειρουργική επέμβαση με NanoKnife εκτελείται συνήθως με γενική αναισθησία.

Τρεις έως πέντε λεπτές βελόνες εισάγονται στον όγκο.

Υπό την καθοδήγηση υπερήχων, οι σύντομοι ηλεκτρικοί παλμοί εφαρμόζονται ακριβώς στη σωστή περιοχή.

Στη συνέχεια, ηλεκτρικό ρεύμα περνάει μέσα από τις βελόνες για περίπου δύο λεπτά.

Ολόκληρη η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 45 λεπτών.


Μετεγχειρητική παρακολούθηση μετά από  NanoKnife

Καθώς το NanoKnife είναι ελάχιστα επεμβατικό, προσφέρει μικρότερη περίοδο μετεγχειρητικής ανάρρωσης και απαιτεί σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς παρακολουθούνται στο νοσοκομείο και παίρνουν εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη μέρα. 

Μετά την επέμβαση με NanoKnife, ο χρόνος αποκατάστασης είναι γενικά μικρός και περιορίζεται σε μερικές ημέρες. Μετεγχειρητικά, κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να έχουν καθετήρα για λίγες μέρες.

Παρακολούθηση ασθενών μετά από NanoKnife

Ο χειρουργός θα σας ενημερώσει για το πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας

Θα απαιτηθούν μετεγχειρητικά ραντεβού παρακολούθησης καθώς και μετεγχειρητικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχο του PSA αρχικά ανά 3μηνο.
  • Σάρωση μαγνητικής τομογραφίας για επιβεβαίωση ότι ο όγκος συρρικνώνεται.
  • Επανάληψη της βιοψίας μετά από κάποιους μήνες ή έτη, εφόσον υπάρχει λόγος, ανάλογα με το PSA και την μαγνητική τομογραφία.

Παναγιώτης Δημόπουλος, Σπύρος Καμπάνταης, Γεώργιος Καρύδας

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Παναγιώτης Δημόπουλος, Σπύρος Καμπάνταης, Γεώργιος Καρύδας

May 4, 2021

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"