Κλινικές Μελέτες και Εξατομικευμένη Ογκολογία
Αρθρα

Κλινικές Μελέτες και Εξατομικευμένη Ογκολογία

April 28, 2023

Η Ιατρική Ακρίβειας είναι ένας όρος που ακούμε πολύ συχνά στις μέρες μας. Ουσιαστικά αφορά στην εξατομικευμένη διαχείριση του ασθενή με καρκίνο, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των κυττάρων του όγκου του, το ανοσολογικό του προφίλ, τα κλινικά χαρακτηριστικά του ίδιου του ασθενή, τις συνυπάρχουσες παθήσεις, πάντα με τελικό γνώμονα την επιθυμία του ασθενή. 


Η μελέτη του μοριακού προφίλ του όγκου δίνει τη δυνατότητα να βρεθούν συγκεκριμένες βλάβες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά ως στόχοι καινοτόμων θεραπειών. Καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία και η επιστήμη, νέοι θεραπευτικοί στόχοι ανακαλύπτονται συνεχώς και νέοι θεραπευτικοί παράγοντες παρασκευάζονται για να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα με τους στόχους αυτούς. 


 

Κάθε χρόνο εγκρίνονται καινούργια φάρμακα για διάφορους τύπους καρκίνου, προσφέροντας σημαντικό όφελος σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο. Υπάρχουν, πλέον, πολλά παραδείγματα ασθενών ακόμη και με πλήρη ύφεση της νόσου, χάρη στις θεραπείες αυτές. 


Οι καινοτόμες αυτές θεραπείες δοκιμάζονται πρώτα στα πλαίσια κλινικών μελετών, ώστε να επιβεβαιωθεί το όφελος που προσφέρουν. Μέσα από τις κλινικές μελέτες, ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μπορούν να αποκτήσουν πρώιμη πρόσβαση σε πολλά υποσχόμενα φάρμακα ή συνδυασμούς αυτών, σε προστατευμένο πάντα περιβάλλον. Πρωτεύων στόχος είναι η ασφάλεια των ασθενών. Ένα φάρμακο προχωράει στην κλινική μελέτη τελικής φάσεως, αφού έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια χορήγησής του σε μελέτες αρχικών φάσεων. Στη χώρα μας, συνήθως, οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε μελέτες φάσης 3, που είναι και η τελευταία φάση πριν την έγκριση ενός φαρμάκου. 


Τα οφέλη συμμετοχής ενός ασθενή σε μία κλινική μελέτη είναι πολλά. Εκτός από τη δωρεάν πρόσβαση σε νέες θεραπείες πριν την έγκρισή τους, οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία σε κέντρα υψηλού επιστημονικού κύρους, ενώ έχουν πρόσβαση σε υψηλή φροντίδα και ενδελεχή παρακολούθηση, όπως ορίζεται από τα υψηλά στάνταρ των κλινικών μελετών. Για τους λόγους αυτούς, πάντα ενθαρρύνεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες η συμμετοχή των ασθενών σε κλινική μελέτη, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη και κριθεί κατάλληλη για τους συγκεκριμένους ασθενείς.    


Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλά παραδείγματα καινοτόμων θεραπειών που άλλαξαν το θεραπευτικό τοπίο του καρκίνου και στις οποίες είχαν πρόσβαση οι ασθενείς μέσω των κλινικών μελετών. Η Ογκολογία Ακριβείας είναι πλέον κομμάτι της διαχείρισης των ασθενών μας, καθώς οι εξατομικευμένες θεραπείες αναδεικνύονται ως μία σημαντική θεραπευτική ελπίδα ενάντια στον καρκίνο.

- Δρ. Έλενα Φούντζηλα, Παθολόγος Ογκολόγος

Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

April 28, 2023

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"