Καρκίνος ενδομητρίου: Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση με το λαπαροσκοπικό σύστημα IMAGE1 S™ Rubina
Αρθρα

Καρκίνος ενδομητρίου: Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση με το λαπαροσκοπικό σύστημα IMAGE1 S™ Rubina

November 27, 2020

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ασθενής με καρκίνο ενδομητρίου (Μήτρας) υποβλήθηκε σε Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή και βιοψία λεμφαδένα φρουρού με το λαπαροσκοπικό σύστημα IMAGE1 S™ Rubina.

Ο καρκίνος ενδομητρίου αποτελεί την πιο συχνή γυναικολογική κακοήθεια και στις περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο. Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση με το λαπαροσκοπικό σύστημα IMAGE1 S™ Rubina επιτρέπει με τη χρήση της χρωστικής ουσίας ICG την αναγνώριση και αφαίρεση του λεμφαδένα φρουρού. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται και σε αρχόμενο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Εικόνα 1:
Λεμφαδένας φρουρός αριστερής πύελου Εικόνα 2:
Λεμφαδένες φρουροί με τη χρήση της χρωστικής ουσίας ICG

Εικόνα 3:
Το σύστημα IMAGE1 S™ Rubina C

Ο λεμφαδένας φρουρός είναι ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται λέμφο από τον όγκο και όπου συγκεντρώνονται τα καρκινικά κύτταρα. Όταν βρεθεί και εξεταστεί με ταχεία βιοψία και είναι αρνητικός, δεν απαιτείται εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή, αφαίρεση δηλαδή όλων των λεμφαδένων της πυέλου. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα, μειώνοντας τον απαραίτητο χειρουργικό χρόνο και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα επιπλοκών. Ακόμη, μειώνονται οι ημέρες νοσηλείας στην κλινική, αλλά και το κόστος για την ίδια την ασθενή.

Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι ο λεμφαδένας φρουρός δεν είναι ορατός από το ανθρώπινο μάτι και είναι αδύνατον, λοιπόν, να αφαιρεθεί σε ανοιχτό χειρουργείο ή με απλό σύστημα λαπαροσκόπησης. Με την έγχυση όμως της ειδικής χρωστικής ICG, ο λεμφαδένας γίνεται εύκολα διακριτός, στη διάρκεια του χειρουργείου, καθώς χρωματίζεται πράσινος, και αφαιρείται εξολοκλήρου.

Η μέθοδος αυτή προσφέρει απόλυτη ογκολογική ασφάλεια με πολύ χαμηλότερη νοσηρότητα στις ασθενείς μας (λιγότερος πόνος, λιγότερη αιμορραγία).

Στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» πλέον εφαρμόζεται αυτή η τεχνική σε πολλές ασθενείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δρ. Ανδρέας Ν. Καβαλλάρης Υφηγητής - Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Δρ. Ανδρέας Ν. Καβαλλάρης Υφηγητής - Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας

November 27, 2020

Tελευταία μας άρθρα
Αναγεννητική Ιατρική στην Ορθοπεδική
Τρύφων Τότλης, MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Κλινική Άγιος Λουκάς
Ο θυρεοειδής και τα επινεφρίδια τον καιρό του SARS-CoV-2 και των εμβολίων: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις
Κωνσταντίνος Γκάσταρης, MD MRCP PhD.