Καλοκαιρινές μυκητιάσεις
Αρθρα

Καλοκαιρινές μυκητιάσεις

February 12, 2021

Πώς να τις αποφύγετε

Για πολλές γυναίκες, οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού κρύβουν έναν συχνό και οικείο κίνδυνο. Λόγω της συχνής εφίδρωσης, καθώς και της επίμονης υγρασίας που κρατάει ένα μαγιό, οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις είναι ένα φαινόμενο που βιώνουν και καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές, αν όχι οι περισσότερες, γυναίκες.

Τι είναι η κολπική μυκητίαση;

Η κολπική μυκητίαση είναι μια φλεγμονή του κόλπου που οδηγεί σε συμπτωματική ή ασυμπτωματική κολπίτιδα. Παρόλα αυτά, δεν είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Με άλλα λόγια, δεν κολλάμε κολπική μυκητίαση από τον ή τη σύντροφό μας.

Ο μηχανισμός με τον οποίο εγκαθίσταται μια κολπική μυκητίαση έχει να κάνει με την ισορροπία μεταξύ των “καλών” (όπως οι γαλακτοβάκιλλοι) και των “κακών” βακτηρίων και μικροοργανισμών μου υπάρχουν στον κόλπο. Όταν για οποιοδήποτε λόγο οι μύκητες του κόλπου πολλαπλασιάζονται, τότε παρουσιάζονται συμπτώματα κολπικής μυκητίασης.

Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτό που νιώθουμε είναι μια απλή, κολπική μυκητίαση;

Συμπτώματα κολπικής μυκητίασης

Η κολπική μυκητίαση είναι μια μορφή κολπίτιδας που προκαλείται συχνότερα από μύκητες της οικογένειας Candida Albicans ή non Albicans. Παρουσιάζεται συνήθως με μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Λευκές πηχτές εκκρίσεις που μοιάζουν με κομμένο γάλα
  • Φαγούρα των έσω ή των έξω γεννητικών οργάνων
  • Τσούξιμο ή τοπικό πόνο, ο οποίος γίνεται πιο έντονος κατά τη διάρκεια της ούρησης ή της σεξουαλικής επαφής
  • Τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων με πρήξιμο ή ερυθρότητα


Τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποφύγετε


Τα αίτια της κολπικής μυκητίασης δεν είναι τα ίδια για όλες τις γυναίκες. Το ίδιο ισχύει και για τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ή την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μυκητίασης, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές.

  • Προσπαθήστε να διατηρείτε το pH του κόλπου ισορροπημένο. Αρώματα ή αποσμητικά που ενδείκνυνται για χρήση στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να μεταβάλουν το κολπικό pH, διαταράσσοντας την ισορροπία του κόλπου.
  • Διατηρείστε την περιοχή στεγνή, χωρίς πολλή υγρασία. Φροντίστε να έχετε ένα δεύτερο μαγιό μαζί σας στην παραλία, καθώς και μια απαλή και βαμβακερή πετσέτα για να στεγνώνετε την περιοχή.
  • Προτιμήστε άνετα και βαμβακερά εσώρουχα, ώστε να επιτρέπεται στην περιοχή να αναπνέει.
  • Φορέστε άνετα ρούχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια.
  • Δραστηριότητες που αυξάνουν τη ζέστη και την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή, όπως αθλητισμός, τζακούζι κλπ, θα πρέπει να ακολουθούνται από κατάλληλη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής.
  • Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις αν δεν σας τις έχει συστήσει κάποιος ειδικός.
  • Βάλτε στη διατροφή σας το γιαούρτι. Αποφύγετε τη ζάχαρη και την κακή διατροφή.

Αν νομίζετε πως έχετε κολπική μυκητίαση, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Παρόλο που ορισμένα περιστατικά βελτιώνονται μόνα τους με τον καιρό, άλλα χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής τοπικά ή από το στόμα. Επίσης, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως οι κολπίτιδες γενικά παρουσιάζονται με συμπτώματα τα οποία μοιάζουν, ανεξαρτήτως της αιτίας τους. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν τα συμπτώματα της κολπίτιδας επιμένουν, θα ήταν καλό να επισκεφτούμε έναν γιατρό και, πιθανόν, να κάνουμε μια καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Κλινική "Άγιος Λουκάς"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "Άγιος Λουκάς"

February 12, 2021

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"