Η Μαστοπλαστική στον καρκίνο του μαστού
Αρθρα

Η Μαστοπλαστική στον καρκίνο του μαστού

March 27, 2023

Τι είναι η μαστοπλαστική;

Όπως το δηλώνει και η λέξη, πρόκειται για την ανάπλαση του μαστού με τη χρήση τεχνικών μείωσης και ανόρθωσης των μαστών. Η μαστοπλαστική χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε μεγάλους μαστούς (μακρομαστία), στους οποίους ο κυρίως όγκος τους έχει μετατοπιστεί από το άνω μέρος στον κάτω πόλο του μαστού. Επίσης, η θηλή βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο από το φυσιολογικό (πτώση), από λίγα έως πολλά εκατοστά. Είναι πλέον αρκετά συχνό, γυναίκες με μακρομαστία να προσφεύγουν στην αισθητική χειρουργική αποζητώντας νεανικότερους μαστούς (μικρότερους και πιο ανορθωμένους). Για πολλές γυναίκες, η μακρομαστία αποτελεί και λειτουργικό πρόβλημα, διότι προκαλεί πόνο στον αυχένα και στους ώμους, ενώ τις δυσκολεύει σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες.

Ποιος είναι ο ρόλος της μαστοπλαστικής στον καρκίνο του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο φύλο. Μία στις 8 γυναίκες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Η κύρια θεραπεία είναι η αφαίρεση του όγκου, είτε με τμηματεκτομή είτε με μαστεκτομή. Παλαιότερα, η πλειοψηφία των γυναικών υποβαλλόταν σε μαστεκτομή. Αλλά, ακόμα και οι γυναίκες που διατηρούσαν τον μαστό τους, κατέληγαν να είναι δυσαρεστημένες από το αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό συνέβαινε γιατί οι χειρουργοί μαστού δεν είχαν καμία εκπαίδευση στην πλαστική χειρουργική, με αποτέλεσμα να μην γίνεται άμεση ανάπλαση του ελλείμματος τη στιγμή του ογκολογικού χειρουργείου. Αυτή η αποκατάσταση είναι πολύ δύσκολο να συμβεί σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά τη χορήγηση ακτινοβολίας. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει η μοντέρνα ογκοπλαστική χειρουργική, η οποία “παντρεύει” την ασφαλή αφαίρεση του όγκου με το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ένας σύγχρονος χειρουργός μαστού έχει πλέον τη δυνατότητα να εκτελέσει μεγάλες εκτομές (όγκοι πάνω από 5 εκ. ή πολλαπλοί όγκοι) και ταυτόχρονα να αναπλάσει τον μαστό. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται μια αχρείαστη μαστεκτομή. Στην ουσία, χρησιμοποιείται ο ίδιος ο μαστός της γυναίκας και αναδομείται χωρίς τη χρήση ξένων ενθεμάτων. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θεραπευτική μαστοπλαστική (therapeutic mammaplasty). Η ίδια πλαστική επέμβαση μπορεί να γίνει και στον άλλο - μη πάσχοντα - μαστό, ώστε να επιτευχθεί συμμετρία. Όπως φαίνεται και από τις παρακάτω φωτογραφίες (από πραγματικούς ασθενείς), οι μαστοί έχουν ελαφρώς μικρότερο μέγεθος μετά την αφαίρεση του καρκίνου, είναι ανορθωμένοι (με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης) και με μεγαλύτερη προβολή μπροστά (projection). Αυτά είναι τα αισθητικά χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσε μια γυναίκα, ανεξάρτητα από το αν είχε καρκίνο στον μαστό.

Ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές μαστοπλαστικής;

Οι διαφορές στις τεχνικές έγκεινται στην τοποθέτηση των τομών (short vs long scars), στη μείωση που μπορεί να επιτευχθεί και στην προς τα πάνω μετατόπιση της θηλής. Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από τον τύπο του όγκου (μέγεθος, θέση) και από τον τύπο του μαστού κάθε γυναίκας (μέγεθος, σχήμα, πτώση). Ο ογκοπλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στη χρήση όλων των δυνατών τεχνικών μείωσης/ανόρθωσης του μαστού. Για κάθε γυναίκα ξεχωριστά επιλέγεται η πιο κατάλληλη τεχνική, με την οποία θα αφαιρεθεί με ασφάλεια ο όγκος και θα δοθεί ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική σε πολύ μικρούς μαστούς;

Η μαστοπλαστική είναι ιδανική για μέτριους έως πολύ μεγάλους μαστούς, οι οποίοι εμφανίζουν κάποιου βαθμού πτώση (C cup μέγεθος και άνω). Στους πολύ μικρούς μαστούς, που δεν εμφανίζουν καθόλου πτώση (Α/Β cup breasts), ο χειρουργός πρέπει να επιλέξει διαφορετική μέθοδο αποκατάστασης.

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία στην κλινική;

Ακόμη και στις περιπτώσεις στις οποίες διορθώνονται ταυτόχρονα και οι δύο μαστοί, οι ασθενείς παραμένουν στην κλινική μόνο για ένα βράδυ.

Υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση;

Ο πόνος είναι ανεκτός. Συνήθως, οι ασθενείς χρειάζονται απλώς παρακεταμόλη για λίγες μόνο ημέρες μετά την επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου; 

  • Ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Αποφυγή μαστεκτομής.
  • Αφαίρεση του καρκίνου με πιο ευρέα όρια.  Αυτό σημαίνει μικρότερες πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου στο ίδιο σημείο.
  • Εξάλειψη των συμπτωμάτων της μακρομαστίας. 
  • Καλύτερη κατανομή της ακτινοθεραπείας. Η χορήγηση ακτινοβολίας σε έναν μεγάλο μαστό προκαλεί πολλά προβλήματα.

Συμπέρασμα

Στην εποχή μας, η θεραπεία του καρκίνου του μαστού εξασφαλίζει μακρόχρονη επιβίωση. Διαθέτουμε τις γνώσεις και τα όπλα, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή την κακοήθεια. Μέχρι πρότινος, μετά το τέλος της θεραπείας, οι γυναίκες έφεραν ένα δυσάρεστο αισθητικό αποτέλεσμα, με έναν ακρωτηριασμένο μαστό και μια άσχημη ουλή, τα οποία αποτελούσαν μια μόνιμη υπενθύμιση ότι κάποτε είχαν καρκίνο. Ο σύγχρονος ογκοπλαστικός χειρουργός έχει χρέος, πέρα από την αφαίρεση του όγκου, να κρατήσει ένα αποδεκτό για τη γυναίκα στήθος ή και να δημιουργήσει ένα ακόμη καλύτερο, βελτιώνοντας έτσι την εικόνα του σώματός της (body image). Μια βελτιωμένη εικόνα σώματος οδηγεί και σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Wise pattern μαστοπλαστική (αποτέλεσμα 2 μήνες μετά)

Γυναίκα 50 ετών με πολυεστιακό καρκίνο ΔΕ μαστού 

Δημήτριος Κοκκώνης

Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού

MD, MSc (Onco-Aesthetic Breast Surgery)

Συνεργάτης της Κλινικής “ΆΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”

Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

March 27, 2023

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"