Γιατί να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης φέτος
Αρθρα

Γιατί να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης φέτος

February 12, 2021

Το ενδεχόμενο διπλής πανδημίας

Με την πανδημία του κορωνοϊού να μπαίνει σε φθινοπωρινή τροχιά, οι επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, προετοιμάζονται για μια διπλή επιδημία COVID-19 και γρίπης.

Καθώς το φετινό κύμα εποχικής γρίπης συμπίπτει με την πανδημία του COVID-19, ενδέχεται να υπάρξει συσσώρευση ασθενών, ασκώντας πρόσθετη πίεση στα νοσοκομεία όπου ήδη νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.

Τα καλά νέα είναι πως, ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να αναζητούν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υπάρχει ήδη ένα ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο γρίπης. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης φέτος είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη διατήρηση της υγείας μας, αλλά και για την ανακούφιση του υπερφορτωμένου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το γιατί είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, μιλήσαμε με τον γιατρό Πνευμονολόγο - Φυματιολόγο Βασίλη Μιχαηλίδη MD σχετικά με τον εμβολιασμό και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ενδεχόμενη διπλή πανδημία από τη γρίπη και τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Γιατί το εμβόλιο της γρίπης είναι τόσο σημαντικό

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο. Είναι απλώς μια καλή πρακτική, όπως εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης. «Η γρίπη είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια και, κάθε χρόνο, περίπου 40.000 ή περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτήν. Έτσι, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατευτούμε».

Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος, συνεχίζει. «Θα έχουμε συνύπαρξη της γρίπης και του COVID-19 και υπάρχουν πολλές αλληλεπικαλύψεις μεταξύ των συμπτωμάτων. Προβλέπουμε, επίσης, ότι θα υπάρξουν μερικοί άνθρωποι που θα έχουν COVID-19 και γρίπη ταυτόχρονα, κάτι που θα ήταν πολύ καταστροφικό και θα αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου».

Και προσθέτει, «Είμαστε επίσης τυχεροί που όλα τα μέτρα που τηρούμε τώρα για να μετριάσουμε την εξάπλωση του COVID-19 - μάσκα, κοινωνική αποστασιοποίηση και πλύσιμο χεριών - θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση της εξάπλωσης της γρίπης», καταλήγοντας πως «σύμφωνα με το υπουργείο, η συνταγογράφηση θα αρχίσει τέλος Σεπτεμβρίου και ο εμβολιασμός γύρω στις 15/10. Επομένως, καλό θα ήταν να βιαστείτε».

4 λόγοι για να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης

Σε γενικές γραμμές, πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, επειδή:

  • Είναι και αυτός ένας ιός απειλητικός για τη ζωή.
  • Θα πρέπει να προστατευτούμε από τη γρίπη, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και από αυτήν.
  • Να αποφύγουμε, έτσι, να νοσήσουμε ταυτόχρονα και από τους 2 ιούς.
  • Να μην επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας και με τη γρίπη, γεμίζοντας τις εντατικές και με γρίπη και μη έχοντας μετά κλίνες για ασθενείς με COVID-19.

«Η γρίπη και ο κορωνοϊός έχουν παρόμοια συμπτώματα και δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε από τι πάσχουμε, παρά μόνο με ειδικά τεστ - PCR. Έτσι, θα είναι δύσκολο τον χειμώνα να καταλάβουμε εύκολα από τι πάσχουμε, αλλά και ο ιατρός δεν θα μπορεί άμεσα, χωρίς τεστ, να ξέρει τι συμβαίνει και τι θεραπεύει».

Μην πανικοβάλλεστε λόγω του COVID-19

Παρόλο που παραμένει ο κίνδυνος προσβολής από κορωνοϊό, είναι σημαντικό οι ασθενείς να συνεχίσουν να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας για να λάβουν το εμβόλιο γρίπης, με ψυχραιμία και τηρώντας τα μέτρα πρόληψης.


Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Ακριβώς όπως διατηρείται το πρόγραμμα εμβολιασμού τους παρά την πανδημία, είναι επίσης σημαντικό να εμβολιαστούν και για τη γρίπη. Η κυκλοφορία του ιού της γρίπης στα παιδιά θέτει σε κίνδυνο και τους ενήλικες».


«Η γρίπη είναι μια σοβαρή και απρόβλεπτη ασθένεια που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και υγιή παιδιά. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία υποκείμενων νοσημάτων».

Οι ανησυχητικές ομοιότητες μεταξύ της γρίπης και του COVID-19

Τι πρέπει να κάνετε εάν νομίζετε ότι έχετε είτε γρίπη είτε COVID-19;

Όσοι πιστεύουν ότι έχουν COVID-19 ή γρίπη πρέπει να καλέσουν τον ιατρό τους και να μιλήσουν για τα συμπτώματά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξέταση από μικροβιολόγο μπορεί να αποτελεί το επόμενο βήμα.

Η γρίπη και ο COVID-19 έχουν ουσιαστικά τα ίδια συμπτώματα, επομένως ο έλεγχος είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε ποιος ιός προκαλεί τη λοίμωξη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τους ξεχωρίσουμε με βάση τα συμπτώματα. Επίσης, η θεραπεία και για τα δύο είναι κυρίως συμπτωματική, εκτός από ορισμένα συνταγογραφούμενα αντιιικά φάρμακα που μπορούν να δοθούν για τη γρίπη. Μια ποικιλία θεραπειών για άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 βρίσκονται υπό ενεργό μελέτη.

Η γρίπη είναι μια σοβαρή ασθένεια και γνωρίζουμε ότι εμφανίζεται κάθε χρόνο. Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύονται λόγω του ιού της γρίπης. Παρόλα αυτά, μπορεί να προληφθεί με ένα εμβόλιο. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος και είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε.

Κλινική "Άγιος Λουκάς"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "Άγιος Λουκάς"

February 12, 2021

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"