Διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας (MitraClip)
Αρθρα

Διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας (MitraClip)

January 17, 2023

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας;

Το MitraClip είναι εγκεκριμένο από τον FDA για ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας που έχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών με χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Πρόκειται για την τεχνική συμπλησίασης των γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας, με τη χρήση ενός ειδικού συνδετήρα (clip). Η διαδικασία καθοδηγείται με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα και περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός καθετήρα στη βουβωνική χώρα.

Τι είναι η ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας;

Η ανεπάρκεια μιτροειδούς είναι μια νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς. Μπορεί να είναι εκφυλιστική (DMR) ή λειτουργική (FMR). Χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της μιτροειδούς βαλβίδας να κλείσει σωστά, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή του αίματος προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κανονική. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται ένα επιπλέον φορτίο στο καρδιακό έργο.

Η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Απαραίτητος είναι ένας πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένων ενός υπερηχοκαρδιογραφήματος και μιας αξονικής τομογραφίας. 

Εάν έχετε ανεπάρκεια μιτροειδούς και έχετε υψηλό κίνδυνο επιπλοκών για να κάνετε χειρουργική επέμβαση καρδιάς, λόγω της ηλικίας σας, των προβλημάτων υγείας ή άλλων παραγόντων, η καλύτερη θεραπευτική επιλογή είναι η εγκεκριμένη από τον FDA διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας (MitraClip), μια επεμβατική μέθοδος που ενέχει λιγότερους κινδύνους από την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. 

Πώς τοπoθετείται το MitraClip;

  • Το MitraClip τοποθετείται υπό γενική αναισθησία. 
  • Ένας καθετήρας εισάγεται μέσω της μηριαίας φλέβας και, με την καθοδήγηση απεικονιστικών μεθόδων, φτάνει στην καρδιά και, πιο συγκεκριμένα, στην μιτροειδή βαλβίδα. 
  • Το MitraClip τοποθετείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει στη μιτροειδή βαλβίδα να κλείνει σωστά, εμποδίζοντας το αίμα να ρέει προς την αντίθετη πλευρά. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμπλησίαση των γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα,ίσως χρειαστεί να τοποθετηθούν περισσότερα από ένα MitraClip.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνω στο νοσοκομείο;

Μετά τη διαδικασία, θα μείνετε τη νύχτα στο νοσοκομείο και πιθανότατα θα πάτε σπίτι την επόμενη μέρα.

Γιατί δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς την ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας;

Η σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση πνευμονικής υπέρτασης και κολπικής μαρμαρυγής. Συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως:

  • Κόπωση
  • Δύσπνοια
  • Πνευμονικό οίδημα 

Στην Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”, η μέθοδος εφαρμόζεται πάνω από μια 8-ετία και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 επιδιορθώσεις μιτροειδούς (MitraClip -  Pascal). Τα άμεσα και μακροχρόνια αποτελέσματα της μεθόδου είναι εξαιρετικά.

Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

January 17, 2023

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"