COVID-19 και ασφάλεια: Συμβουλές για να ταξιδέψετε, να επισκεφτείτε ένα εστιατόριο και άλλα.
Αρθρα

COVID-19 και ασφάλεια: Συμβουλές για να ταξιδέψετε, να επισκεφτείτε ένα εστιατόριο και άλλα.

February 12, 2021

Με την χαλάρωση των μέτρων πρόληψης κατά του νέου κορωνοϊού, πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας σε δημόσιους χώρους από εδώ και στο εξής, προστατεύοντας πρώτα την υγεία μας.

Πριν βγείτε έξω

Ακολουθείστε τις οδηγίες του υπουργείου υγείας. Έγκυρες πηγές πληροφοριών θα βρείτε στον ιστότοπο του υπουργείου υγείας ή σε άλλους επικυρωμένους φορείς υγείας. Ενημερωθείτε για πιθανούς περιορισμούς τοπικά ή σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τον εαυτό σας από τον SARS-CoV-2 είναι να αποφύγετε την έκθεση σε αυτόν. Με άλλα λόγια, να αποφύγετε μέρη στα οποία είναι πιθανόν να κολλήσετε τον ιό. Αν βγείτε έξω, φορέστε μια μάσκα και διατηρείστε την απαραίτητη απόσταση (2 μέτρα) από τους γύρω σας, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητά σας. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για αυτούς που ήδη πάσχουν από σοβαρές νόσους, χρόνιες ή μη. Αποφύγετε την επαφή με άτομα τα οποία είναι άρρωστα ή έχουν συμπτώματα. Επίσης, αποφύγετε μεγάλα events και μαζικές συγκεντρώσεις.

Η καλή υγιεινή είναι εξίσου σημαντική. Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα το λιγότερο ή χρησιμοποιήστε ένα αντισηπτικό χεριών που να περιέχει το λιγότερο 60% αλκοόλη. Καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας ή με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και πλύντε τα χέρια σας άμεσα. Επίσης, μην ακουμπάτε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας με τα χέρια.  

Αν νιώθετε άρρωστοι ή κρυωμένοι, μείνετε σπίτι. Μην επισκέπτεστε δημόσιους χώρους εκτός αν σκοπεύετε να πάτε στο νοσοκομείο. Τέλος, αν είστε άρρωστοι αποφύγετε τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αυτοί οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι καλύτερα να μείνουν σπίτι όσο μπορούν, μακριά από μέλη της οικογένειας τα οποία αναπόφευκτο έρχονται σε επαφή με κόσμο.

Συμβουλές όταν επισκεπτόμαστε δημόσιους χώρους

Οι παρακάτω είναι μερικές συμβουλές πρόληψης κατά του SARS-CoV-2 όταν επισκεπτόμαστε διάφορους δημόσιους χώρους.  


Ταξίδια

Πριν ταξιδέψετε, συμβουλευτείτε τις οδηγίες των Centers for Disease Control and Prevention (CDC) και World Health Organization (WHO). Επίσης, επισκεφτείτε τον ιστότοπο της αεροπορικής σας εταιρίας για περεταίρω συμβουλές και οδηγίες. Μην ξεχνάτε πως η χώρα την οποία θα επισκεφτείτε έχει τους δικούς της κανονισμούς σχετικά με την πρόληψη κατά του SARS-CoV-2.

Λάβετε υπόψιν τους κινδύνους που συνεπάγεται κάθε είδος ταξιδιού: με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Μία γεμάτη πτήση μπορεί να σας θέσει σε υψηλό κίνδυνο σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. Τα τρένα και τα λεωφορεία συνεπάγονται συνήθως ένα μεγάλης διάρκειας ταξίδι, το οποίο μπορεί δυνητικά να σημαίνει περισσότερος χρόνος έκθεσης στον ιό, άρα περισσότερες πιθανότητες να τον κολλήσουμε. Το ταξίδι με αυτοκίνητο συνήθως περιλαμβάνει συχνές στάσεις, άρα έκθεση του εαυτού μας σε δημόσιους χώρους.


Αν σχεδιάζετε να κλείσετε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, επισκεφτείτε τον ιστότοπό του και διαβάστε προσεκτικά για τα μέτρα πρόληψης του καταλύματος, καθώς και για τους χώρους που λειτουργούν εντός του ξενοδοχείου. Το καλύτερο θα ήταν να πάρετε μαζί σας καθαρά είδη υγιεινής ή άλλες προμήθειες που θεωρείτε απαραίτητες. Όταν μπείτε στο κατάλυμά σας, απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες, ειδικά αυτές που θεωρούνται ευρείας χρήσης, όπως το πόμολο της πόρτας ή το τηλεκοντρόλ. Πλύντε ποτήρια ή πιάτα προτού τα χρησιμοποιήσετε. Τέλος, ελέγξτε την πολιτική ακύρωσης του ξενοδοχείου προτού κάνετε την κράτησή σας.

Εστιατόρια

Πριν πάτε σε ένα εστιατόριο, ελέγξτε τις πρακτικές ασφαλείας σχετικά με την πρόληψη μετάδοσης του νέου κορωνοϊού:

  • Φορούν οι υπάλληλοι μάσκα;
  • Απολυμαίνονται οι κοινόχρηστες επιφάνειες;
  • Έχουν τα τραπέζια την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους;
  • Υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός;
  • Είναι ο κατάλογος ψηφιακός ή μιας χρήσης;

Ιδανικά, το εστιατόριο που θα επιλέξετε δεν θα πρέπει να έχει salad bars, μπουφέδες ή
άλλους χώρους στους οποίους υπάρχει πρωτοβουλία στο σέρβις. Αν παρόλα αυτά χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά, διατηρήστε μια απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τους άλλους. Αν είναι εφικτό, προτιμήστε ανέπαφη πληρωμή.



Όταν κάνετε παραγγελία από το σπίτι, προτιμήστε ηλεκτρονική πληρωμή ώστε να περιορίσετε την επαφή με τους άλλους. Επίσης, αν είναι εφικτό, ζητήστε να σας αφήσουν την παραγγελία έξω από το σπίτι. Ειδάλλως, διατηρείστε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τον εργαζόμενο.  

Χώροι λατρείας

Πριν επισκεφτείτε κάποιο χώρο λατρείας, ελέγξτε αν τηρούνται οι οδηγίες σχετικά με το μέγεθος των συναθροίσεων. Προτιμήστε μεγαλύτερους χώρους με καλό εξαερισμό και διατηρήστε τις απαραίτητες αποστάσεις από τους άλλους. Σε περιπτώσεις στις οποίες προσφέρεται φαγητό, προτιμήστε συσκευασμένα προϊόντα.

Υπαίθριες αγορές και σούπερ μάρκετ

Επισκεφτείτε υπαίθριες αγορές, όπως λαϊκές, μανάβικα ή ψαράδικα με προσοχή. Για μεγαλύτερη προστασία, αποφύγετε τις ώρες αιχμής. Προτιμήστε να κάνετε τις αγορές σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν κυκλοφορεί λιγότερος κόσμος. Αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, ζητήστε από κάποιον άλλον να σας βοηθήσει ή ψάξτε για μαγαζιά που προσφέρουν διαδικτυακή παραγγελία και παράδοση στο σπίτι.


Στο σούπερ μάρκετ, απολυμάνετε το καλάθι σας ή την μπάρα από την οποία κρατάτε το καροτσάκι σας. Αν είναι εφικτό, πληρώστε αποφεύγοντας την επαφή με κέρματα ή χαρτονομίσματα. Απολυμάνετε τα χέρια σας μόλις ολοκληρώσετε τις αγορές σας και αφού φτάσετε σπίτι.  

Κλινική "Άγιος Λουκάς"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "Άγιος Λουκάς"

February 12, 2021

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"