Αιθουσαία Αποκατάσταση
Αρθρα

Αιθουσαία Αποκατάσταση

June 21, 2022
Τι είναι η Αιθουσαία Αποκατάσταση;

Η Αιθουσαία Θεραπεία Αποκατάστασης (VRT) είναι μια εξειδικευμένη μορφή θεραπείας για τη βελτίωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος. Συχνά περιλαμβάνει ασκήσεις - χειρισμούς θέσης κεφαλής και/ή ένα προοδευτικό πρόγραμμα ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του ιλίγγου και της ζάλης, των οπτικών προβλημάτων και τη βελτίωση της ισορροπίας γενικότερα, αποσκοπώντας τελικά και στην ελάττωση κινδύνου πτώσεων. Μετά από διαταραχή του αιθουσαίου συστήματος, το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να αντισταθμίσει τη μειωμένη λειτουργία του έσω ωτός. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος αντισταθμίζει τη λάθος πληροφορία απο τον λαβύρινθο που έχει τη διαταραχή αξιοποιώντας περισσότερο εναλλακτικά σήματα που προέρχονται από άλλα συστήματα του σώματος, ώστε να διατηρείται η συνολική ισορροπία.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων στρατηγικών άσκησης, οι οποίες εφαρμόνται στο εξειδικευμένο τμήμα ζάλης - ιλίγγου και διαταραχών ισορροπίας στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ». Όταν συμβεί αυτή η κεντρική (ή εγκεφαλική) αντιρρόπηση που προσπαθούμε να επιτύχουμε με το προτεινόμενο πρόγραμμα αιθουσαίας αποκατάστασης, τα συμπτώματα του ασθενούς μπορούν να αμβλυνθούν και να του επιτρέψουν να επιστρέψει στην καθημερινότητα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ποιους αφορά αυτή η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των διαταραχών ισορροπίας;

Αφορά όσους υποφέρουν χρόνια από ίλιγγο λόγω αιθουσαίας νευρίτιδας, λαβυνθίτιδας και νόσου Meniere. Επίσης και σε κεντρικής αιτιολογίας ίλιγγο έχουν θέση ειδικά πρωτόκολλα, που έχουν σκοπό να εξισορροπήσουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, ώστε να μη διαταράσεται η ισορροπία του ασθενούς από έντονα οπτικά ερεθίσματα και στρεσογόνες καταστάσεις.

Σε ασθενείς της τρίτης ηλικίας με υποκείμενα νευρολογικά ή ορθοπαιδικά προβλήματα είμαστε σε θέση, στο τμήμα της αποκατάστασης, με τη συνεργασία των φυσιοθεραπευτών, να επαναπρογραμματίσουμε τη συνολική νευροκινητική συμπεριφορά του ασθενή, ώστε να πετύχουμε καλύτερη ισορροπιστική συμπεριφορά και να μειώσουμε τον κίνδυνο πτώσης.

- Αντώνιος Βασιλειάδης, Ωτορινολαρυγγολόγος

Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

June 21, 2022

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"