7 βήματα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Αρθρα

7 βήματα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

November 14, 2020

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος σε συχνότητα τύπος καρκίνου στις γυναίκες στις ΗΠΑ. Ο μέσος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μια Αμερικανίδα είναι γύρω στο 13%. Αυτό σημαίνει πως έχει 1 στις 8 πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τέλος, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υποστηρίζει πως φέτος γύρω στις 42,170 γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού.

Προληπτικός έλεγχος

Το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, όταν ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο. Η πρόληψή του, όμως, εκτός από έγκαιρη παρέμβαση, απαιτεί και υγιεινές συνήθειες, συχνό έλεγχο, καθώς και επίγνωση του ρίσκου της κάθε γυναίκας. Παρακάτω συνοψίζονται 7 συμβουλές για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

1. Ενημερωθείτε για τον καρκίνο του μαστού

Η ευαισθητοποίηση είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Ο καρκίνος του μαστού αριθμεί εκατομμύρια θύματα, τα οποία έχουν τη δική τους ιστορία να πουν για τη διάγνωση, την πορεία της νόσου και τη θεραπεία της. Πρόκειται για ένα μακρύ ταξίδι, από το οποίο βγαίνουν όλοι δυνατότεροι.

2. Γνωρίστε το σώμα σας

Η αυτοεξέταση βοηθά στην εξοικείωση με τον μαστό σας και πιθανότατα στην  παρατήρηση αλλαγών σε αυτό, ώστε να ενημερωθεί εγκαίρως ο μαστολόγος σας. Έτσι, είναι απαραίτητο να συμμετέχουμε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ενεργά από το δωμάτιό μας, παρατηρώντας το σώμα μας και τις μεταβολές του.


3. Φροντίστε το σώμα σας

Η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού σας βάρους, που αποτελεί παράγοντα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς αλκοόλ και κάπνισμα, τα οποία φαίνεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

4. Μάθετε ποιες εξετάσεις χρειάζεστε

Συζητήστε με τον μαστολόγο σας ποιος είναι ο κατάλληλος διαγνωστικός έλεγχος για εσάς, με βάση την ηλικία σας, το ατομικό, καθώς και το οικογενειακό σας ιστορικό. Έτσι, θα αποφύγετε άσκοπες εξετάσεις που δεν σας ταιριάζουν, αλλά θα κερδίσετε και πολύτιμο χρόνο.

5. Ενημερωθείτε για τη μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι η κατεξοχήν προληπτική εξέταση του μαστού και ξεκινά στα 40 έτη. Με αυτήν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο και άρα να έχουμε πιθανότητες ίασης με κατάλληλη θεραπεία. Η δόση της ακτινοβολίας της ψηφιακής μαστογραφίας είναι ελάχιστη, ενώ η ενόχληση από τη συμπίεση των μαστών αποφεύγεται όταν η μαστογραφία γίνεται από την 5η ως τη 12η μέρα από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

6. Μάθετε πότε χρησιμοποιείται το υπερηχογράφημα μαστών

Το υπερηχογράφημα μαστών είναι επικουρική, συμπληρωματική εξέταση. Δεν αντικαθιστά τη μαστογραφία και δεν αποτελεί από μόνη της προσυμπτωματική, δηλαδή προληπτική εξέταση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξέταση μόνη της σε γυναίκες με συμπτώματα κάτω των 35 ετών, σε εγκύους και σε γυναίκες με πυκνή σύσταση μαστών.

7. Μάθετε αν είστε «υψηλού κινδύνου»

Εάν πιστεύετε ότι ανήκετε σε ομάδα αυξημένου κινδύνου (γυναίκες με θετικό οικογενειακό-ατομικό ιστορικό-ακτινοθεραπεία στον θώρακα σε μικρή ηλικία), συστήνεται έλεγχος από μαστολόγο για την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου. Μπορεί να χρειαστείτε εξατομικευμένο προσυμπτωματικό έλεγχο, που θα ξεκινήσει μια δεκαετία νωρίτερα με μαγνητική μαστογραφία και πιθανόν να παραπεμφθείτε για εξετάσεις για κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις (ο κληρονομούμενος καρκίνος μαστού αποτελεί μόνο το 5-8% των συνολικών περιπτώσεων).

Θεόδωρος Κοντούλης, FRCS, PhD, FEBS, Ειδικός Χειρουργός Μαστού

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Θεόδωρος Κοντούλης, FRCS, PhD, FEBS, Ειδικός Χειρουργός Μαστού

November 14, 2020

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"