Κετογονικής Δίαιτας (Ιατρείο)
Γιατί να μας επιλέξετε;

Η κετογονική διατροφή δεν είναι μια δίαιτα «μόδας», αλλά μια εδραιωμένη ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων όπως η επιληψία, ο καρκίνος, ο αυτισμός κλπ.

Στην Κλινική ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ'' λειτουργεί ιατρείο Κετογονικής δίαιτας που αποτελείται από έμπειρη ομάδα επιστημόνων. Στόχος της ομάδας είναι να θεραπεύσει τους ασθενείς της με τον καλύτερο τρόπο, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα, δίνοντας βάρος σε εναλλακτικές θεραπείες.

Για οποιαδήποτε απορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Ιατρείου
0030 2310 390766 | 0030 2310 380000

Τι είναι η Κετογονική Διατροφή

Η Κετογενική Διατροφή είναι μια δίαιτα:

Αποτελεί ένα διατροφικό μοντέλο, το οποίο μιμείται τις μεταβολικές επιδράσεις της νηστείας. Κατά τη νηστεία, το σώμα μας αρχίζει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα γλυκόζης και γλυκογόνου και στη συνέχεια αρχίζει να διασπά το λίπος που είναι αποθηκευμένο. Αυτή η διάσπαση του λίπους οδηγεί στην παραγωγή κάποιων ενώσεων, που ονομάζονται κετονικά (ή οξονικά) σώματα.

Με την Κετογονική Δίαιτα παρέχονται στον οργανισμό εξωγενή λίπη (δηλαδή από τις τροφές) και μειώνονται δραστικά οι υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα το σώμα να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα ως κύρια πηγή ενέργειας και να αυξάνεται η συγκέντρωση των κετονικών σωμάτων.

Ενδείξεις:

Επιτρεπόμενα Τρόφιμα στην κετογονική διατροφή

Κετογονική Διατροφή και επιληψία

Η κετογονική διατροφή δεν είναι μια δίαιτα «μόδας», αλλά μια εδραιωμένη ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας, από τη δεκαετία του 1920. Περίπου το 20-30% των ασθενών που πάσχουν από επιληψία δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή. Για τους ασθενείς αυτούς, η κετογονική δίαιτα μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, με στόχο:

  1. τη μείωση των επιληπτικών επεισοδίων ως προς τη συχνότητα και τη βαρύτητα
  2. τη μείωση ή τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής   
  3. τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας
  4. τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

Επιπλέον, εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από ανεπάρκεια υποδοχέων γλυκόζης Glut-1 και σε ορισμένα σοβαρά επιληπτικά σύνδρομα, όπως  το σύνδρομο West, το σύνδρομο Lennox-Gastaux και το σύνδρομο Dravet .Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» παρακολουθούμε σειρά ασθενών με τα ανωτέρω σύνδρομα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η δίαιτα αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση και με την ευθύνη εξειδικευμένου διαιτολόγου.

Στο κέντρο εφαρμογής της κετογονικής δίαιτας στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» ακολουθείται σε μεγαλύτερο ποσοστό η κλασσική κετογονική δίαιτα, που είναι το πιο αυστηρό είδος κετογονικής, με το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και χαμηλότερο ποσοστό υδατανθράκων. Σε εφήβους και ενήλικες συνήθως προτιμάται μια παραλλαγή της κλασικής κετογόνου, η «Τροποποιημένη Δίαιτα Atkins», που επιτρέπει ελαφρώς υψηλότερη ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών για καλύτερη συμμόρφωση. 

Κετογονική Διατροφή και Καρκίνος

Η κετογονική διατροφή έχει προκαλέσει ενδιαφέρον ως πιθανή συμπληρωματική θεραπεία για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως τα γλοιοβλαστώματα. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κετογονική διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη των γλοιοβλαστωμάτων, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών κατά του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπέια και η ακτινοθεραπεία. 

Η κετογονική διατροφή δεν πρέπει να θεωρείται ως αντικατάσταση των συμβατικών θεραπειών, αλλά ως ένα πιθανό συμπλήρωμα ή εναλλακτική επιλογή που πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό του ασθενούς.

Στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» έχει βοηθηθεί σειρά ασθενών με διάφορες μορφές καρκίνου. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στον διεθνή τύπο περιστατικό της Κλινικής με σοβαρής μορφής μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα, που θεραπεύθηκε - εκτός από τη συμβατική θεραπεία - με κετογονική δίαιτα και αυτή τη στιγμή έχει περίπου 20ετή επιβίωση με πολύ καλή ποιότητα ζωής (Evangeliou AE, Spilioti MG, Vassilakou D, Goutsaridou F, Seyfried TN. Restricted Ketogenic Diet Therapy for Primary Lung Cancer With Metastasis to the Brain: A Case Report.Cureus. 2022 Aug 2;14(8):e27603).

Κετογονική δίαιτα και αυτισμός

Η κετογονική δίαιτα χρησιμοποιείται με επιτυχία, εδώ και πολλά χρόνια, στη θεραπεία ατόμων πασχόντων από αυτισμό και άλλα ψυχιατρικά νοσήματα. Εκτός από την κλασσική κετογονική δίαιτα, χρησιμοποιούνται και οι παραλλαγές της δίαιτας, όπως η τροποποιημένη Atkins, η δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και η δίαιτα σε συνδυασμό με αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλύσου (BCAA). Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, τα αποτελέσματά μας είναι πολύ ενθαρρυντικά, έχουν δημοσιευθεί στον διεθνή τύπο και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

- Υπεύθυνος Ιατρός: Ευαγγελίου Αθανάσιος

- Ημέρα /Ώρα ιατρείου: Κάθε Τετάρτη, 17:00 - 20:00

Οι γιατροί του τμήματος:

Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Featured
Super Cool App

This app consider itself as a crayon, it might not be your favorite color but one day you'll need it to complete your picture.

Create Your Account Today!
Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με διάφορες παθήσεις αλλά και συμβουλές για την υγεία σας.