Ψωρίασης (Ιατρείο)
Γιατί να μας επιλέξετε;

Η θεραπευτική προσέγγιση της Ψωρίασης πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι εξατομικευμένη. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει γνώση και εξειδίκευση από τον θεράποντα Δερματολόγο και να διατίθεται επαρκής χρόνος για τη μελέτη του ασθενούς, ώστε να καταγράφονται όλα τα στοιχεία και η πορεία της νόσου. Η απόκτηση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον ιατρό είναι απαραίτητη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Στο Ιατρείο Ψωρίασης της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», το πρώτο βασικό θέμα που ξεκαθαρίζουμε στον ασθενή είναι ότι η πάθησή του δεν είναι μεταδοτική, δεν οφείλεται σε κάτι που ο ίδιος έκανε ή δεν έκανε και ότι με την κατάλληλη αγωγή και υποστήριξη θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αφού σήμερα διαθέτουμε σημαντικά φάρμακα που εξασφαλίζουν τον πλήρη σχεδόν έλεγχο της νόσου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Ιατρείου
+30 2310 390 766 | +30 2310 380 000

Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» λειτουργεί τακτικό και εξειδικευμένο Ιατρείο Ψωρίασης, που απευθύνεται τόσο σε ασθενείς με Ψωρίαση όσο και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό Ψωρίασης.


Τι είναι η Ψωρίαση και ποια είναι η συχνότητά της

Η ψωρίαση, νόσος γνωστή από την αρχαιότητα - και με όνομα ελληνικό σε όλη τη διεθνή βιβλιογραφία (psoriasis) - ανήκει στα αυτοάνοσα ή, πιο σωστά, αυτοφλεγμονώδη νοσήματα. Η ψωρίαση είναι ιδιαίτερα συχνή, αφού οι στατιστικές δείχνουν ότι αφορά το 2-3% του ανθρώπινου πληθυσμού! Έχει γενετική προδιάθεση και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. 

Παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης της νόσου

Αφορμή για την εκδήλωσή της - εκλυτικοί παράγοντες, όπως καταγράφονται στην ιατρική ορολογία - είναι: 

       • Το stress

        • Οι λοιμώξεις

        • Κάποια φάρμακα

        • Οι τραυματισμοί

        • Ορμονικές διαταραχές κ.α.


Έτσι, λοιπόν, η προδιάθεση και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες οδηγούν σε μια ιδιαίτερη ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, αρκετά περίπλοκη και όχι απόλυτα διευκρινισμένη ακόμη και σήμερα.

Μορφές της Ψωρίασης

Η ψωρίαση μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορες μορφές. Οι πιο γνωστές είναι: Ανάλογα με την εντόπιση του εξανθήματος, διακρίνεται επίσης σε: Η τελευταία μορφή συνυπάρχει σ' ένα ποσοστό περίπου 30% με μια μορφή αρθρίτιδος, την ψωριασική αρθρίτιδα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να υπάρχει και χωρίς καμιά φανερή εκδήλωση από το δέρμα, γι’ αυτό και η διάγνωσή της πολλές φορές γίνεται καθυστερημένα.

  

Διάγνωση της Ψωρίασης

Η διάγνωση γίνεται από τον ρευματολόγο και βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο. Η κλινική εικόνα της Ψωρίασης είναι τις περισσότερες φορές χαρακτηριστική: 


Πλάκες ερυθρές, μικρές ή μεγάλες, που καλύπτονται από λέπια λευκωπά (ασημί), τα οποία είτε πέφτουν εύκολα όπως η πιτυρίδα από το κεφάλι, είτε είναι αρκετά παχιά και είναι καλά προσκολλημένα. 


Κλασικές θέσεις όπου εμφανίζονται οι βλάβες είναι γενικά οι εκτατικές επιφάνειες:Ευτυχώς, το πρόσωπο σπάνια προσβάλλεται. Η επιμονή και η συνεχής εμφάνιση νέων βλαβών, αλλά και η φαγούρα που είναι πολύ συχνή, είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τους ασθενείς στον γιατρό. Η διάγνωση είναι τις περισσότερες φορές εύκολη με την τυπική κλινική εικόνα. Σπάνια, θα χρειαστεί βιοψία για να επιβεβαιωθεί.

Πορεία της Ψωρίασης 

Η πορεία της Ψωρίασης είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να βελτιώνεται και να επιδεινώνεται, χωρίς να βρίσκεται η αιτία. Επειδή όμως, όπως αναφέρθηκε, είναι συχνή η προσβολή των αρθρώσεων, αλλά και η σχέση της ψωρίασης με άλλα νοσήματα, έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η συστηματική παρακολούθηση των ασθενών.


Θεραπεία της νόσου στο ειδικό Ιατρείο Ψωρίασης

Τοπική θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τοπική θεραπεία είναι αποτελεσματική. Σκευάσματα κορτιζονούχα, η αλοιφή βιταμίνης D3, τοπικά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, μαλακτικά, απολεπιστικά και φωτοθεραπεία με κατάλληλες συσκευές δίνουν μια ικανοποιητική βελτίωση. 


Συστηματική θεραπεία 

Στις σοβαρότερες μορφές της νόσου ή όπου η τοπική αγωγή δεν αποδίδει, και κυρίως όταν συνυπάρχει αρθρίτιδα, είναι απαραίτητη η συστηματική αγωγή.

Κλασική φαρμακοθεραπεία


Βασικά φάρμακα στην αντιμετώπιση της σοβαρής Ψωρίασης είναι: 


Η αποτελεσματικότητα των κλασικών αυτών θεραπειών είναι σημαντική, αλλά δυστυχώς το μειονέκτημα είναι η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χρόνια χρήση τους και η σταδιακή μείωση της θετικής δράσης τους.


Φαρμακοθεραπεία νέας γενιάς

Την τελευταία δεκαπενταετία, μια νέα κατηγορία φαρμάκων χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της Ψωρίασης. Είναι τα λεγόμενα "βιολογικά φάρμακα", προϊόντα υψηλής βιοτεχνολογίας, τα οποία έφεραν κυριολεκτικά επανάσταση στη θεραπεία αυτοάνοσων και νεοπλασματικών παθήσεων. Τα φάρμακα αυτά στοχεύουν επιλεκτικά στους λεπτούς παθογενετικούς μηχανισμούς της Ψωρίασης, με υψηλότατη αποτελεσματικότητα και σαφώς λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σήμερα, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες των φαρμάκων αυτών που δρουν είτε στον TNFα παράγοντα είτε στις Ιντερλευκίνες (IL 12/23 και IL17Α), ενώ δοκιμάζονται συνεχώς και νέα. Φυσικά και στην περίπτωση αυτών των φαρμάκων απαιτείται πλήρης κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση του ασθενούς και τακτική παρακολούθηση, ώστε τα πλεονεκτήματα της μεγάλης αποτελεσματικότητας και της μειωμένης πιθανότητας προβλημάτων από την αγωγή να δώσουν στους ασθενείς την ποιότητα ζωής που επιθυμούν και τους αξίζει.


Γιατί να επιλέξετε το Ιατρείο Ψωρίασης της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Η θεραπευτική προσέγγιση της Ψωρίασης πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι εξατομικευμένη. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει γνώση και εξειδίκευση από τον θεράποντα Δερματολόγο και να διατίθεται επαρκής χρόνος για τη μελέτη του ασθενούς, ώστε να καταγράφονται όλα τα στοιχεία και η πορεία της νόσου. Η απόκτηση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον ιατρό είναι απαραίτητη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Στο Ιατρείο Ψωρίασης της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», το πρώτο βασικό θέμα που ξεκαθαρίζουμε στον ασθενή είναι ότι η πάθησή του δεν είναι μεταδοτική, δεν οφείλεται σε κάτι που ο ίδιος έκανε ή δεν έκανε και ότι με την κατάλληλη αγωγή και υποστήριξη θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αφού σήμερα διαθέτουμε σημαντικά φάρμακα που εξασφαλίζουν τον πλήρη σχεδόν έλεγχο της νόσου. Επιστημονικά Υπεύθυνος 

Δημήτρης Σωτηριάδης, Καθηγητής Δερματολογίας ΑΠΘ

Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» λειτουργεί Ειδικό Ιατρείο Ψωρίασης, κάθε Τετάρτη 14:00-16:00 με ραντεβού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.Οι γιατροί του τμήματος:

No Doctors found.
Οι γιατροί του τμήματος:
No items found.

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Featured
Super Cool App

This app consider itself as a crayon, it might not be your favorite color but one day you'll need it to complete your picture.

Create Your Account Today!
Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με διάφορες παθήσεις αλλά και συμβουλές για την υγεία σας.