Οστεοπόρωσης (Ιατρείο)
Γιατί να μας επιλέξετε;

Στην Κλινική πρωτοπορούμε στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε την υγεία των οστών, να μειώσουμε τον κίνδυνο κατάγματος, να επιταχύνουμε την επούλωση και να αποτρέψουμε τα νέα κατάγματα. Το Ιατρείο διασφαλίζει ότι κάθε ασθενής ηλικίας 50 ετών και άνω που έρχεται στην Κλινική με κάταγμα, υποβάλλεται σε αξιολόγηση οστεοπόρωσης. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοπόρωση, υπάρχουν βήματα που μπορούν να αποτρέψουν, να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την πρόοδό της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να βελτιωθεί η οστική πυκνότητα έως κάποιο βαθμό. Έτσι, ανάλογα με την περίπτωση, βοηθάμε τους ασθενείς να διαχειριστούν τη νόσο και να απολαύσουν έναν ενεργό τρόπο ζωής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Ιατρείου
+30 2310 390 766 | +30 2310 380 000

Λίγα λόγια για την Οστεοπόρωση

Επί πολλές δεκαετίες η Οστεοπόρωση θεωρείτο «νόσος της εμμηνόπαυσης». Πλέον, χάρη στην έγκαιρη πρόληψη, γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ασθένεια, όπως π.χ. στα πλαίσια μιας πρόωρης εμμηνόπαυσης ή μιας αγωγής με αντιοιστρογόνα λόγω καρκίνου του μαστού. 


Τι είναι η Οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια συστηματική νόσος, που χαρακτηρίζεται από: Τα παραπάνω καθιστούν τα οστά εύθραυστα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα κατάγματος. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται ακόμα και μετά από μικροτραυματισμούς ή απλές, καθημερινές κινήσεις. 


Με άλλα λόγια, η Οστεοπόρωση κάνει τα κόκαλα πιο αδύναμα και επιρρεπή στα κατάγματα.


Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης Οστεοπόρωσης

Αμετάβλητοι παράγοντες κινδύνουΜεταβλητοί παράγοντες κινδύνουΠιθανότητα κατάγματος από την Οστεοπόρωση στον γενικό πληθυσμό

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες πάνω από την ηλικία των 50 ετών θα παρουσιάσουν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα. Κάθε χρόνο, υπολογίζεται πως περίπου 1.660.000 εκατομμύρια κατάγματα κεφαλής μηριαίου λαμβάνουν χώρα, ενώ υπολογίζεται πως, μέχρι το έτος 2050, αυτός ο αριθμός θα έχει τετραπλασιαστεί, λόγω αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. 


Ποια μέρη του σώματος είναι επιρρεπή στα κατάγματα;

Επιρρεπή σε κατάγματα είναι: Τα κατάγματα των σπονδύλων μπορούν να παραμείνουν επί χρόνια σιωπηρά και να εμφανιστούν με τη μορφή προοδευτικής κύφωσης (καμπούρα), συνοδευόμενης από χρόνιους πόνους και δυσκολίες στην κινητικότητα.


Αιτιολογία της Οστεοπόρωσης

Η αιτιολογία της Οστεοπόρωσης είναι πολυπαραγοντική. Η οστική μάζα αυξάνει στην παιδική και νεαρή ενήλικη ζωή μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία απορρόφησης και αναδόμησης, αγγίζοντας τη μέγιστη τιμή στην ηλικία των 20-25 ετών (peak bone mass). 


Από την ηλικία των 35 χρόνων, αρχίζει η φυσιολογική απώλεια της οστικής μάζας, καθώς απορροφάται περισσότερο οστό από αυτό που δημιουργείται. 

Η απότομη εμμηνοπαυσιακή πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων καθιστά τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ ποικίλοι άλλοι γενετικοί, ορμονικοί, μεταβολικοί και εξωγενείς παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν δυναμικά τις διαδικασίες οστικής αναδόμησης.


Διάγνωση της Οστεοπόρωσης

Η διάγνωση της Οστεοπόρωσης τίθεται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, με τη βοήθεια της μέτρησης της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (Dual Energy X-ray Absorptiometry DXA) και ολοκληρώνεται με τη μέτρηση βιοχημικών και ορμονικών παραμέτρων του οστικού μεταβολισμού στο αίμα ή/και στα ούρα. 


Ο διαγνωστικός αλγόριθμος βασίζεται στα αποτελέσματα των βιοχημικών και απεικονιστικών εξετάσεων και τροποποιείται με βασικό γνώμονα την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς. 

Είναι σημαντικό να έχετε ενεργό ρόλο και να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθείτε, αλλά και για τη θεραπεία την οποία θα λάβετε. Συζητήστε με τη γιατρό οποιαδήποτε απορία σας απασχολεί.


Υπολογισμός του κινδύνου πτώσης και προφίλ κινδύνου του ασθενούς 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον υπολογισμό του κινδύνου πτώσης με τη βοήθεια κλινικών δοκιμασιών, καθώς και στην εκτίμηση του συνολικού καταγματικού κινδύνου με ειδικά εργαλεία (FRAX). Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, θα σκιαγραφηθεί ένα προφίλ κινδύνου του ασθενούς, που θα θέσει τα θεμέλια για μια εξατομικευμένη συμβουλευτική και θεραπευτική προσέγγιση.


Θεραπεία της Οστεοπόρωσης

Η θεραπεία της Οστεοπόρωσης βασίζεται: 


Διαθέτουμε σήμερα στη θεραπευτική μας φαρέτρα μία μεγάλη ποικιλία φαρμάκων, τα οποία δρουν: 


Υπάρχει και μία νέα κατηγορία φαρμάκων με διπλό μηχανισμό δράσης (μονοκλωνικά αντισώματα με δέσμευση και αναστολή της σκληροστίνης).Ποια περιστατικά καλύπτει το Ιατρείο Οστεοπόρωσης

Τo ιατρείο Οστεοπόρωσης καλύπτει όλο το διαγνωστικό και θεραπευτικό φάσμα των παθήσεων του οστικού μεταβολισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και θεραπεία της Οστεοπόρωσης. 


Σκοπός του ιατρείου είναι:

Ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε την υγεία των οστών, να μειώσουμε τον κίνδυνο κατάγματος, να επιταχύνουμε την επούλωση και να αποτρέψουμε τα νέα κατάγματα.


Οι γιατροί του τμήματος:

No Doctors found.
Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Featured
Super Cool App

This app consider itself as a crayon, it might not be your favorite color but one day you'll need it to complete your picture.

Create Your Account Today!
Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με διάφορες παθήσεις αλλά και συμβουλές για την υγεία σας.