Διαβητικού Ποδιού (Ιατρείο)
Γιατί να μας επιλέξετε;

Το Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού της Κλινικής προσφέρει έγκαιρη και έγκυρη θεραπευτική προσέγγιση, στα πλαίσια μιας evidence-based ιατρικής πράξης, επιτυγχάνοντας τη διαδικασία επούλωσης και αποτρέποντας τις τραγικές συνέπειες της απώλειας ενός μέλους. Ο πολυδιάστατος και πολύπλοκος χαρακτήρας της νόσου καθιστά απαραίτητη προϋπόθεση την αγαστή και άμεση συνεργασία μεταξύ χειρουργικών, απεικονιστικών και παθολογικών ειδικοτήτων στα πλαίσια ενός διεπιστημονικού μοντέλου θεραπείας, το οποίο με την απαραίτητη κατάρτιση, εξειδίκευση, αλλά και σεβασμό στις επιθυμίες και ανάγκες του ασθενούς σχεδιάζει μια εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς με Σύνδρομο Διαβητικού Ποδιού. 



Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Ιατρείου
+30 2310 390 766 | +30 2310 380 000

Αν και τα πόδια μας υφίστανται σε καθημερινή βάση σημαντική επιβάρυνση, παραμένουν δυστυχώς ένα από τα πλέον «παραμελημένα» σημεία του ανθρωπίνου σώματος. Καθώς βρίσκονται στην «άλλη άκρη» του σώματός μας, σε μεγάλη απόσταση από το «κέντρο ελέγχου», περνούν λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και κοινωνικών απαιτήσεων, ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας «κρυμμένα» μέσα σε κάλτσες και υποδήματα, συχνά χωροτακτικά ακατάλληλα. 

Τι είναι το Σύνδρομο του Διαβητικού Ποδιού;

Το Σύνδρομο του Διαβητικού Ποδιού (ΣΔΠ) είναι η εξέλιξη μιας από τις πλέον επικίνδυνες επιπλοκές Σακχαρώδη Διαβήτη. Κατά κανόνα, η διαδικασία επούλωσης πληγών σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι πιο περίπλοκη και χρονοβόρα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ο κίνδυνος παράτασης της επούλωσης, ιδιαίτερα σε πληγές των κάτω άκρων, οι οποίες σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη λόγω των συχνών νευρολογικών επιπλοκών είναι αρκετά συνήθεις, είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Υπολογίζεται πως περίπου 1 στους 3 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη θα εμφανίσει κατά τη διάρκεια της νόσου μια χρόνια πληγή στο κάτω άκρο. 



Πώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη;

Η απαιτητική θεραπευτική προσέγγιση, ο περιορισμός της κινητικότητας και ο δυστυχώς απαραίτητος - σε προχωρημένες περιπτώσεις - ακρωτηριασμός, επιφέρουν δραματικές αλλαγές στη ζωή και τον ψυχισμό των ασθενών. Η ποιότητα ζωής με την εξέλιξη της νόσου επιδεινώνεται δραματικά, ήδη από τα αρχικά της στάδια, γεγονός το οποίο καθιστά προφανές πόσο σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού κέντρου με την αντίστοιχη εξειδίκευση, την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση και τον ανάλογο εξοπλισμό.  


Συχνές αιτίες για την εμφάνιση του Συνδρόμου του Διαβητικού Ποδιού

Λόγω της ύπαρξης του Σακχαρώδους Διαβήτη, έρχεται να προστεθεί η μειωμένη αισθητηριακή αντίληψη πίεσης, τριβής, θερμότητας και πόνου στα άκρα (διαβητική πολυνευροπάθεια), η οποία προδιαθέτει την εμφάνιση «σιωπηλών» τραυματισμών. Παράλληλα, διαταραχές της κυκλοφορίας και αιμάτωσης των άκρων, π.χ. σε μια περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια ή σε μια χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εμφάνιση πληγών (άτονα έλκη λόγω φλεβικής στάσης) και να περιπλέξουν τη διαδικασία επούλωσης αυτών.



Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία του Συνδρόμου του Διαβητικού Ποδιού είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει: 



Χρήση επιθεμάτων

Αναφορικά με τη χρήση των επιθεμάτων, αποστολή τους είναι, μετά τον ενδελεχή καθαρισμό της πληγής με αφαίρεση νεκρωμένων ιστών και νεαροποίηση των χειλέων της πληγής από τον θεράποντα ιατρό: 



Με τους τρόπους αυτούς, η χρησιμοποίηση των επιθεμάτων διευκολύνει την επούλωση και συμβάλλει στην αποκατάσταση των πληγών.      


Επιλέγοντας τα κατάλληλα επιθέματα

Ο θεράπων ιατρός θα επιλέξει από μια ποικιλία επιθεμάτων που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών των διαβητικών πληγών με βάση:



Παράλληλα με τη στοχευμένη παρέμβαση στο περιβάλλον της πληγής, απαραίτητη για την εξασφάλιση μιας ανεπίπλεκτης επούλωσης είναι η βελτιστοποίηση των συστηματικών παραγόντων θρέψης, εξασφαλίζοντας την επαρκή αιμάτωση του προσβεβλημένου μέλους, ενδεχομένως με την επιστράτευση τεχνικών αγγειοπλαστικής των τροφοφόρων αρτηριών, την κατάλληλη αποφόρτιση της εξέλκωσης με τη βοήθεια ειδικών επιθεμάτων και υποδημάτων και τη βέλτιστη γλυκαιμική και μεταβολική ρύθμιση.


Ακρωτηριασμός διαβητικού ποδιού

Η έσχατη λύση ενός παραμελημένου διαβητικού ποδιού 

Ο χειρουργικός ακρωτηριασμός αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις τη μόνη και αναπόφευκτη οδό. Εντούτοις, ακόμη και αν η αρχική πληγή αντιμετωπιστεί άμεσα στα πλαίσια ενός μερικού ή ολικού ακρωτηριασμού του άκρου, σπάνια αποτελεί αυτή η προσέγγιση την οριστική λύση του προβλήματος. Λόγω του ακρωτηριασμού δημιουργείται μια νέα μετεγχειρητική πληγή, η οποία πρέπει επίσης να επουλωθεί. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις αλλαγές της στατικής των μελών και της στάσης του σώματος του ασθενούς που προκύπτουν από τον ακρωτηριασμό, με επιβάρυνση π.χ. της αντίστοιχης πλευράς του ακρωτηριασμένου μέλους και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νέας πληγής λόγω πίεσης.


Επιπτώσεις του ακρωτηριασμού 

Οι επιπτώσεις ενός ακρωτηριασμού στη σωματική και πνευματική υγεία του ασθενούς είναι βαρύτατες. Σύμφωνα με επιδημιολογικές αναλύσεις, η θνησιμότητα αυξάνει κατακόρυφα μετά από ένα μείζονα ακρωτηριασμό, με το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης να ανέρχεται μόλις στο 50%. Μια εξειδικευμένη, διεπιστημονική θεραπευτική προσέγγιση επιτρέπει την επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας, προλαβαίνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων πληγών και μειώνει την ανάγκη επαναληπτικού ακρωτηριασμού με πιθανή απώλεια του σύστοιχου άκρου.


Το Ιατρείο λειτουργεί για προγραμματισμένους ελέγχους κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 16:00 έως τις 19:00, καθώς και κατόπιν συνεννόησης για επείγοντα περιστατικά στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ». Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων (τηλ: 2310 390 544, 2310 380 000).


Ο ιατρός Florian Schlereth Dr. med. (MD), διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στον τομέα του Συνδρόμου του Διαβητικού Ποδιού από την υπηρεσία του ως επιμελητής του Διαβητολογικού Σταθμού και του Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού της Πανεπιστημιακής Κλινικής G.W. Goethe της Φρανκφούρτης (Γερμανία), είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο νεοσύστατο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ».


Επιστημονικός Υπεύθυνος:


Florian E. Schlereth Dr. med. (MD)

Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Κλινική J.W.Goethe της Φρανκφούρτης

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου J.Maximilian του Βούρτσμπουργκ




Οι γιατροί του τμήματος:

No Doctors found.
Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Επικοινωνία

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσετε με την Κλινική. Το αίτημά σας θα καταχωρηθεί άμεσα. Κάποιος από τους εκπροσώπους της Κλινικής θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας εξυπηρετήσει. 

Επικοινωνηστε μαζι μας
+30 2310 380 000
ΤΜΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
+30 2310 390 766
Το αίτημα σας καταχωρήθηκε. Κάποιος από τους εκπροσώπους της Κλινικής θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο.
Ευχαριστούμε
Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
Oops! Something went wrong while submitting the form.