Τι είναι η επιληπτική κρίση και τι η επιληψία;
Αρθρα

Τι είναι η επιληπτική κρίση και τι η επιληψία;

February 12, 2021

Τι είναι η επιληπτική κρίση και τι η επιληψία;


Η επιληπτική κρίση προκύπτει από την ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα κάποιων ομάδων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Είναι μια παροδική κατάσταση, στη διάρκεια της οποίας έχουμε μια ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων. Μια επιληπτική κρίση συνήθως διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Η επιληψία είναι μία νευρολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες ηλεκτρικές εκφορτίσεις, οι οποίες επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα ανάλογα με το σημείο εμφάνισης και χαρακτηρίζεται από επιληπτικές κρίσεις.

Ποια είναι τα είδη των επιληπτικών κρίσεων;


Γενικά, οι επιληπτικές κρίσεις χωρίζονται σε δύο είδη:

  • Γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις (συμμετοχή ολόκληρου του εγκεφάλου)
  • Εστιακές επιληπτικές κρίσεις​ (συμμετοχή μέρους του εγκεφάλου)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας;

  • Εγκεφαλική βλάβη
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Ηλικία
  • Άνοια

Αντιμετώπιση της επιληψίας στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»


Στο Νευρολογικό τμήμα της Κλινικής μας, υπό την επίβλεψη του ιατρού νευρολόγου–επιληπτολόγου Δρ. Κυριάκου Γαργάνη και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Γραφικών (BIOMIG), η αντιμετώπιση της επιληψίας γίνεται με τις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες μεθοδολογίες που υλοποιούνται μόνο στα μεγαλύτερα κέντρα επιληψίας της Ευρώπης και της Αμερικής.

Διάγνωση της επιληψίας στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Η διάγνωση της επιληψίας στην Κλινική μας γίνεται μετά από μία 24ωρη βιντεο-ηλεκτροεγκεφαλική καταγραφή, κατά την οποία ο ειδικός ιατρός νευρολόγος - επιληπτολόγος εντοπίζει με ακρίβεια την ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων, μεταβαίνει σε συμπεράσματα σχετικά με την πηγή της επιληπτογόνου ζώνης.

Ταυτόχρονη λήψη ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού

Πρωτοπόρα απεικονιστική μέθοδο αποτελεί η ταυτόχρονη λήψη ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού. Στη λήψη αυτή, ο ασθενής φοράει ένα σκούφο με 32 ηλεκτρόδια και παραμένει στον Μαγνητικό Τομογράφο για περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα, σε κατάσταση ηρεμίας ή ύπνου. Η ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων και από τα δύο συστήματα επιτρέπει τον προσδιορισμό και την απεικόνιση, με ακρίβεια χιλιοστού, της επιληπτικής ζώνης του εγκεφάλου του ασθενή.

Εικόνα 1: Απεικόνιση ταυτόχρονης λήψης ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού στην επιληψία

Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη τεχνική προσφέρεται αποκλειστικά από την Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» για περισσότερα από 10 χρόνια υπό την επίβλεψη του ιατρού νευρολόγου-επιληπτολόγου Δρ. Κυριάκου Γαργάνη, ενώ χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα διαγνωστικά κέντρα επιληψίας της Ευρώπης και της Αμερικής​.

Απεικόνιση ηλεκτρικών πηγών (Electrical Source Imaging - ESI)

Μία επιπλέον μέθοδος για τον εντοπισμό της επιληπτογόνου ζώνης, στην οποία πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδομένα και έχει αναπτύξει η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», είναι η απεικόνιση ηλεκτρικών πηγών (Electrical Source Imaging - ESI). Πρόκειται για μία πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που εκμεταλλεύεται:

  • Την καταγραφή του βίντεο-ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος
  • Την ανατομική μαγνητική απεικόνιση (Τ1 και Τ2)
  • Την ταυτόχρονη λήψη ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού

Σκοπός της είναι να βρει τη γενέτειρα περιοχή του επιληπτικού σήματος, καθώς και την οδό διάδοσης του σήματος και τις περιοχές που επηρεάζονται.

Εικόνα 2: Απεικόνιση ηλεκτρικών πηγών στην επιληψία

Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

February 12, 2021

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"