ΣΠΕΙΡΟΕΙΔΗΣ ΕΝΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: MIA NEA TEXNIKH ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Αρθρα

ΣΠΕΙΡΟΕΙΔΗΣ ΕΝΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: MIA NEA TEXNIKH ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

November 9, 2022

Η πιο σύγχρονη και πρόσφατη μέθοδος ενδοσκόπησης που χρησιμοποιείται στη διάγνωση και τη θεραπεία διαταραχών του λεπτού εντέρου, η Σπειροειδής Εντεροσκόπηση, προκάλεσε επανάσταση στην ενδοσκόπηση του λεπτού εντέρου, αποδεικνύοντας ότι η χρήση της έχει όφελος όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά αποτελεί σημαντικό εργαλείο και για τους γιατρούς. Η παραπάνω τεχνική  έλαβε έγκριση στην Ευρώπη τον Μάρτιο 2019 και, μέχρι στιγμής, χρησιμοποιείται σε λίγα κέντρα της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ” είναι το πρώτο θεραπευτήριο στη Θεσσαλονίκη που έχει εγκαταστήσει το ενδοσκοπικό σύστημα Power Spiral της Olympus, η χρήση του οποίου γίνεται αποκλειστικά από ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς της Κλινικής. 

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Το λεπτό έντερο αποτελεί μία περιοχή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία είναι δύσκολο να προσπελαστεί, καθώς είναι μακρύ (περίπου 6 μέτρα), πολυέλικτο και πέρα από την εμβέλεια των συμβατικών ενδοσκοπικών οργάνων. Στην Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ” αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αγορά και τη χρήση αυτής της επαναστατικής νέας τεχνολογίας, αποτελώντας το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιεί την παραπάνω μέθοδο. Η σπειροειδής εντεροσκόπηση (Spiral enteroscopy), σε αντίθεση με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, δεν είναι απλώς ένα διαγνωστικό εργαλείο, αλλά επιτρέπει στον εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο να διεξάγει επεμβατικές πράξεις μέσα στο λεπτό έντερο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διαγνώσει και να θεραπεύσει αμέσως παθολογίες του λεπτού εντέρου.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα της spiral εντεροσκόπησης και πότε χρησιμοποιούμε την παραπάνω τεχνική;

Οι τρέχουσες ενδοσκοπικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα σπάνια επιτυγχάνουν τον πλήρη έλεγχο του λεπτού εντέρου και, συνήθως, απαιτούν πολύ χρόνο για τη διάβαση του λεπτού εντέρου. 

Με τη σπειροειδή εντεροσκόπηση μπορούμε γρήγορα να ελέγξουμε το εσωτερικό του λεπτού εντέρου και να εκτελέσουμε θεραπευτικές επεμβάσεις, χωρίς χρονοβόρες επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, έχοντας ως πλεονέκτημα την ευκολία χρήσης και την ικανότητα διάβασης του εντερικού σωλήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι θεραπευτικές ενδείξεις είναι ο έλεγχος και η αντιμετώπιση αιμορραγίας από το λεπτό έντερο, η διερεύνηση και αντιμετώπιση στενώσεων - φλεγμονών, η αφαίρεση πολυπόδων και η αφαίρεση ξένων σωμάτων από το λεπτό έντερο.

Νεότερα δεδομένα

Το να μάθουμε τι βρίσκεται μέσα στο λεπτό έντερο ενός ασθενούς, το οποίο έχει μήκος 6 μέτρα κατά μέσο όρο, ήταν πάντα μία πρόκληση για τον επεμβατικό γαστρεντερολόγο. Η περιοχή είναι δυσπρόσιτη και η θεραπεία ήταν, μέχρι πρότινος, παραδοσιακά χειρουργική. Οι συμβατικές μέθοδοι διερεύνησης παθήσεων του λεπτού εντέρου, όπως η ενδοσκόπηση με κάψουλα, είναι μόνο διαγνωστικές, χωρίς καμία θεραπευτική δυνατότητα. Άλλες ενδοσκοπικές τεχνικές είναι επίπονες, χρονοβόρες και αυξάνουν την απαίτηση για αναισθησία, καθώς χρειάζονται έως και δύο ώρες για την πλήρη διάβαση του λεπτού εντέρου. Αντίθετα, η spiral εντεροσκόπηση κάνει αυτή την εργασία σε μόλις 40-50 λεπτά. Η τεχνολογία επιτρέπει την ταχεία αξιολόγηση του λεπτού εντέρου και μπορεί, επίσης, να ληφθεί βιοψία των βλαβών, των όγκων, των πολυπόδων και των στενώσεων.

Πώς λειτουργεί;

Το μηχανοκίνητο σπειροειδές εντεροσκόπιο έχει έναν ενσωματωμένο κινητήρα που λειτουργεί από ένα πεντάλ ποδιού, το οποίο οδηγεί την περιστροφή του σπειροειδούς τμήματος. Η εξέταση γίνεται με τη χρήση μέθης ή γενικής αναισθησίας και το ενδοσκόπιο προωθείται με τη βοήθεια της μηχανικά περιστρεφόμενης σπείρας εντός του λεπτού εντέρου. Με την καθοδήγηση του ενδοσκόπου, πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος του αυλού του λεπτού εντέρου. Σε περίπτωση ανεύρεσης οποιασδήποτε βλάβης, μέσω του καναλιού εργασίας του εντεροσκοπίου μπορεί να γίνει παρέμβαση, δηλαδή βιοψία, πολυπεκτομή, αιμόσταση με καυτηριασμό ή τοποθέτηση ενδοσκοπικού clip, σήμανση με μελάνι και άλλες ενδοσκοπικές παρεμβάσεις.

Εμπειρία

Οι ασθενείς έχουν σημαντικό όφελος από την παραπάνω εξέταση. Ο πρώτος ασθενής στον οποίο πραγματοποιήσαμε σπειροειδή εντεροσκόπηση επωφελήθηκε πάρα πολύ, καθώς μπορέσαμε να βρούμε εύκολα την περιοχή του στενωμένου λεπτού εντέρου και να το διαστείλουμε στο ίδιο περιβάλλον. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια ώρα, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό με τις συμβατικές μεθόδους. Αν και εισήχθη μόλις πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2021 στην Κλινική, η τεχνική έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη διαχείριση ασθενών με παθήσεις του λεπτού εντέρου. Από το σύνολο των ασθενών στους οποίους χρησιμοποιήθηκε η τεχνική, το αίτιο αντιμετωπίστηκε οριστικά στο σύνολο των περιπτώσεων. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των επιπλοκών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, εξαιτίας:

α) του ενδελεχούς προεγχειρητικού ελέγχου

β) της μεγάλης εμπειρίας των επεμβατικών ενδοσκόπων 

γ) της στενής μετεγχειρητικής παρακολούθησης

Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

November 9, 2022

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"