Καρκίνος του Στόματος
Αρθρα

Καρκίνος του Στόματος

February 9, 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Τι αφορά ο Καρκίνος του Στόματος;

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια μορφή καρκίνου, που ενώ δεν είναι συχνή, εκδηλώνει πολύ επιθετική συμπεριφορά. Μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε περιοχή της κοιλότητας του στόματος. Κατά συχνότητα εμφάνισης προσβάλει χείλη, γλώσσα, έδαφος στόματος, ούλα, παρειά, οπισθογόμφιο, υπερώα. Εκδηλώνεται συνήθως ως μία πληγή που επιμένει ή ως σκληρή διόγκωση. Παρά την επιθετικότητά του σε ασθενείς με νόσο σε αρχικά στάδια, που υποβάλλονται σε έγκαιρη και κατάλληλη αντιμετώπιση, η επιβίωση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%. Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ποια είναι η αντιμετώπισή του;


Η κύρια θεραπεία του καρκίνου του στόματος είναι χειρουργική και αφορά την αφαίρεση της βλάβης σε ασφαλή όρια εκτομής, την αφαίρεση των ανάλογων με την εντόπιση λεμφαδένων του λαιμού και την πλαστική αποκατάσταση του ελλείμματος των ιστών από την αφαίρεση της βλάβης. Ο σχεδιασμός της επέμβασης γίνεται ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης και το στάδιο της νόσου. Έτσι, για την ασφαλή προσπέλαση της βλάβης κάποιες φορές απαιτούνται τομές στο δέρμα, στα χείλη ή και στην γνάθο. Μετά την χειρουργική επέμβαση και ανάλογα με τα ιστολογικά ευρήματα στην βλάβη και στους λεμφαδένες, μπορεί να απαιτηθεί συμπληρωματική θεραπεία με την μορφή ακτινοθεραπείας, μόνης ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Ποια είναι η κατάσταση του ασθενή μετά την επέμβαση;


Αν η χρονική διάρκεια ή η βαρύτητα της επέμβασης και υπάρχοντα γενικά προβλήματα υγείας το επιβάλλουν, αμέσως μετά την επέμβαση ίσως χρειαστεί για προληπτικούς λόγους ο ασθενής να παραμείνει για 24 ώρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά την επέμβαση θα έχει κάποιες παροχετεύσεις, καθετήρες, ίσως και σωλήνες σίτισης, τα οποία σταδιακά και εντός 3-4 ημερών αφαιρούνται. Αν δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, η νοσηλεία διαρκεί περίπου 4-5 ημέρες. Ο ασθενής επίσης φέρει ράμματα ή κλιπς κατά μήκος των χειρουργικών τομών στο δέρμα του προσώπου και του λαιμού καθώς και στο στόμα. Τα ενδοστοματικά είναι απορροφήσιμα, ενώ στο δέρμα αφαιρούνται την 7η με 10η μέρα. Μπορεί να υπάρξει κάποιο μετεγχειρητικό οίδημα, δυσκολία στην μάσηση, κατάποση και ομιλία, που κάθε επόμενη μέρα θα βελτιώνονται. Συχνά για προληπτικούς λόγους και για 7-10 ημέρες απαιτείται η σίτιση μέσω ρινογαστρικού καθετήρα.

Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης;


Εξαρτάται από την εντόπιση της βλάβης, την τεχνική της προσπέλασης, την έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού, τον τρόπο αποκατάστασης. Κυμαίνεται από 6 έως και 10 ώρες σε περιπτώσεις αποκατάστασης με ελεύθερους αγγειούμενους κρημνούς.

Ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;


Σπάνιες επιπλοκές αφορούν στην λοίμωξη ή/και διάσπαση των χειρουργικών τραυμάτων ή στη δημιουργία κάποιου αιματώματος. Συχνότερη είναι κάποια περιορισμένη υπαισθησία του δέρματος. Βραχυπρόθεσμη πάρεση του προσωπικού νεύρου με δυσλειτουργία στην κινητικότητα του κάτω χείλους, βαθμιαία αποκαθίσταται. Σημαντική, αν και σπάνια για την ομάδα μας, θεωρείται η θρόμβωση κάποιου αγγείου στην περίπτωση της αποκατάστασης του μετεγχειρητικού ελλείμματος της βλάβης με ελεύθερο αγγειούμενο - αναστωμούμενο κρημνό, επιπλοκή που εκδηλώνεται μέσα στις πρώτες 48 ώρες.

Υπάρχει κάτι που πρέπει απαραίτητα να κάνει ο ασθενής μετεγχειρητικά;


Αν κάπνιζε ή έπινε αλκοόλ, θα πρέπει άμεσα και οριστικά να διακοπούν.

Υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση;


Λιγότερο από όσο αναμένεται σε σχέση με την βαρύτητα της επέμβασης. Καθ’ όλη την διάρκεια της νοσηλείας, ο ασθενής καλύπτεται απόλυτα με ενδοφλέβια παυσίπονα.

Θα μείνουν ουλές από τις τομές;


Αρχικά ναι. Θα δοθούν όμως οδηγίες περιποίησης και η βελτίωση θα είναι σταθερή. Ένα έτος μετά την επέμβαση, μόλις θα διακρίνεται μια λεπτή γραμμή κατά μήκος των τομών.

Θα μείνουν σημάδια;


Στην περίπτωση που για την αποκατάσταση του ελλείμματος χρησιμοποιηθούν παρακείμενοι ιστοί, όχι. Αν όμως χρησιμοποιηθούν απομακρυσμένοι ιστοί, ως μοσχεύματα, μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή στην απόχρωση σε σχέση με την υπάρχουσα, ανάλογη της δότριας περιοχής.

Ποια είναι η διάρκεια της νοσηλείας;


Η διάρκεια της νοσηλείας εξαρτάται από τη βαρύτητα της επέμβασης, υποκείμενα συστηματικά νοσήματα και τυχόν επιπλοκές. Συνήθως δεν υπερβαίνει τις 4-5 ημέρες.

Θα υπάρχει πρόβλημα στην ομιλία;


Την πρώτη εβδομάδα θα υπάρχει μια δυσκολία στην ομιλία, ανάλογη με την έκταση του ενδοστοματικού κυρίως τραύματος, ιδιαίτερα αν η εστία της βλάβης αφορούσε την γλώσσα. Εξάλλου τις πρώτες ημέρες η ομιλία οφείλει να περιορίζεται. Σταδιακά αυτό θα βελτιώνεται ιδιαίτερα μετά την επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων και την απόπτωση των ραμμάτων. Σε περίπτωση που η επέμβαση αφορά εκτεταμένη βλάβη της γλώσσας, μια μικρή αλλοίωση στην ομιλία μπορεί να επέλθει, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί προβλήματα κατανόησης του λόγου.

Η σίτιση γίνεται κανονικά;


Τις πρώτες 7 μετεγχειρητικές ημέρες, για την απρόσκοπτη επούλωση των ενδοστοματικών τραυμάτων και την αποφυγή επιμολύνσεων τους, η σίτιση γίνεται κατά κανόνα μέσω ρινογαστρικού σωλήνα σίτισης από τη μύτη. Μετά την αφαίρεσή του, ο ασθενής επανέρχεται σταδιακά στις προεγχειρητικές επιλογές της διατροφής του.

Μπορεί ο ασθενής, μετά την επέμβαση, να λειτουργεί όπως πριν;


Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες της νοσηλείας, αυτονόητα, οι δραστηριότητες είναι μηδενικές. Μετά την έξοδό από την Κλινική ακολουθεί μια περίοδος ανάρρωσης, που οι δραστηριότητες, προϊόντος του χρόνου, οφείλουν να είναι κλιμακούμενης εντάσεως. Οπωσδήποτε ο πρώτος μήνας είναι χαλαρών δραστηριοτήτων, με ήπιους περιπάτους μετά τις 10 πρώτες μέρες εκτός του σπιτιού, χωρίς σωματικές καταπονήσεις. Ο ασθενής επανέρχεται σε αθλητικές δραστηριότητες μετά τον μήνα. Οι τακτικές επανεξετάσεις από τους ιατρούς της ομάδος καθοδηγούν αναλόγως τον ασθενή στην προοδευτική επάνοδο της πλήρους δραστηριοποιήσεώς του.

Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στη δουλειά;


Σίγουρα θα δοθεί μια σύσταση για αναρρωτική άδεια από την εργασία, ανάλογη της βαρύτητας της επέμβασης και του εκτιμώμενου χρόνου ανάρρωσής του ασθενη. Αυτή κυμαίνεται κατά περίπτωση από 1 έως 2 μήνες. Αν απαιτηθεί συμπληρωματική θεραπεία, η αναρρωτική άδεια επιμηκύνεται περίπου στο διπλάσιο ή και περισσότερο.

Πηγή: https://ogomed.gr/karkinos-tou-stomatos/

Κέντρο Χειρουργικής και Αποκατάστασης Κεφαλής & Τραχήλου

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κέντρο Χειρουργικής και Αποκατάστασης Κεφαλής & Τραχήλου

February 9, 2022

Tελευταία μας άρθρα
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 14 Μαρτίου 2024 📌 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
🗓️ 3 Μαρτίου 2024 📍Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"