ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙς

Κέντρο Εκπαίδευσης Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής

March 8, 2015

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εργασίες του Κέντρου Εκπαίδευσης 3D Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής, το οποίο λειτουργεί στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» υπό τη διεύθυνση του Δρ. Αντωνίου Πίτση. Σημειωτέον ότι το κέντρο αυτό είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και από τα ελάχιστα στον κόσμο, που εφαρμόζει 3D (τρισδιάστατη) Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική. Αυτή αφορά στο σύνολο των δομικών καρδιοπαθειών, όπως είναι οι παθήσεις μιτροειδούς, αορτικής, τριγλώχινας, μεσοκολπικές επικοινωνίες, αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια κλπ.

Ετησίως πραγματοποιεί περί τις 150 με 200 ενδοσκοπικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και η τάση είναι ο αριθμός αυτός να αυξάνεται συνεχώς. Η αιτία για την αυξητική τάση είναι τα πολλά πλεονεκτήματα της μεθόδου, όπως είναι η γρήγορη κινητοποίηση και αποθεραπεία των ασθενών, η ελάχιστη απώλεια αίματος, η σύντομη επιστροφή στη φυσιολογική ζωή και εργασία, η απουσία χειρουργικών ουλών, αλλά και τα καλύτερα αποτελέσματα εξαιτίας της μεγάλης μεγέθυνσης και της στερεοσκοπικής και ενισχυμένης όρασης.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης ξεκίνησε τις εργασίες του τον Ιούλιο του 2019 με την εκπαίδευση τριών Διευθυντών Καρδιοχειρουργικής από τη Σερβία. Ακολούθησε η εκπαίδευση καρδιοχειρουργών από τη Βουλγαρία. Ήδη έχουν προγραμματιστεί ημερομηνίες εκπαίδευσης καρδιοχειρουργών από την Κύπρο και τις Η.Π.Α., ενώ στο στάδιο του προγραμματισμού βρίσκονται και εκπαιδεύσεις Ελλήνων, Ισπανών, Γάλλων και Ιταλών καρδιοχειρουργών. Παράλληλα, ο κ. Πίτσης πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2019 ένα ταξίδι στη Νότιο Αφρική, όπου και δίδαξε Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική σε καρδιοχειρουργούς της Αφρικανικής ηπείρου.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει διδασκαλία της θεωρίας της Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής με διαλέξεις στην αίθουσα Τελετών της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», αλλά και παρακολούθηση προγραμματισμένων επεμβάσεων.

Το Κέντρο Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής παράγει πλήθος δημοσιεύσεων, βίντεο και ανακοινώσεων σε συνέδρια για την 3D Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική (1-3).

Η διοργάνωση των εκπαιδευτικών μαθημάτων γίνεται σε συνεργασία με τις εταιρείες Abbott και Sofmedica, στις οποίες ο κ. Πίτσης είναι Consultant.

Bibliography

1. Pitsis A TN, Nikoloudakis N, Kelpis T, Economopoulos V, Keremidis I. Totally Endoscopic Aortic Valve Replacement With a Trifecta GT Bovine Pericardial Valve. doi:10.25373/ctsnet.9587900. CTSNet. 2019.
2. Pitsis A TN, Nikoloudakis N, et al. Totally Endoscopic Redo Tricuspid Valve Repair.  doi:10.25373/ctsnet.8199260. CTSNet. 2019.
3. Pitsis A, Nikoloudakis N, Tsotsolis N, Economopoulos V, Kelpis T, I. K, et al. Totally Endoscopic Bileaflet Mitral Valve Repair With Preformed Chordae Loops. [video]. CTSNet, doi:10.25373/ctsnet.7837853.; 2019

María Paula Morterero

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla.