Κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων

η Φιλοσοφia μασ

Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι ο ασθενής δεν είναι μια «βιολογική μηχανή» που έχει παρουσιάσει βλάβες, αλλά ένας άνθρωπος με αισθήματα, με φόβους, με προσδοκίες, με όνειρα, με οικογένεια.

Μάθετε περισσότερα
Το Κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο φροντίδας που εστιάζει στη διαχείριση και τη θεραπεία ηπατικών νοσημάτων.

Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς της Ηπατολογίας, Ηπατοχειρουργικής, Ηπατο-Ογκολογίας και επεμβατικής Ακτινολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γραμματικό Γεώργιο, Επικ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Η εξειδίκευση των ιατρών τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού προσδίδει την κλινική και επιστημονική εμπειρία που απαιτείται και δύναται να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα της διαγνωστικής και θεραπευτικής Ηπατολογίας και Ηπατοχειρουργικής με τις πιο επικαιροποιημένες διεθνείς ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Το Κέντρο μας απευθύνεται επίσης σε ασθενείς οι οποίοι αναζητούν μια εμπεριστατωμένη διεπιστημονική δεύτερη γνώμη ώστε να προχωρήσουν στην πιο έγκυρη θεραπευτική επιλογή

Το Κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο φροντίδας που εστιάζει στη διαχείριση και τη θεραπεία ηπατικών νοσημάτων.

Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς της Ηπατολογίας, Ηπατοχειρουργικής, Ηπατο-Ογκολογίας και επεμβατικής Ακτινολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γραμματικό Γεώργιο, Επικ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Η εξειδίκευση των ιατρών τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού προσδίδει την κλινική και επιστημονική εμπειρία που απαιτείται και, δύναται να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα της διαγνωστικής και θεραπευτικής Ηπατολογίας και Ηπατοχειρουργικής με τις πιο επικαιροποιημένες διεθνείς ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Το Κέντρο μας απευθύνεται επίσης σε ασθενείς οι οποίοι αναζητούν μια εμπεριστατωμένη διεπιστημονική δεύτερη γνώμη ώστε να προχωρήσουν στην πιο έγκυρη θεραπευτική επιλογή.

Η ΦΙΛΟΣΟΦIA ΜΑΣ

Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι ο ασθενής δεν είναι μια «βιολογική μηχανή» που έχει παρουσιάσει βλάβες, αλλά ένας άνθρωπος με αισθήματα, με φόβους, με προσδοκίες, με όνειρα, με οικογένεια.
Μάθετε περισσότερα

-binteo-

Γνωρίστε το Κέντρο Ήπατος της Κλινικής  «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
Επικοινωνια

Προγραμματίστε την εξέτασή σας στο Κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων της Κλινική μας.

Συμπληρώστε τη φόρμα
-Στεκομαστε διπλα σας-
Γιατί να επιλέξω το κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων;
Ολιστική Αντιμετώπιση

Στο Κέντρο αντιμετωπίζουμε ολιστικά όλους τους ασθενείς με ηπατικά νοσήματα, προσφέροντας πλήρη διαγνωστική, κλινική, απεικονιστική, εργαστηριακή και θεραπευτική κάλυψη. Ύστερα από διεπιστημονικό συμβούλιο, οι ειδικοί μας αποφασίζουν ομόφωνα ποια θα είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση για τον κάθε ασθενή.

Πολύχρονη Εμπειρία

Το Κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων διαχειρίζεται χιλιάδες ασθενείς ανά έτος με υπευθυνότητα και επιτυχία. Η πολύχρονη εμπειρία μας σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει στον ασθενή ολοκληρωμένη φροντίδα μέσω υψηλής ποιότητας πρωτοποριακών θεραπειών.

Υψηλή Εξειδίκευση

Η ομάδα μας απαρτίζεται από ειδικούς στη διάγνωση και τη θεραπεία προχωρημένων, σπάνιων και δύσκολων θεραπευτικά ηπατικών νοσημάτων, που χρήζουν υψηλής εξειδίκευσης και πολυετούς εμπειρίας. Οι γιατροί του Κέντρου διαθέτουν μακροχρόνια εκπαίδευση σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και της Ελλάδας.

Ολοκληρωμένη Φροντίδα

Το Κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα σε όλους τους ασθενείς. Στόχος μας είναι η θεραπεία και η φροντίδα του ασθενούς από την αρχή μέχρι το τέλος, σε έναν χώρο χωρίς άσκοπες μετακινήσεις ή καθυστερήσεις, διατηρώντας την ποιότητα φροντίδας και αποφεύγοντας οτιδήποτε δύναται να επιβαρύνει τον ασθενή.

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-
Γνωρίστε τους ανθρώπους μας

Ήδη στην Κλινική μας έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς αρκετούς ασθενείς με ηπατίτιδα C, στους οποίους με την κατάλληλη φαρμακολογική θεραπεία καταφέραμε να εκριζώσουμε πλήρως τον ιό μέσα σε 8 με 12 εβδομάδες.

Το Κέντρο μας απευθύνεται επίσης σε ασθενείς οι οποίοι αναζητούν μια εμπεριστατωμένη διεπιστημονική δεύτερη γνώμη ώστε να προχωρήσουν στην πιο έγκυρη θεραπευτική επιλογή.

Γεώργιος Γραμματικός

Ειδικός Ηπατολόγος, Γαστρεντερολόγος
-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ-
Παθήσεων που αντιμετωπίζουμε
Ιογενείς ηπατίτιδες (Α, B, C, D, E)

Η ιογενής ηπατίτιδα είναι μια ηπατική φλεγμονή με άνοδο των τρανσαμινασών (ηπατικών ενζύμων) που οφείλεται στους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D ή E. Οι ιογενείς ηπατίτιδες μπορούν να προκαλέσουν οξεία ή χρόνια φλεγμονή του ήπατος. Άτομα με ιογενή ηπατίτιδα μπορεί στο μέλλον να οδηγηθούν σε κίρρωση του ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος, αν δεν αντιμετωπίσουν τη νόσο έγκαιρα και υπεύθυνα. Για την αντιμετώπιση των ιογενών ηπατίτιδων, έχουμε στη διάθεσή μας αποτελεσματικές αντιικές αγωγές, οι οποίες με τον κατάλληλο χειρισμό δύνανται είτε να αδρανοποιήσουν τον ιό της ηπατίτιδας Β είτε να εκριζώσουν τον ιό της ηπατίτιδας C με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Μεταβολικές ηπατίτιδες (NAFLD, NASH)

Οι μεταβολικές ηπατίτιδες, μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος και αλκοολική ηπατική νόσος, είναι ηπατικές φλεγμονές που οφείλονται σε μεταβολικά αίτια, ενώ μεγάλο ρόλο παίζουν και οι συνήθειες του ατόμου. Άτομα με μακροχρόνιο ιστορικό κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να εμφανίσουν ηπατικές αλλοιώσεις που χρήζουν έγκαιρης αντιμετώπισης. Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς που εντάσσονται στο προφίλ του μεταβολικού συνδρόμου, με κεντρική παχυσαρκία και λιπώδη διήθηση στο ήπαρ. Για την αντιμετώπιση των μεταβολικών ηπατίτιδων, διαθέτουμε αποτελεσματικές διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Κληρονομικές ηπατίτιδες (αιμοχρωμάτωση, νόσος του Wilson, έλλειψη α1-αντιθρυψίνης) 

Οι κληρονομικές ηπατίτιδες είναι γενετικές διαταραχές που προκαλούν ηπατική φλεγμονή. Χαρακτηριστικές είναι η νόσος του Wilson, η αιμοχρωμάτωση και η έλλειψη α1-αντιθρυψίνης που χρήζουν άμεσης διάγνωσης και κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Στο Κέντρο μας διαθέτουμε υψηλή εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των κληρονομικών ηπατίτιδων, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. 

Αυτοάνοσες ηπατίτιδες (ΑΙΗ, σύνδρομα επικάλυψης/overlap) 

Η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι ηπατική φλεγμονή που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου στρέφεται εναντίον των ηπατικών κυττάρων. Η ακριβής αιτία της αυτοάνοσης ηπατίτιδας δεν είναι γνωστή, αλλά γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να αλληλεπιδρούν με την πάροδο του χρόνου όσον αφορά την ενεργοποίηση της νόσου. Η άμεση διαγνωστική αλλά και φαρμακευτική παρέμβαση στην αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι καίριας σημασίας εφόσον μέχρι και 30% των ασθενών με αυτοάνοση ηπατίτιδα μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να εμφανίσουν προχωρημένη ίνωση ή και κίρρωση του ήπατος με ηπατική ανεπάρκεια

Χολοστατικές αντιδράσεις (ίκτερος, χολολιθίαση, PBC, PSC, IgG4-χολαγγειίτιδα)

Ο όρος χολοστατική αντίδραση δηλώνει το σύνολο των μορφολογικών αλλαγών που παρατηρούνται στη χολόσταση. Αυτή η αντίδραση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών αλλαγών του ήπατος και ποικίλλει ανάλογα με την αιτία και τη διάρκεια (οξεία ή χρόνια) της χολοστατικής διαδικασίας. Κατ' αναλογία με τη διερεύνηση που είναι απαραίτητη στην άνοδο των ηπατικών ενζύμων η οξεία ή χρόνια άνοδος των χολοστατικών ενζύμων απαιτεί άμεση ηπατολογική διερεύνηση. Η θεραπεία χολοστατικών αντιδράσεων εξαρτάται από την αιτία των αντιδράσεων αυτών και μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική. 

Κίρρωση του ήπατος (οξεία επί χρονίας ηπατική ανεπάρκεια)

Η ίνωση/κίρρωση του ήπατος είναι μια χρόνια ηπατική βλάβη με αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ήπατος και σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδό ηπατική ανεπάρκεια με επιπλοκές στους ασθενείς με κίρρωση (ασκίτης, ηπατική εγκεφαλοπάθεια, πυλαία υπέρταση με οισοφαγικούς κιρσούς, ηπατονεφρικό ή ηπατοπνευμονικό σύνδρομο). Τόσο η ίνωση όσο και η κίρρωση του ήπατος χρειάζονται μια διαρκή ηπατολογική παρακολούθηση, τόσο για την πρόληψη και θεραπευτική των ηπατικών επιπλοκών, όσο και για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου (ΗΚΚ).

Καρκίνος του ήπατος (πρωτογενής και δευτερογενής/μεταστατικός)

Το Κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων εξυπηρετεί τον διαγνωστικό διαχωρισμό των ενδοηπατικών μορφωμάτων (τόσο καλοήθων όσο και κακοήθων), αλλά και την απαιτούμενη άμεση συντηρητική ή επεμβατική (χειρουργική) θεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις ηπατικών νοσημάτων ή εστιών. Ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι κακοήθειες του ήπατος, είτε αυτές είναι πρωτογενείς, όπως ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος και το χολαγγειοκάρκινωμα, είτε δευτερογενείς μεταστάσεις. Γνωρίζουμε πλέον πάρα πολύ καλά ότι, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και οι μεταστάσεις του ήπατος μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά με θεραπευτική προσέγγιση, οδηγώντας ένα ποσοστό εξ αυτών ακόμα και σε πλήρη ίαση. Με την ολοκλήρωση της διαγνωστικής σε θεραπευτικό επίπεδο, τόσο η σταδιοποίηση της ηπατικής νόσου μέσω βιοψίας (είτε ηπατικού ιστού είτε κατευθυνόμενα στην περίπτωση ηπατικών εστιών), όσο και η χειρουργική - ως επί το πλείστον λαπαροσκοπική - εκτομή ηπατικών όγκων και μεταστάσεων, αποτελούν την κύρια και άμεση προσφορά του Ινστιτούτου Ηπατικών Νοσημάτων στον πάσχοντα ασθενή. 

Ηπατικά νοσήματα της κυήσεως

Κατά τη διάρκεια της κύησης, παρατηρείται συχνά μια αλλοίωση των ηπατικών ενζύμων (άνοδος των τρανσαμινασών κατά την κύηση), η οποία χρήζει πάντοτε ηπατολογικής διερεύνησης. Τόσο η καλοήθης χολόσταση της κυήσεως, όσο και τρανσαμινασαιμία λόγω υπερεμέσεως στην κύηση, που αποτελούν συχνές αιτίες ανόδου των τρανσαμινασών, αλλά και σπανιότερες ασθένειες, όπως η προεκλαμψία, αλλά και το σύνδρομο HELLP, χρήζουν ηπατολογικής συνεκτίμησης και θεραπευτικής.

Λοιμώδεις ηπατικές κύστες (απόστήματα, εχινοκοκκικές κύστεις)

Οι ηπατικές κύστεις είναι γενικά ασυμπτωματικές και συνήθως ανευρίσκονται τυχαία σε απεικονιστικούς ελέγχους ρουτίνας. Μπορεί μερικές φορές να σχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές, όπως λοίμωξη, αιμορραγία, ρήξη ή συμπίεση του χολικού δέντρου. Μία λοιμώδης ηπατική κύστη (IHC) είναι μια ηπατική κύστη περιπλεγμένη με δευτερογενή λοίμωξη και θεωρείται γενικά σπάνια. Η αντιμετώπιση μια λοιμώδους ηπατικής κύστης συνήθως συνδυάζει φαρμακευτικές και χειρουργικές μεθόδους.

Επικοινωνια

Προγραμματίστε την εξέτασή σας στο Κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων της Κλινική μας.

Συμπληρώστε τη φόρμα

-binteo-

Λαπαροσκοπική ηπατεκτομή σε ασθενή με καρκίνο στο παχύ έντερο

-κριτικες-

Εντυπώσεις Ασθενών

''Υπάρχουν γιατροί και γιατροί τελικά!!!!
Γιατροί που τιμάνε τον όρκο που δώσανε, ακόμα και αν δεν έχουν κανένα συμφέρον, και είναι δίπλα σου οπότε τους χρειαστείς.
Που σκύβουν πάνω από το πρόβλημα σου και το κάνουν δικό τους.
Που δεν υπολογίζουν ούτε ξεκούραση, ούτε προσωπικό χρόνο.
Είμαστε τυχεροί που στην περιπέτεια υγείας που περνάμε με την μαμά μου έχουμε δίπλα μας άξιους γιατρούς και πάνω από όλα ανθρώπους!!!
Χάρη Ιακωβίδη εγώ και η οικογένεια μου σε ευχαριστούμε για όλα!!!!!!
Να είσαι πάντα γερός και να βοηθάς κόσμο.''
-Έλενα
...Να είστε πάντα καλά!
Ο κ. Γραμματικός είναι εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος. Διερεύνησε σε βάθος την περίπτωσή μου και με ενημέρωσε διεξοδικά και με υπομονή! Μου ενέπνευσε αμέσως εμπιστοσύνη με την μεγάλη εμπειρία και κατάρτισή του. Θα τον πρότεινα ανεπιφύλακτα σε οποιοδήποτε συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο.
- Αγγελική
...Να είστε όλοι καλά!!!
 Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την επίσκεψή μου στο Κέντρο Ήπατος του Αγίου Λουκά. Αντιμετωπίστηκα με πολύ σεβασμό και ενδιαφέρον. Ευχαριστώ
- Φίλιππος
Η Πρώτη μας επιλογή πάντα...

Συμπληρώστε τη φόρμα και ο γιατρός θα επικοινωνήσει μαζί σας

Ευχαριστούμε, η αίτηση σας καταχωρήθηκε!
Oops! Something went terribly wrong.