Ιατρείο σκολίωσης

Η σκολίωση είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να παίρνει σχήμα S ή C.

Όταν η σκολίωση είναι μεγάλη, οι ασυμμετρίες που προκαλεί στο σώμα είναι ιδιαίτερα εμφανείς. Στα αρχικά στάδια όμως είναι δυνατόν να μην φαίνεται στον απλό παρατηρητή και να διαφεύγει, δεδομένου ότι δεν προκαλεί συνήθως πόνο και οι μικρές ασυμμετρίες καλύπτονται από τα ρούχα που φορούν τα παιδιά, που κατά τα άλλα είναι υγιέστατα.

Ηλικία εμφάνισης
Σήμερα διακρίνουμε τη σκολίωση ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης σε:

1. σκολίωση πρώιμης έναρξης πριν την ηλικία των 10 ετών και
2. σκολίωση καθυστερημένης έναρξης, μετά την ηλικία των 10 ετών.

Η σκολίωση πρώιμης έναρξης είναι η πιο σοβαρή μορφή σκολίωσης γιατί αφορά στον αναπτυσσόμενο παιδικό σκελετό. Επειδή εμφανίζεται νωρίς, η παραμόρφωση μεγαλώνει όσο μεγαλώνει σκελετικά το παιδί, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε σημαντικές δυσμορφίες. Εάν η παραμόρφωση επιδεινώνεται καθώς το παιδί αναπτύσσεται, επηρεάζει με ένα μηχανισμό ντόμινο, όχι μόνο τη μορφή της σπονδυλικής στήλης, αλλά και την διαμόρφωση του θώρακα και την ανάπτυξη των πνευμόνων.

Μάθετε περισσότερα
Επικοινωνια

Προγραμματίστε την εξέτασή σας στο ιατρείο Σκολίωσης της Κλινικής μας.

Συμπληρώστε τη φόρμα

Τι πρέπει να προσέξουμε πολύ στη διάγνωση της Σκολίωσης;

Η παραμόρφωση του κορμού ανακαλύπτεται συνήθως από τους γονείς, τον παιδίατρο ή τον ορθοπαιδικό. 

Ο μόνος αποδεκτός τρόπος για τη διάγνωση είναι η ακτινογραφία της Σπονδυλικής Στήλης που γίνεται πάντα σε όρθια θέση με συγκεκριμένο τρόπο και με ειδική ακτινολογική τεχνική (whole spine x-ray).

Είναι σημαντικό η ακτινογραφία να γίνει σωστά για να μη χρειασθεί να επαναληφθεί, γιατί τότε το παιδί θα υποστεί άχρηστη ακτινοβόληση. Το μέγεθος της σκολίωσης μετριέται σε μοίρες και είναι ένα από τα στοιχεία που καθορίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την κατάλληλη αντιμετώπιση. Μέσω των μετρήσεων αυτών μπορεί να παρακολουθηθεί και η εξέλιξη της σκολίωσης.
Προσοχή!
Υπάρχουν στις μέρες μας πολλές "συσκευές", οι οποίες υποστηρίζουν ότι μπορούν να μετρήσουν τον βαθμό της σκολίωσης χωρίς τη χρήση ακτινογραφίας. Η υποκειμενική μέτρηση και το μεγάλου βαθμού σφάλμα που μπορεί να προκύψει με τη χρήση των συσκευών αυτών έχουν περιορίσει τη χρησιμότητά τους.

-binteo-

Γνωρίστε το Ιατρείο Σκωλίωσης της Κλινικής μας
Επέμβαση και αποκατάσταση ασθενούς με λειομυοσάρκωμα στο γόνατο.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης περιλαμβάνει:

παρακολούθηση
εφαρμογή κηδεμόνων
φυσικοθεραπεία
εγχείρηση

Στόχος είναι το σταμάτημα της εξέλιξης και η διατήρηση της ισορροπίας του σώματος. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σκολίωση δεν θεραπεύεται με την κλασσική έννοια του όρου. Αφενός γιατί πολλές φορές δεν προκαλεί νόσο και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, τρόπος να ξαναγίνει η σπονδυλική στήλη ίσια διατηρώντας την πλήρη κινητικότητα. Ο μόνος τρόπος να ισιώσει η σπονδυλική στήλη είναι η εγχείρηση που γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό (στη σπονδυλική στήλη) με ιδιαίτερη τεχνική, αλλά θυσιάζεται η κινητικότητα ενός μέρους της σπονδυλικής στήλης. Για τον λόγο αυτό, εγχειρήσεις σκολίωσης γίνονται όταν είναι απαραίτητες και πάντα την κατάλληλη στιγμή, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το μήκος της σπονδυλικής στήλης που θα αγκυλωθεί. Η ηλικία δεν είναι περιορισμός. Η εγχείρηση πρέπει να γίνεται νωρίς, όταν φαίνεται ότι η σκολίωση δεν μπορεί να αναχαιτισθεί με άλλο τρόπο. Το παιδί μετά θα έχει μια φυσιολογική ζωή χωρίς κανένα περιορισμό.

Οι κηδεμόνες της σκολίωσης είναι ειδικοί νάρθηκες που εφαρμόζονται στον κορμό του παιδιού - που έχει ικανό δυναμικό ανάπτυξης - για να σταματήσουν την εξέλιξη της σκολίωσης. Δεν διορθώνουν τη σπονδυλική στήλη μόνιμα και το αποτέλεσμα της εφαρμογής τους θεωρείται επιτυχές, από άλλους όταν η σκολίωση παραμείνει στο αρχικό της μέγεθος, και από άλλους όταν δεν μεγαλώσει τόσο ώστε να χρειάζεται εγχείρηση. Με το ένα ή με το άλλο κριτήριο, η επιτυχία του κηδεμόνα φθάνει στο 80%, εφόσον το παιδί δέχεται να τον φοράει 23 ώρες το 24ωρο.
Τέλος, ένα σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της σκολίωσης έχει αποδειχθεί ότι είναι η φυσικοθεραπεία με τη μέθοδο Scroth. Οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας, σε συνδυασμό με τη σωστή εφαρμογή κηδεμόνα, φαίνεται να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

- binteo -

Ενημερωθείτε για το νέο ιατρείο Σκολίωσης της Κλινικής "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
-Που διαφερουμε;-
Γιατί να επιλέξω την Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» ;
Εξειδικευμένο Κέντρο

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά το πρόβλημα της Σκολίωσης, προσφέροντας υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες, σε ένα φιλικό περιβάλλον για τα παιδιά. Κάθε χρόνο παρακολουθούμε πολλούς ασθενείς με Σκολίωση και δίνουμε λύση σε προβλήματα σε όσο προχωρημένη φάση και αν είναι.

Ολιστική Αντιμετώπιση

Το ιατρείο μας αποτελείται από μια πολύ έμπειρη ομάδα Ορθοπαιδικών Χειρουργών, Παιδο-ορθοπαιδικών χειρουργών, Παιδο-ακτινολόγων και Παιδιάτρων, εξειδικευμένη στη Σκολίωση και σε άλλες ορθοπαιδικές παθήσεις των παιδιών και εφήβων, καλύπτοντας έτσι τον ασθενή και παρέχοντάς του το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δίπλα στον Ασθενή

Φροντίζουμε ο ασθενής να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση. Προτρέπουμε τον Ασθενή και την οικογένειά του να λάβουν άμεσα μέτρα για να αναγνωρίσουν το πρόβλημα της Σκολίωσης, ώστε να μπορέσουμε άμεσα να σταματήσουμε το πρόβλημα και να αποφύγει ο Ασθενής μια χειρότερη εξέλιξη στο μέλλον.

Επικοινωνια

Προγραμματίστε την εξέτασή σας στο ιατρείο Σκολίωσης της Κλινικής μας.

Συμπληρώστε τη φόρμα
- προσωπικο -
Οι άνθρωποί μας

‘’Προτεραιότητά μας, η μυοσκελετική υγεία των μικρών αλλά και μεγάλων ασθενών μας.''

- Τζατζαΐρης Θεμιστοκλής, MD, MSc, PhD

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ, Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική Royal London Hospital (UK), Orlando, Florida (USA)

Γεώργιος Γραμματικός

Ειδικός Ηπατολόγος, Γαστρεντερολόγος
- ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ -
Ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν στο ιατρείο μας

Κορίτσι 13 ετών προσήλθε στην κλινική μας για έλεγχο της σπονδυλικής στήλης λόγω προπέτειας της μιας ωμοπλάτης την οποία παρατήρησε η μητέρα της.

Κατά τον κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο διεγνώσθει με Σκολίωση. Λόγω του υπολειπόμενου της οστικής της ανάπτυξης αποφασίστηκε η χρήση κηδεμόνα σε συνδυασμό με εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα.

3 χρόνια αργότερα, και ενώ έχει ήδη αφαιρεθεί ο κηδεμόνας εδώ και ένα έτος, η ασθενής μας,έχοντας πλέον ολοκληρώσει την οστική ανάπτυξή της, έχει παραμείνει στον ίδιο βαθμό σκολίωσης χωρίς ενοχλήσεις πετυχαίνοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Γεώργιος Γραμματικός

Ειδικός Ηπατολόγος, Γαστρεντερολόγος

Κορίτσι 12 ετών, προ-εμμηναρχής, προσήλθε στην Κλινική μας με συμπτωματική παραμόρφωσητης σπονδυλικής στήλης.

Κατα τον κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο διεγνώσθει με Σκολίωση 49μοιρών. Λόγω της πολύ μεγάλης υπολειπόμενης οστικής ανάπτυξης αποφασίστηκε η χρήση κηδεμόνα σε συνδυασμό με εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα Schroth.

5 χρόνια αργότερα με πλήρη συμμόρφωση της ασθενούς στον τρόπο/διάρκεια χρήσης του κηδεμόνα και έχοντας πλέον ολοκληρώσει την οστική ανάπτυξή της η σκολίωση μετρήθηκε σε 22 μοίρες, ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, επιμονής και υπομονής τόσο από τη δική μας πλευρά αλλά κυρίως από τη πλευρά της ασθενούς.

Ιακωβίδης Χαράλαμπος

Χειρουργός

Κορίτσι 12 ετών, προσήλθε στην κλινική μας με ασυμπτωματική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.

Κατά τον κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο διαγνώστηκε με Σκολίωση διπλού τόξου 28 & 23 μοιρών. Λόγω της πολύ μεγάλης υπολειπόμενης οστικής ανάπτυξης αποφασίστηκε η χρήση κηδεμόνα σε συνδυασμό με εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα Schroth.

3 χρόνια αργότερα έχοντας πλέον ολοκληρώσει την οστική ανάπτυξή της η σκολίωση μετρήθηκε σε 14 &22 μοίρες αντιστοίχως πετυχαίνοντας το στόχο που είχαμε θέσει από την αρχή μαζί με την οικογένειά της.

Ιακωβίδης Χαράλαμπος

Χειρουργός

-κριτικες-

Εντυπώσεις Ασθενών

“Εξαιρετικός επιστήμονας με πλήρη κατάρτιση και εξειδίκευση στον τομέα της παιδοορθοπαιδικής! Είναι μεγάλη η χαρά που προσφέρει τις ιατρικές του γνώσεις και υπηρεσίες στην πόλη μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!”
- Περικλής Κ. 
“Ένας από τους καλύτερους ορθοπαιδικούς που έχω γνωρίσει, με ήθος, ισχυρό επιστημονικό background και πάντα ενημερωμένος σχετικά με τις νεότερες θεραπείες και επεμβάσεις. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους.”
- Κωνσταντίνος Σ. 
“Ένας από τους λίγους ιατρούς που μας εντυπωσίασε τόσο με τις γνώσεις του όσο και με την επικοινωνία του τόσο με το παιδί όσο και με εμάς τους γονείς! Μας εξήγησε με σαφήνεια το πρόβλημα του μικρού μας και αντιμετωπίστηκε όπως αυτό έπρεπε εδώ και καιρό.... Τον συστήνω σε κάθε γονιό που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το παιδί του.”
- Κωνσταντίνος Χ.
Κορυφαίοι αθλητές που επιλέγουν θεραπεία με βλαστοκύτταρα
επικοινωνια

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Ευχαριστούμε, η αίτηση σας καταχωρήθηκε!
Oops! Something went terribly wrong.