Ιατρείο Παθήσεων Θωρακικού Τοιχώματος

η Φιλοσοφia μασ

Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι ο ασθενής δεν είναι μια «βιολογική μηχανή» που έχει παρουσιάσει βλάβες, αλλά ένας άνθρωπος με αισθήματα, με φόβους, με προσδοκίες, με όνειρα, με οικογένεια.

Μάθετε περισσότερα
Το Κέντρο Ηπατικών Νοσημάτων της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο φροντίδας που εστιάζει στη διαχείριση και τη θεραπεία ηπατικών νοσημάτων.

Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς της Ηπατολογίας, Ηπατοχειρουργικής, Ηπατο-Ογκολογίας και επεμβατικής Ακτινολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γραμματικό Γεώργιο, Επικ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Η εξειδίκευση των ιατρών τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού προσδίδει την κλινική και επιστημονική εμπειρία που απαιτείται και δύναται να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα της διαγνωστικής και θεραπευτικής Ηπατολογίας και Ηπατοχειρουργικής με τις πιο επικαιροποιημένες διεθνείς ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Το Κέντρο μας απευθύνεται επίσης σε ασθενείς οι οποίοι αναζητούν μια εμπεριστατωμένη διεπιστημονική δεύτερη γνώμη ώστε να προχωρήσουν στην πιο έγκυρη θεραπευτική επιλογή

Ο θώρακας είναι μια κατασκευή που προστατεύει ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. Η συμμετρία και η ορθή κατασκευή του παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία αυτή αλλά και στην αισθητική του ανθρώπου.

 Όταν η κατασκευή αυτή εμφανίζει ελλείψεις ως προς το σχήμα, την συμμετρία ή την ολοκλήρωση στον σχηματισμό των οστών, προκαλούνται παθήσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Τα πιο συχνά περιστατικά που αντιμετωπίζουμε αφορούν παθήσεις του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος και είναι ο σκαφοειδής ή πτηνοειδής θώρακας και η σκολίωση. Άλλα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κακοήθειες και τραύματα που είναι ικανά να προκαλέσουν ασταθή θώρακα και να εμποδίσουν την αναπνοή του ασθενούς. 

Τέλος, αντιμετωπίζουμε και πιο σπάνιες παθήσεις, όπως περιστροφή στέρνου, απλασία στέρνου, σύνδρομο Poland και συνδυασμό διαφόρων συγγενών παθήσεων. Η θωρακοχειρουργική ομάδα της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» αντιμετωπίζει όλες τις παθήσεις που αφορούν τον θώρακα

Μάθετε περισσότερα
Πότε να επισκεφθώ τον γιατρό μου;

Εάν οι γονείς ή το παιδί αντιληφθούν οποιαδήποτε παραμόρφωση ή κάποια έλλειψη ή ασυμμετρία στον θώρακα του παιδιού ή του εφήβου είναι απαραίτητο να επισκεφθούν έναν Ορθοπαιδικό ή έναν εξειδικευμένο Θωρακοχειρουργό. 

*Παθήσεις όπως σκαφοειδής ή πτηνοειδής θώρακας και σκολίωση, είναι αρκετά συνήθεις στον γενικό πληθυσμό. Γι’ αυτό, κάθε γονέας είναι καλό να γνωρίζει τι χρειάζεται να κάνει, όταν το παιδί του παρουσιάζει κάποια ανωμαλία στην περιοχή του θώρακος. 
Αξιολόγηση των παθήσεων του θώρακα με απεικόνιση μέσω του 3d scanner

Το 3d scanner είναι μια απεικονιστική εξέταση που δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την στάση σώματος του ασθενούς, την κατατομή του βάρους του καθώς και το πώς η άσκηση επιδρά πάνω του. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν σημαντικά στην καλύτερη αντίληψη του προβλήματος και στην στον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» πρωτοπορεί, καθώς είναι η μόνη Κλινική στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί αυτό το μηχάνημα για την αξιολόγηση των παθήσεων του θώρακα.

-binteo-

Γνωρίστε το Ιατρείο Παθήσεων Θωρακικού Τοιχώματος
-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ-
Πώς αντιμετωπίζουμε τον Σκαφοειδή & τον Πτηνοειδή Θώρακα;
Σκαφοειδής θώρακας

Ο σκαφοειδής θώρακας είναι η πάθηση κατά την οποία ο θώρακας μπαίνει προς τα μέσα (pectus excavatum). Επηρεάζει την θέση των πλευρών και πιέζει τα ζωτικά όργανα. Συναντάται σε μία ανά 400 γεννήσεις και συχνότερα σε αγόρια. Στην Ελλάδα πάνω από 20.000 άτομα φέρουν αυτήν την πάθηση. Τα συμπτώματα της πάθησης εξαρτώνται από την σοβαρότητά της. Εάν είναι σοβαρή, τότε πιέζονται τα όργανα της θωρακικής κοιλότητας, επηρεάζοντας ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αναπνοή. Επίσης επηρεάζεται η στάση του σώματος αλλά και η γενική εμφάνιση του ασθενούς, τα οποία μπορεί να τον επιβαρύνουν ψυχολογικά. 

Ποια είναι η θεραπεία του σκαφοειδούς θώρακος;

Η θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα της πάθησης, την ηλικία και τον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, επεμβατική ή μεικτή. 

Η συντηρητική θεραπεία επιλέγεται όταν το παιδί βρίσκεται στην ανάπτυξη και ο θώρακας είναι ελαστικός. Το πρώτο βήμα είναι να υποδείξει ο θωρακοχειρουργός στον ασθενή ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και να του διορθώσει τη στάση του σώματος. Επίσης, είναι σημαντική η συνεχής παρακολούθηση της πάθησης, ώστε να παρεμβαίνει ο ιατρός όποτε χρειάζεται. 

Επόμενη θεραπεία, που θεωρείται συνδυασμός συντηρητικής και επεμβατικής παρέμβασης, είναι η τοποθέτηση του κλωβού του Klobe. Τοποθετείται μπροστά στον θώρακα για μερικές ώρες την ημέρα και λειτουργεί σαν βεντούζα, τραβώντας το στέρνο προς τα έξω. Έτσι, δεν αφήνει το στέρνο να χειροτερέψει. Η θεραπεία αυτή κρατάει μέχρι 18 μήνες. 

Εάν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό ή δεν υπάρχει συμμόρφωση του παιδιού με τις θεραπείες ή έχει σταματήσει η ανάπτυξη του παιδιού, τότε επιλέγεται η επεμβατική λύση. Αυτή μπορεί να είναι ελάχιστα επεμβατική ή να περιλαμβάνει το κλασσικό χειρουργείο. 

Μια ελάχιστα επεμβατική λύση είναι η τοποθέτηση της μπάρας NUSS η οποία τοποθετείται με μικρή τομή και με την βοήθεια κάμερας κάτω από το στέρνο, ώστε να το επαναφέρει στην φυσιολογική του θέση. Η μπάρα αυτή παραμένει στον θώρακα για 3 χρόνια. 

Η κλασσική χειρουργική επέμβαση είναι η τεχνική Ράβιτς, στην οποία κόβουμε και επανατοποθετούμε το στέρνο και τα πλευρά. Είναι όμως μία επίπονη και πολύπλοκη επέμβαση και δεν προτιμάται στις μέρες μας. Επίσης το αποτέλεσμα συχνά δεν είναι αισθητικά αποδεκτό από τον ασθενή.  

 

Τέλος, εάν ο ασθενής δεν προτιμάει καμία από τις παραπάνω επεμβάσεις, μπορεί να επιλέξει να τοποθετηθεί ιατρική σιλικόνη, ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργεί η πάθηση. 

Πτηνοειδής θώρακας 

Πτηνοειδής θώρακας (Pectus carinatum) είναι μια πάθηση, στην οποία ο θώρακας και τα πλευρά βγαίνουν προς τα έξω και συναντάται σε μία ανά 100.000 γεννήσεις. Τα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης αφορούν την στάση του σώματος αλλά και την γενική εμφάνιση του ασθενούς, τα οποία μπορεί να τον επιβαρύνουν ψυχολογικά. Εάν είναι σοβαρή η πάθηση, επηρεάζοντας ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η αναπνοή. 

Ποια είναι η θεραπεία του πτηνοειδούς θώρακος;

Η θεραπεία του πτηνοειδούς θώρακος είναι είτε συντηρητική είτε επεμβατική. 

Η συντηρητική θεραπεία είναι η πρώτη επιλογή και γίνεται όταν το παιδί βρίσκεται στην ανάπτυξη και ο θώρακας είναι ελαστικός. Περιλαμβάνει:

  • ειδικές ζώνες που πιέζουν τον θώρακα προς τα μέσα. Ρυθμίζονται κατάλληλα από τον ιατρό ώστε να είναι αποδεχτές από το παιδί και να μην προκαλούν αίσθημα πίεσης.
  • Υποδείξεις από τον ιατρό για την στάση σώματος κατά την διάρκεια την ημέρας αλλά και του ύπνου

Όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ασθενούς, τότε προχωρούμε σε επεμβατικές επιλογές. Αυτές χωρίζονται σε κλασσικές χειρουργικές και ελάχιστα επεμβατικές. 

Κλασσική χειρουργική θεραπεία:

Είναι η αντίστροφη Ράβιτς, στην οποία κόβουμε και επανατοποθετούμε το στέρνο και τα πλευρά. Είναι όμως μία επίπονη και πολύπλοκη επέμβαση και δεν προτιμάται στις μέρες μας.  Επίσης το αποτέλεσμα συχνά δεν είναι αισθητικά αποδεκτό από τον ασθενή.  

Ελάχιστα επεμβατική θεραπεία:

  • Η πιο συχνή επιλογή είναι να τοποθετηθεί μια ειδική μπάρα έξω από το στέρνο, η οποία πιέζει το στήθος προς τα μέσα. 

  • Μία άλλη επιλογή είναι να μπούμε με κάμερα μέσα στον θώρακα και τριμάρουμε ειδικό εργαλείο τα προβληματικά πλευρά ώστε να μειωθούν οι δυνάμεις που πιέζουν το στέρνο προς τα έξω. Έπειτα, τοποθετούμε ειδική ζώνη, η οποία πλέον μπορεί να λειτουργήσει και να πιέσει αποτελεσματικά το στέρνο προς τα μέσα. Η θωρακοχειρουργική ομάδα την κλινικής «Άγιος Λουκάς» είναι από τους λίγους παγκοσμίως που εφαρμόζουν αυτήν την τεχνική

  • Μια τρίτη επιλογή, την οποία προτιμούν γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι η προσθετική στήθους. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται και διορθώνεται αισθητικά το πρόβλημα.

Επικοινωνια

Προγραμματίστε την εξέτασή σας στο Ιατρείο Παθήσεων Θωρακικού Τοιχώματος της Κλινική μας.

Συμπληρώστε τη φόρμα
-Στεκομαστε διπλα σας-
Γιατί να επιλέξω το Ιατρείο Παθήσεων Θωρακικού Τοιχώματος;
Εξειδικευμένο κέντρο

Eίμαστε εκπαιδευμένοι στις πιο νέες και καινοτόμες τεχνικές και συμβαδίζουμε με τις τελευταίες εξελίξεις του τομέα μας. Έχουμε τεράστια εμπειρία στις συγγενείς παθήσεις του θώρακα, ενώ είμαστε από τις λίγες ομάδες στην Ελλάδα και η μόνη στην Θεσσαλονίκη, που εξειδικεύεται στην ρομποτική θωρακοχειρουργική.

Σύγχρονος και προηγμένος εξοπλισμός

 Διαθέτουμε όλα τα τεχνικά μέσα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξατομικευμένη φροντίδα στον κάθε ασθενή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Δίπλα στον Ασθενή

Φροντίζουμε ο ασθενής να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση. Δίνουμε μεγάλη βάση στην διαχείριση του πόνου του ασθενούς, χρησιμοποιώντας τα πιο πρωτοποριακά και καινοτόμα μέσα.

-προληπτικη ιατρικη-
Σημασία πρόληψης
Ένα παιδί στην ηλικία των 10-12 ετών αναπτύσσεται με μεγάλο ρυθμό και ο θώρακας του είναι ακόμα ελαστικός. Επομένως, ο γιατρός μπορεί να παρέμβει συντηρητικά στην πάθηση, χωρίς να επιβαρύνει το παιδί με κάποια βαριά επέμβαση. Παρεμβάσεις όπως φυσιοθεραπείες, κατάλληλες συμβουλές και βοηθητικά στηρίγματα μπορούν να περιορίσουν ή και αν αναστρέψουν το πρόβλημα.

 Γι’ αυτό, η αντιμετώπιση των συγγενών παθήσεων πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Αν μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, οι συντηρητικές μέθοδοι δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, η χειρουργική παρέμβαση γίνεται απαραίτητη, γιατί πλέον ο θώρακας παύει να και να είναι ελαστικός.
Επικοινωνια

Προγραμματίστε την εξέτασή σας στο Ιατρείο Παθήσεων Θωρακικού Τοιχώματος της Κλινική μας.

Συμπληρώστε τη φόρμα
-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-
Γνωρίστε τους ανθρώπους μας

‘’Στόχος μου είναι, κάθε ασθενής που αναλαμβάνουμε, να επιστρέφει σπίτι του λειτουργικός και δραστήριος.

Όραμά μου είναι κάθε παιδί με πάθηση στον θώρακα, να έχει την δυνατότητα  για μια ολοκληρωμένη θεραπεία, που θα του εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα ζωής.’’

Δρ. Μιχάλης Κληματσίδας

Θωρακοχειρουργός

-binteo-

Αντιμετώπιση εξαιρετικά σπάνιας κακοήθειας σε νέο άνθρωπο

-κριτικες-

Εντυπώσεις Ασθενών

"Εξαίρετος Επιστήμονας και Υπέροχος Άνθρωπος με ολη την έννοια της λέξεως ο κ. Κληματσίδας!
Ευχαριστώ πολύ για όλα γιατρέ!
Ο Θεός να σας έχει πάντα καλά!
Με εκτίμηση"
-Α.Δ.
...Να είστε πάντα καλά!
"Ένας εξαιρετικός επιστήμονας!!! Ένα δύσκολο χειρουργείο που το χειρίστηκε άψογα από όλες τις απόψεις! Δοξάζουμε το Θεό που τον έστειλε στο δρόμο μας!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΕ
- Αργυρώ
...Να είστε όλοι καλά!!!
"Κορυφαίος, Εξαιρετικός και Έμπειρος Χειρουργός / Γιατρός. Και πάνω από όλα Άνθρωπος. Δύσκολο χειρουργείο στην Μητέρα μου, που όλα πήγαν τέλεια! Ευχαριστούμε παρα πολυ !! 🙏 "
- E. D.
Η Πρώτη μας επιλογή πάντα...

Συμπληρώστε τη φόρμα και ο γιατρός θα επικοινωνήσει μαζί σας

Ευχαριστούμε, η αίτηση σας καταχωρήθηκε!
Oops! Something went terribly wrong.