Τεύχος 47

NEWS: Εθελοντική δράση στη Σύμη

September 3, 2020

Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας, η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» διοργάνωσε εθελοντική δράση στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, τη Σύμη, στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2019, αποστέλλοντας ομάδα ιατρών και νοσηλευτών με σκοπό την προσφορά στους κατοίκους του νησιού δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή ανήκει στον καρδιοχειρουργό της Κλινικής κ. Αντώνη Πίτση, ο οποίος κατάγεται από το νησί της Σύμης.


Συνολικά 490 ασθενείς είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν δωρεάν από τους εθελοντές γιατρούς της Κλινικής, οι οποίοι κάλυψαν 8 διαφορετικές ειδικότητες:

- Καρδιοχειρουργική (Αντώνης Πίτσης, επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης)

- Καρδιολογία (Στράτος Θεοφιλογιαννάκος και Αλέξανδρος Χάντας)

- Παθολογία (Λεωνίδας Γεροντίδης)

- Ορθοπεδική (Γιώργος Οικονομίδης)

- Χειρουργική Μαστού (Κατερίνα Σαββίδου)

- Παιδοορθοπεδική (Βασίλης Γούλιος)

- Ουρολογία (Πάνος Δημόπουλος)

- Γυναικολογία (Κλέαρχος Δεσίρης)


Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 26 Οκτωβρίου 2019, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης ήταν ασφυκτικά γεμάτο από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και μεγαλύτεροι στην ηλικία περίμεναν υπομονετικά για καρδιολογικό, παθολογικό και ορθοπεδικό έλεγχο.

Στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού, το οποίο είχε μετατραπεί σε πολύ-ιατρείο κατά το διήμερο της αποστολής, φιλοξενήθηκαν οι ειδικότητες της παιδοορθοπεδικής, ουρολογίας, χειρουργικής μαστού και γυναικολογίας.

Όλοι εκτίμησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε να εξεταστούν από ειδικευμένους και έμπειρους γιατρούς στο νησί τους, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν στη Ρόδο ή στην Αθήνα. Ταξίδι συχνά απαγορευτικό, τόσο λόγω κόστους, όσο και λόγω της ταλαιπωρίας που συνεπάγεται μια τέτοια μετακίνηση για τους πιο ευάλωτους ασθενείς.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, η προσέλευση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δούλεψαν ασταμάτητα μέχρι αργά το βράδυ, ώστε να μη μείνει ούτε ένας Συμιακός χωρίς να δει τον γιατρό που χρειαζόταν. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού ήταν συγκινητική και η ευγνωμοσύνη έκδηλη. Ένα ταξίδι προσφοράς που έδωσε ιδιαίτερη χαρά σε όλους όσοι συμμετείχαν.

Πολύτιμη η συνεισφορά στην οργάνωση και λειτουργία της δράσης των νοσηλευτών της Κλινικής Τάσου Μουλαΐδη, Εύης Νάκου, Αντώνη Παπαδόπουλου και Ρόζας Μαρίας Σαλούμ, οι οποίοι επέδειξαν υψηλότατο βαθμό επαγγελματισμού σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ευχαριστούμε, επίσης, τις εθελόντριες Ντίνα Ασλανίδου και Γεωργία Πολιανίτου που πρόσφεραν γραμματειακή υποστήριξη και τη Χριστίνα Παπαβασιλοπούλου που ανέλαβε τη διοργάνωση και τον συντονισμό της εθελοντικής αυτής πράξης.

Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα και το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού για την πολύ ζεστή φιλοξενία.