Τεύχος 48

Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»: 45 χρόνια προσφοράς

October 1, 2020

Συμπληρώθηκαν τον Απρίλιο 45 χρόνια ακριβώς από τότε που άνοιξε τις πύλες της η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια προσπάθεια πρωτοποριακή για την εποχή, όταν μάλιστα η περιοχή του Πανοράματος, κατά την αντίληψη του μέσου κατοίκου της Θεσσαλονίκης, ήταν κυριολεκτικά «στην άκρη του κόσμου».

Απ’ την πρώτη στιγμή, είχαν τεθεί δύο στόχοι που έπρεπε οπωσδήποτε να υπηρετηθούν. Ο πρώτος ήταν η παρακαταθήκη του Ιπποκράτη, στον γνωστό του όρκο «επ’ ωφελείη καμνόντων» (προς όφελος των ασθενών). Ο δεύτερος ήταν η ρήση του Αποστόλου Παύλου «μείζων τούτων η αγάπη». Μια πρακτική εφαρμογή, δηλαδή, των μεγάλων ιδανικών που είχαν εμπνεύσει στα χρόνια της τη Florence Nightingale, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου άρχισαν να υπάρχουν νοσηλεύτριες που ήταν έτοιμες να υπηρετήσουν τους ασθενείς.

Στη διάρκεια των σαράντα πέντε αυτών χρόνων, η πορεία υπήρξε ανοδική και επιτυχημένη. Σήμερα, η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και των Βαλκανίων και άλλων χωρών του εξωτερικού. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 30.000 ασθενείς νοσηλεύονται στην Κλινική. Η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας και η ανταγωνιστική εμπορική πολιτική της Κλινικής μας την καθιστούν την ιδανική επιλογή για τους ασθενείς που μας εμπιστεύονται την υγεία τους.

Ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι γενική Κλινική, δυνάμεως 280 κλινών, και καλύπτει σχεδόν το σύνολο των παθολογικών και χειρουργικών ειδικοτήτων. Ενδεικτικά, η Κλινική διαθέτει 23 χειρουργικές αίθουσες, 3 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Κέντρο Παχυσαρκίας, Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Μαιευτικό και Γυναικολογικό τμήμα, τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, τμήμα Ορθοπαιδικής, τμήμα Ρομποτικής Χειρουργικής, υπερσύγχρονο Νευροχειρουργικό τμήμα, Παιδιατρικό και Παιδοχειρουργικό τμήμα κ.α. Ακόμη, η Κλινική διαθέτει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο όπου διενεργούνται στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, Αξονικό Τομογράφο, Μαγνητικό Τομογράφο, Ψηφιακό Μαστογράφο κ.α.

Κοιτώντας προς τα πίσω, διαπιστώνουμε πόση προσπάθεια καταβλήθηκε, ασφαλώς με ορισμένα λάθη πότε πότε, με στόχο όμως πάντοτε αυτό που καθορίστηκε απ’ την αρχή. Δηλαδή, τη βοήθεια στους ασθενείς και την ειλικρινή φροντίδα και αγάπη για όλους όσοι προσέρχονται στην πόρτα του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ».

Ήδη, καθορίζονται τα σχέδια για το άμεσο μέλλον, με προοπτική καταρχάς να δημιουργηθεί τμήμα ακτινοθεραπευτικό, αλλά και να επεκταθούν και να συμπληρωθούν όλες οι διαθέσιμες ιατρικές υπηρεσίες μας.