ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙς

Σεμινάριο Explain Pain στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

March 8, 2015

Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» το διήμερο σεμινάριο “Explain Pain” του Neuro Orthopaedic Institute της Αυστραλίας. Καθηγητής ήταν ο Άγγλος φυσικοθεραπευτής Tim Beames, ο οποίος εργάζεται στο Λονδίνο σε κλινικές που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση καταστάσεων χρόνιου και πολύπλοκου πόνου.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ιατροί συνεργάτες της κλινικής, με διαφορετικές ειδικότητες (αναισθησιολογία, παθολογία, ψυχιατρική, φυσιατρική, μυοσκελετική, νευρολογική και παιδιατρική φυσικοθεραπεία). Με τη συμμετοχή των διαφορετικών επαγγελματιών υγείας, η συζήτηση για τη σημασία του πόνου και τη θεραπευτική προσέγγιση απέκτησε εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς το διαφορετικό αντικείμενο και η φιλοσοφία της κάθε ειδικότητας υπογράμμισε την ανάγκη για διεπιστημονική συνεργασία στην αντιμετώπιση του πόνου.

Στο σεμινάριο συζητήθηκαν θέματα της σύγχρονης νευροφυσιολογίας, της νευροβιολογίας, της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας του πόνου, έγινε ανάλυση των γνωσιακών και συμπεριφορικών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπειρία του πόνου, καθώς και θέματα της επιστήμης της εννοιολογικής αλλαγής και της εκπαίδευσης του ασθενή. Τονίστηκε η πολυπαραγοντική διάσταση της εμπειρίας του πόνου και η ανάγκη να προσεγγιστεί ο ασθενής ολιστικά, με βάση το βιο-ψυχοκοινωνικό μοντέλο του πόνου. Τέλος, δόθηκαν πολύ χρήσιμα πρακτικά εργαλεία που διευκολύνουν τη θεραπεία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Διεύθυνση της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» που μας παρείχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα τόσο σημαντικό σεμινάριο και που συνεχίζει να φροντίζει για την επιμόρφωση του προσωπικού και των συνεργατών της, διατηρώντας τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας στη θεραπεία.


Σιδηρόπουλος Νικόλαος, MSc, MMACP
Εξειδικευμένος Μυοσκελετικός Φυσικοθεραπευτής – Manual Therapist

María Paula Morterero

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla.