ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙς

Άμεση και αξιόπιστη διάγνωση της Εποχικής Γρίπης με μοριακό έλεγχο στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

March 8, 2015

Η εποχική γρίπη είναι μια οξεία ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Οι ιοί της γρίπης (κυρίως Α και Β) προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι) και μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο με τον βήχα, το φτάρνισμα ή την ομιλία με τη μορφή πολύ μικρών σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να μεταδοθούν και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Τα συμπτώματα της γρίπης εκδηλώνονται, συνήθως, ξαφνικά και μπορεί να περιλαμβάνουν: βήχα, καταρροή ή συμφόρηση της μύτης, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, πυρετό, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετό. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, µε έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξή του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας. Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.


Δεδομένου ότι οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται εύκολα και γρήγορα, είναι ακόμη πιο σημαντική η εύκολη, γρήγορη, αλλά και αξιόπιστη ανίχνευσή τους. Η ταχεία ανίχνευση της γρίπης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη στοχευμένη έναρξη της θεραπείας, την αποφυγή άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών και τη σωστή διαχείριση του ασθενούς.

Στο Μικροβιολογικό εργαστήριο της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» έχουμε τον εξοπλισμό, αλλά και το καταρτισμένο και ειδικά εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό να ανιχνεύσουμε τους ιούς της εποχικής γρίπης άμεσα, έγκαιρα και αξιόπιστα.

Η διαδικασία για τον ασθενή είναι απλή και γρήγορη και αφορά στη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος με στυλεό από το επιστημονικό προσωπικό σε ελάχιστο χρόνο.


Στη συνέχεια υπάρχουν 3 επιλογές, όσον αφορά στο επίπεδο της διάγνωσης:


α) Ο πρώτος γρήγορος έλεγχος που ανιχνεύει τα αντιγόνα των ιών της γρίπης Α και Β σε λίγα λεπτά, με αρκετά μεγάλη ευαισθησία.

β) Ο τριπλός μοριακός έλεγχος που ανιχνεύει ταυτόχρονα τους τύπους Α και Β του ιού της γρίπης (Influenza A και Β), καθώς και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), μέσα σε μόλις μισή ώρα.

γ) Ο πολλαπλός μοριακός έλεγχος (Panel), με τον οποίο έχουμε ακόμη σαφέστερη εικόνα για τους τύπους και υπότυπους των ιών της γρίπης, αλλά και πολλών άλλων παθογόνων (ιών και βακτηρίων) του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ο έλεγχος αυτός διαρκεί μόλις 45 λεπτά.

Η εφαρμογή αυτών των νέων πολύ γρήγορων μοριακών ελέγχων - εξαιρετικής ειδικότητας και ευαισθησίας - στο σύγχρονο βιοπαθολογικό εργαστήριο της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» αποτελεί ένα απαραίτητο όπλο στη φαρέτρα των κλινικών ιατρών για την άμεση, αξιόπιστη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης.

María Paula Morterero

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla.