ΠΙΣΩ
Ιnterview: Dr Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος
Πλαστικός Χειρουργός, Πρόεδρος Ιατρικού ΣυλλόγουΤι σας ώθησε στην απόφαση να διεκδικήσετε τη θέση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης;
Φίλοι και συνάδελφοι, καταστάσεις, και η πεποίθηση ότι οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε στα κοινά.


Τι καθήκοντα και τι υποχρεώσεις περιλαμβάνει ο νέος σας ρόλος;
Το πρώτο μου καθήκον είναι να παραμείνω σταθερά προσηλωμένος στην ενεργό άσκηση της ιατρικής, δηλαδή στην πλαστική χειρουργική, ώστε να μην αλλάξει η οπτική μου για τα θέματα του κλάδου γιατί αυτή η θεώρηση υπερψηφίστηκε από τους συναδέλφους μας. Φιλοδοξούμε να παραδώσουμε έναν ιατρικό σύλλογο ανάλογο των Βρετανικών, των οποίων την λειτουργία γνωρίζουμε καλά, έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στην Αγγλία κάνοντας ειδικότητα οι περισσότεροι από όσους μετέχουμε στην προσπάθεια.


Ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πώς βλέπετε την κατάσταση του μεγάλου προβλήματος της υγείας στον τόπο μας σήμερα;
Φτωχή σε πόρους και ιδέες δυστυχώς. Προσπαθούμε να ανατρέψουμε την ένδεια των ιδεών για να ελπίσουμε και στην βελτίωση των παροχών στο χώρο της υγείας.


Πώς βλέπετε τη σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της υγείας;
Στην χώρα μας, ο δημόσιος τομέας κάτω από το τραπέζι είναι ιδιωτικός και ο ιδιωτικός εξαρτάται από το δημόσιο αντιστοίχως. Οταν η έλλειψη πόρων αναγκάσει το πολιτικό σύστημα να σταματήσει την χρηματοβόρα προπαγάνδα, θα ισορροπήσουμε. Σήμερα, ένας νέος φορέας -ο ΕΟΠΥΥ -υπόσχεται υγεία για όλους αμείβοντας με 1 ευρώ ανά ασθενή τον μήνα τον γιατρό, γιατί οι εμπνευστές του δεν τολμούν να πουν στους πολίτες ότι από την διαχείριση των εισφορών τους περισσεύουν μόλις 100 ευρώ ετησίως για την περίθαλψή τους. Πριν 25 χρόνια ίδρυαν το ΕΣΥ ως ιατρικό παράδεισο, φυσικό δικαίωμα κάθε κατοίκου της χώρας δωρεάν και όλοι γνωρίζουμε πλέον πόσο ψευδής ήταν η υπόσχεση.

Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να λειτουργούν παράλληλα, με τίμιους και καθαρούς κανόνες, χωρίς να διαπλέκονται.


Τα νοσοκομεία του δημοσίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα και πώς;
Φυσικά, αλλά είναι δύσκολο. Χρειάζεται να καταργηθούν άμεσα όλες οι περιττές διοικητικές δομές του ΕΣΥ που είναι πάρα πολλές. Να αναλάβει η μόνιμη ιεραρχία την διοίκηση του συστήματος και να φύγουν όλοι όσοι διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία θα διατηρεί μόνο την πολιτική επιστασία. Ετσι, το σύστημα θα λειτουργεί εύρυθμα, οικονομικά και αποτελεσματικά, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο άλλωστε.


Οι ιδιωτικές Κλινικές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σημαντικά στις υπηρεσίες υγείας στον τόπο μας;
Προφανώς. Ο ιδιωτικός τομέας πρωτοπορεί εδώ και δεκαετίες. Ενδεικτικά αναφέρω μόνο την ανάπτυξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής και της καρδιοχειρουργικής, καθώς είναι αδύνατο να απαριθμήσω τις προόδους σε όλες τις ειδικότητες μία προς μία. Επιτρέψτε μου μόνο να αναφέρω ότι στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» κάνουμε περισσότερες επεμβάσεις μικροχειρουργικής (βαριά πλαστική χειρουργική) από όλα τα δημόσια νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.


Ποια μέτρα έχετε τη γνώμη ότι θα βοηθούσαν στη βελτίωση του επιπέδου υγείας των Ελλήνων πολιτών;
Αν οι πολίτες που μπορούν, συμμετέχουν σε ανάλογο βαθμό στις δαπάνες περίθαλψης, το σύστημα θα βελτιωθεί για όλους. Και θα φέρω ως υποθετικό παράδειγμα έναν 45χρονο υπερτασικό, με εισόδημα 100.000 ευρώ ετησίως, που χρειάζεται φάρμακα αξίας 30 ευρώ κάθε μήνα. Για τον ίδιο η δαπάνη είναι ασήμαντη, αλλά η εξοικονόμησή της συνολικά θα επέτρεπε καλύτερες παροχές για όλους.


Πώς βλέπετε το μέλλον του ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα; Τι αλλαγές θα επιφέρει η γενικότερη οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε;
Ο ιατρικός κόσμος, πέρα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, θα βιώσει και τις παρενέργειες του υπερπληθυσμού του, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει διπλάσιος αριθμός ιατρών από τον αναγκαίο. Ο αριθμός των ασκούντων ιατρών ίσως μειωθεί με απότομο και άδικο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια, την υψηλοφροσύνη και την επιστημονική μας αρτιότητα. Αυτό πιστεύω ότι το οφείλουμε στην κοινωνία και στον εαυτό μας και δεν σας κρύβω ότι ως πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου θα εξαντλήσω όλες τις δυνάμεις μου σε αυτή την κατεύθυνση. Πρακτικές που λόγω κρίσης θα επιχειρήσουν τον ευτελισμό των ιατρών θα καταπολεμηθούν με κάθε τρόπο, αποφασιστικότητα και πείσμα.

Παράλληλα, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη ενός πλαισίου θεσμών που δεν θα επιτρέψει στο μέλλον, μετά την κρίση, να βρεθούμε στην ίδια θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com