ΠΙΣΩ
Αιμορροϊδοπάθεια - Χειρουργικοί τρόποι αντιμετώπισης
Ιωάννης Ν. Γαλάνης
Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την πίεση, το άγχος και την κακή ποιότητα διατροφής έχουν καταστήσει την αιμορροϊδοπάθεια μια από τις συχνότερες παθήσεις που ταλανίζουν των άνθρωπο.

Ως παθολογική οντότητα οι αιμορροϊδες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Στην ιπποκρατική συλλογή αναφέρονται τόσο συντηρητικοί τρόποι για την αντιμετώπιση τους, όσο και χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες φαντάζουν ανατριχιαστικά βάρβαρες, αφού προτείνεται η εκτομή των αιμορροϊδικών όζων με πυρακτωμένη λαβίδα.

Στις ημέρες μας, πολλοί θεωρούν λανθασμένα την αιμορροϊδοπάθεια ως μια «απλή» πάθηση, αγνοώντας στην ουσία τον υψηλό βαθμό στον οποίο επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών, εξαιτίας των βασανιστικών συμπτωμάτων και επιπλοκών της νόσου, των αποτυχημένων χειρουργείων και του υψηλού ποσοστού επιπλοκών, αλλά και των ψυχοσωματικών διαταραχών οι οποίες εμφανίζονται στους ασθενείς μετά από παρατεταμένη παραμονή και επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Οι αιμορροϊδες ως ανατομικό στοιχείο δεν είναι κάτι κακό. Πρόκειται για τμήματα του πρωκτικού σωλήνα, τα οποία εμπεριέχουν αγγεία και ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν αυτό το ευαίσθητο τμήμα του εντέρου κατά τη διάρκεια της διέλευσης του «άχρηστου» αποβαλλόμενου υλικού του γαστρεντερικού σωλήνα. Φυσιολογικά τα αγγειακά αυτά μαξιλάρια είναι 3 -δύο δεξιά (ένα πρόσθιο και ένα οπίσθιο) και ένα αριστερά (πίνακας 1)

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι σύνδεσμοι οι οποίοι συγκρατούν τις αιμορροϊδες χαλαρώνουν, (κυρίως λόγω δυσκοιλιότητας, αλλά και λόγω κύησης-τοκετού, φαρμάκων, οινοπνευματωδών ποτών) και αρχίζει η πρόπτωση τους εκτός του πρωκτικού σωλήνα. Τα παραπάνω, μαζί με την επιδείνωση της κιρσοειδούς διατάσεως του φλεβικού πλέγματος που περιέχουν, αποτελούν και τα κύρια αίτια της αιμορροϊδοπάθειας. Τα στάδια της αιμορροϊδοπάθειας και τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτά τα στάδια αποδίδονται αναλυτικά στον πίνακα 2.

Πίνακας 1                                                              Πίνακας 2: Τα στάδια της αιμορροϊδοπάθειαςΗ σωστή θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να γίνεται ανάλογα με το στάδιο και τη συμπτωματολογία των αιμορροϊδων.

Στο 1ο και 2ο στάδιο, όταν τα συμπτώματα δεν είναι θορυβώδη και δεν υπάρχει αιμορραγία, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική και να επικεντρώνεται απλά στη σωστή δίαιτα. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει αρκετή ποσότητα υγρών και φυτικών ινών, όπως φρούτα (πλην μήλων, αχλαδιών και μπανανών), χόρτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε ο θεράπων ιατρός μπορεί να προχωρήσει σε αιμορροϊδοπηξία, δηλαδή καθήλωση των αιμορροϊδικών όζων στο εντερικό τοίχωμα Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένεση σκληρυντικών ουσιών, ή τη χρήση του laser. Και τα δυο επιτυγχάνονται μετά από πολλαπλές συνεδρίες και εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά υποτροπών. Οι ελαστικοί δακτύλιοι, οι οποίοι εφαρμόζονταν στη βάση των αιμορροϊδων και προκαλούσαν τη νέκρωση και απόπτωση τους, χρησιμοποιούνταν κάποτε κατά κόρον, ενώ στις ημέρες μας τείνουν να εγκαταλειφθούν εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού σοβαρών επιπλοκών και του αυξημένου πόνου που προκαλούν στους ασθενείς. Ίσως σε αυτά τα αρχικά στάδια και μόνο εάν συνυπάρχει υποτροπιάζουσα αιμορραγία, να έχει θέση η απολίνωση των αρτηριδίων των αιμορροϊδων με τη χρήση υπερήχων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση τους. Και αυτή η μέθοδος φαίνεται πως έχει μεγάλο ποσοστό υποτροπής και επανεμφάνισης των αιμορροϊδικών όζων.

Στο 3ο και 4ο στάδιο, οι αιμορροϊδες αντιμετωπίζονται με δυο κυρίως τρόπους: α. με αιμορροϊδοπηξία-αιμορροϊδεκτομή με τη χρήση κυκλικού αναστομωτήρα και β. με εκτομή των αιμορροϊδων με τη χρήση των νέων πηγών ενέργειας.

Η αιμορροϊδοπηξία-αιμορροϊδεκτομή με τη χρήση κυκλικού αναστομωτήρα αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο στα χέρια αυτού που τη γνωρίζει καλά. Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, με τέτοιο τρόπο που εάν μια μόνο από αυτές δεν ακολουθηθεί σωστά, τότε το χειρουργείο καταλήγει σε εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό στο οποίο θα έπρεπε να καταλήξει. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ομοιόμορφης πρόπτωσης των αιμορροϊδων. Η εκτέλεση της μεθόδου συμπεριλαμβάνει τη σύλληψη της βάσεως των αιμορροϊδων στα 4 εκατοστά από την αρχή του πρωκτικού δακτυλίου, τη διατομή τμήματος του βλεννογόνου και υποβλεννογόνιου του ορθού και την ανάταξη των προπίπτουσων αιμορροϊδων. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο αίρονται ταυτόχρονα τα δυο κύρια αίτια της αιμορροϊδοπάθειας. Επιτυγχάνεται η επαναφορά των αιμορροϊδων στη φυσιολογική τους θέση και κόβονται τα αγγεία τα οποία τις τροφοδοτούν, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση τους. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ο ασθενής, εάν η μέθοδος εκτελεστεί σωστά, δεν αισθάνεται πόνο, διότι η περιοχή στην οποία επεμβαίνουμε, στερείται νευρικών απολήξεων.

Η εκτομή των αιμορροϊδων με τη χρήση των νέων πηγών ενέργειας
Η εκτομή των αιμορροϊδων αποτελεί τη ριζικότερη μέθοδο αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι το χαμηλό ποσοστό υποτροπής. Το μεγάλο της μειονέκτημα είναι ο πόνος, τον οποίο αισθάνεται ο ασθενής κατά τις πρώτες κυρίως ημέρες μετά το χειρουργείο. Η εκτομή των αιμορροϊδων με τις νέες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα ψαλίδια υπερήχων (ultracision-focus, Εικόνα 2) και οι λαβίδες ηλεκτροσυγκόλησης ιστών και αγγείων (ligasure-precise, Εικόνα 3), άλλαξε αισθητά το πεδίο στην εγχειρητική των αιμορροϊδων. Είναι αποδεδειγμένο πλέον, ότι αυτά τα εργαλεία, από τη μια μειώνουν αισθητά το αίσθημα του πόνου, ενώ από την άλλη προσφέρουν πολλά και στο θέμα της ασφάλειας, αφού τα χειρουργεία εκτελούνται αναίμακτα, με ακρίβεια και σιγουριά.
 

Εικόνα 1: Η αιμορροϊδοπηξία - αιμορροϊδεκτομή
με τη χρήση κυκλικού αναστομωτήρα 
Εικόνα 2: ultracision focus


 

Εικόνα 3: ligasure precise


Συμπερασματικά, η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί μια σοβαρή παθολογική οντότητα, η οποία εμφανίζει μεγάλη έξαρση στις μέρες μας. Η θεραπεία της στα πρώτα στάδια είναι συντηρητική, ενώ όταν αυτή αποτύχει πρέπει να εφαρμόζεται η κατάλληλη χειρουργική μέθοδος. Οι επιπλοκές ενός χειρουργείου στην περιοχή, στην ουσία, πολλές φορές επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού έχουν να κάνουν με χρόνιο πόνο στην περιοχή, με ακράτεια στα αέρια, στα υγρά ή ακόμη χειρότερα στα στερεά. Για τους παραπάνω λόγους τη θεραπεία των ασθενών αυτών θα πρέπει να αναλαμβάνει απόλυτα εξειδικευμένο στη χειρουργική του παχέος εντέρου προσωπικό, το οποίο να δρα κατά προτίμηση σε κέντρο που να διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανάλογων παθήσεων. Το σημαντικότερο βήμα όλων είναι η σωστή αξιολόγηση των ασθενών και η εξατομικευμένη προσέγγιση με την εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ