ΠΙΣΩ
Η χειρουργική καρδιάς αλλάζει
Γιώργος Κρασόπουλος
MD, PhD, MRCS (Eng), FRCS-CTh (Eng)
Καρδιοχειρουργός

Η χειρουργική καρδιάς αλλάζει. Σύγχρονες καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές έχουν αντικαταστήσει τώρα τις παλαιότερες, παραδοσιακές τεχνικές για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων. Ως αποτέλεσμα αυτού μπορούμε να προσφέρουμε μια πιο επιτυχή, μακροπρόθεσμη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων σε συνδυασμό με πιο ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα και γρηγορότερη αποκατάσταση. Οι νέες αυτές τεχνικές προσφέρουν βέβαια καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο οι αξίες των παλαιότερων τεχνικών, όπως η ασφάλεια, η ικανοποίηση, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, παραμένουν ως κύρια συστατικά της σύγχρονης χειρουργικής προσέγγισης των καρδιακών παθήσεων.

Ένα μέρος των καινοτομιών που εισάγονται τελευταία αφορούν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται το χειρουργείο καρδιάς και ειδικότερα το μέγεθος των χειρουργικών τομών που χρησιμοποιούμε. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ταχύτητα ανάρρωσης, αλλά και την ποιότητα ζωής του μετεγχειρητικού καρδιοχειρουργικού ασθενούς. Για αυτό και χρησιμοποιούμε κατά αποκλειστικότητα στα περισσότερα από τα χειρουργεία την 'μίνι' στερνοτομή και την 'μίνι' / ενδοσκοπική συλλογή φλεβών για χρήση τους ως μοσχεύματα στις χειρουργικές επεμβάσεις των στεφανιαίων παρακάμψεων.

 

Μίνι στερνοτομή (κάθετη τομή που γίνεται στο κέντρο του θώρακα)Η μίνι στερνοτομή είναι μια εξειδικευμένη τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται μια μικρή κάθετη τομή κατά μήκος του δέρματος στο κέντρο του θώρακα για την διάνοιξη του στέρνου. Το πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι ότι αποδίδει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, χωρίς να επηρεάζεται ο τρόπος που εκτελείται η χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Αντίθετα από τις συμβατικές στερνοτομές που επεκτείνονται σε μήκος 25-30εκ. και προκαλούν εκτενή αλλοίωση των ιστών, η μίνι στερνοτομή έχει μήκος μόνο 10-15εκ. και διατηρεί το δέρμα και τους υποδόριους ιστούς.

Η μίνι στερνοτομή αφήνει μικρότερη ουλή, η οποία βρίσκεται χαμηλότερα στο θώρακα από μία συμβατική ουλή. Επιτρέπει στον ασθενή να φορέσει ένα ένδυμα με χαμηλότερες γραμμές λαιμού, χωρίς να φαίνεται το τραύμα και συνήθως καλύπτεται πλήρως από το θωρακικό τρίχωμα των αντρών ή ανάμεσα στα στήθη των γυναικών. Το αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να αξιολογηθεί καλύτερα μετά από την πάροδο 3 μηνών, όταν θα έχει θεραπευτεί σχεδόν πλήρως η τομή. 

 

Μίνι και ενδοσκοπική συλλογή φλεβών (αφαίρεση φλεβών κάτω άκρων)Η μίνι συλλογή φλεβών είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί η μείζων σαφηνής φλέβα από το πόδι του ασθενούς, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα για την παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας της καρδιάς. 

Οι συμβατικές τεχνικές περιλαμβάνουν μια μακριά κάθετη τομή, η οποία πρέπει να γίνει βαθιά στους ιστούς του ποδιού για να εκτεθεί η μείζον σαφηνής φλέβα. Η διαδικασία έχει υψηλό ποσοστό επιπλοκών που μπορεί να περιλαμβάνει φλεγμονή του δέρματος, θρόμβους αίματος, νευραλγία, συνοδά προβλήματα ισχαιμίας, παράταση του χρόνου επούλωσης των πληγών, νέκρωση και μολύνσεις. Αυτές οι μετεγχειρητικές επιπλοκές εμφανίζονται συχνότερα σε ασθενείς με περιφερική αγγειοπάθεια, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, γυναικείο φύλο, προεγχειρητική θεραπεία με κορτιζόνη και αναιμία. Επιπρόσθετα, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί δυσφορία από τις πληγές του ποδιού που μπορεί να περιορίσει την κινητοποίησή του κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων μετά από το χειρουργείο.

Η μίνι συλλογή φλεβών είναι μια προηγμένη μέθοδος αφαίρεσης φλεβών, η οποία έχει χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Η φλέβα αφαιρείται με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων και ειδικών χειρουργικών τεχνικών που εξασφαλίζουν ότι η ποιότητα της αφαιρούμενης φλέβας διατηρείται. 

Αυτή η μέθοδος επίσης εξασφαλίζει ότι το τραύμα στα πόδια των ασθενών ελαχιστοποιείται και η απώλεια αίματος περιορίζεται στο απολύτως ελάχιστο. Οι ασθενείς μπορούν να βάλουν βάρος στο πόδι τους την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και να κινητοποιηθούν απαλλαγμένοι από την δυσφορία των μακριών επίπονων ουλών στα πόδια. Η θεραπεία των μικρών πληγών επέρχεται μετά από 3 μήνες και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό με μόνο 2 έως 12 μικρές ουλές (0,5 - 2 εκατοστά).

Μπορoύμε επίσης να εκτελέσουμε πλήρως ενδοσκοπική συγκομιδή φλεβών. Αυτή η τεχνική μειώνει τον αριθμό των μικρών τομών που απαιτούνται για να αφαιρεθεί η φλέβα, αφήνοντας μόνο 2-3 μικρές ουλές. Εντούτοις, απαιτεί τη χρήση ενός πρόσθετου «μιας χρήσεως» εξοπλισμού με συμπληρωματικό κόστος, για την συλλογή των φλεβών. Το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου είναι το καλύτερο όλων των τεχνικών που αναφέρθηκαν.
 

Αισθητικό αποτέλεσμα μετά την πάροδο ετών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com