ΠΙΣΩ
Ιnterview: Λάζαρος Γιονανλής
Νεφρολόγος, Υπεύθυνος Μονάδας Τεχνητού Νεφρού
Λάζαρος Γιονανλής
ΝεφρολόγοςΘα θέλατε να μας πείτε τι ακριβώς είναι το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού;

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) αποτελεί ένα κλειστό εξειδικευμένο τμήμα, με λειτουργικό σκοπό την παροχή θεραπειών εξωσωματικής αιμοκάθαρσης. Πιο κατανοητά, εφαρμόζονται θεραπείες κατά τις οποίες το αίμα του ασθενούς περνάει μέσα από ειδικό μηχάνημα, όπου ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα αφαιρούνται ουσίες που επιβαρύνουν τον οργανισμό ή/και εμπλουτίζεται το αίμα με ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός. Στη συνέχεια, το αίμα επιστρέφει στον ασθενή.

Ποιοι άρρωστοι υποβάλλονται σε αυτού του είδους τη διαδικασία;
Κυρίως στη ΜΤΝ περιθάλπονται ασθενείς με οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, στους οποίους οι νεφροί αδυνατούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του οργανισμού. Σε αυτούς η νεφρική λειτουργία υποκαθίσταται με την εφαρμογή αιμοκάθαρσης, όπου το αίμα με τη διαδικασία που αναφέρθηκε φιλτράρεται και «καθαρίζεται» από τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού που οι νεφροί δεν μπορούν να αποβάλλουν. Έτσι προέκυψε και το όνομα των μονάδων αυτών (μονάδες τεχνητού νεφρού), το οποίο βέβαια δεν καλύπτει πλήρως τις δυνατότητές τους. Επιπρόσθετα, μια ΜΤΝ μπορεί να πραγματοποιεί ειδικές θεραπείες όπου χρειάζεται η εφαρμογή εξωσωματικού κυκλώματος αίματος (π.χ. πλασμαφαίρεση, αιμοπροσρόφηση) σε περιπτώσεις συστηματικών νοσημάτων (αιματολογικά, νευρολογικά, ρευματολογικά, δηλητηριάσεις κ.α.). Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπευτική δύσκολων περιστατικών με σοβαρές διαταραχές ύδατος, ηλεκτρολυτών και οξεο-βασικής ισορροπίας που είτε δεν απαντούν στη συντηρητική αγωγή, είτε επείγει η άμεση διόρθωσή τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι περιπτώσεις ασθενών με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια και βαρύ πνευμονικό οίδημα.

Πιστεύετε ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε τακτική χρόνια αιμοκάθαρση μπορούν να έχουν φυσιολογική ζωή;
Εξαρτάται πώς ορίζει κανείς την έννοια της «φυσιολογικής» ζωής. Σίγουρα, έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση όλων των διαταραχών που επιφέρει στον οργανισμό η νεφρική ανεπάρκεια. Καινούργια φάρμακα σε συνδυασμό με εξελιγμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης μπορούν σε μεγάλο βαθμό να υποκαταστήσουν τις λειτουργίες των νεφρών, παρέχοντας ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής. Βέβαια, δεν είναι δυνατό να αντικαταστήσουμε πλήρως τους νεφρούς. Ο συμβιβασμός μιας ζωής εξαρτημένης από το μηχάνημα της αιμοκάθαρσης, μαζί με την ανάγκη συμπληρωματικής διαιτητικής και φαρμακευτικής αγωγής, δεν μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογική». Ωστόσο, η μέχρι τώρα εμπειρία μου είναι ότι, αφού κανείς αποδεχθεί το συμβιβασμό αυτό, η σύγχρονη αιμοκάθαρση είναι σε θέση να υποστηρίξει μία πλήρη επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική ζωή.

Πώς βλέπετε τις εγκαταστάσεις της ΜΤΝ της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»;
Από την πρώτη ματιά μπορεί να διακρίνει κανείς την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να δημιουργηθεί ένα όμορφο, φιλικό και σύγχρονο περιβάλλον, με τις ιδανικές συνθήκες διαμονής για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Θεωρώ ότι είναι ένας χώρος ικανός να απαλύνει το στρες των ασθενών και να διευκολύνει την παραμονή τους στη Μονάδα, κάνοντάς την όσο το δυνατό πιο ευχάριστη. Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, ο εξοπλισμός της Μονάδας απαρτίζεται από τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα Τεχνητού Νεφρού τελευταίου τύπου, τα οποία έχουν πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα εφαρμογής όλων των μεθόδων αιμοκάθαρσης. Υπάρχει διπλό σύστημα επεξεργασίας νερού που εξασφαλίζει την παραγωγή «υπέρ-καθαρού» νερού, στοιχείο απαραίτητο για τη σωστή και ασφαλή εφαρμογή των θεραπειών αιμοκάθαρσης, ενώ είναι προφανές ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε να εξασφαλίζονται απόλυτα όλες οι συνθήκες υγιεινής, διασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη ασφάλεια στη νοσηλεία των ασθενών.

Ποια νομίζετε ότι είναι η προσφορά της ΜΤΝ σε μία Κλινική με τις δυνατότητες του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ» (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργεία 24ωρου λειτουργίας, Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, τμήματα όλων των ειδικοτήτων, κ.λπ.);
Η παρουσία μίας ΜΤΝ με επιχειρησιακές δυνατότητες όπως αυτή που δημιουργήθηκε στην Κλινική αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό στοιχείο, που προσθέτει στη λειτουργική δυναμική της Κλινικής, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την ασφάλεια των ασθενών. Ας πάρουμε για παράδειγμα την οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η οποία παρουσιάζεται ως επιπλοκή σε ποσοστό 2-7% των ασθενών που νοσηλεύονται σε κάποια κλινική ή νοσοκομείο. Η συχνότητα δε αυτή ανεβαίνει με την τάση να εφαρμόζονται ολοένα πιο περίπλοκες διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις σε πληθυσμό ολοένα μεγαλύτερο ηλικιακά. Η παρουσία της ΜΤΝ επιτρέπει την ορθότερη διαχείριση περίπλοκων και επιπεπλεγμένων περιστατικών, προσθέτοντας στην επιχειρησιακή δυνατότητα της Κλινικής και στην ασφάλεια των ασθενών, δίνοντας στους θεράποντες ιατρούς την ευχέρεια να εξαντλήσουν κάθε μέσο στην περίθαλψη των ασθενών.

Σε τι προσβλέπετε αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ΜΤΝ της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»;
Η διεύθυνση της Κλινικής με τίμησε αναθέτοντάς μου την υπευθυνότητα της νεοσύστατης ΜΤΝ. Η προσδοκία είναι να φανώ αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης, αναδεικνύοντας όλη τη δυναμική της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στα πλαίσια μίας Κλινικής των δυνατοτήτων του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ». Η ΜΤΝ είναι σχεδιασμένη με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και αντανακλά τις αντιλήψεις που επικρατούν σε όλα τα μεγάλα κέντρα. Σκοπός μου είναι να πάρει η ΜΤΝ τη θέση που της αναλογεί ως μονάδα αναφοράς, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, με τρόπο που σε συνάρτηση με τις τρέχουσες εξελίξεις θα την τοποθετεί σε τροχιά πρωτοπόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com