ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
ΝέαΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1Στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μας, διοργανώθηκε ημερίδα στην Αίθουσα Διαλέξεων της Κλινικής σχετικά με τη νέα γρίπη Η1Ν1.

Ο κ. Γιώργος Κούρτογλου, Παθολόγος - Διαβητολόγος και Υπεύθυνος του Παθολογικού Τμήματος της Κλινικής, παρουσίασε το θέμα «Νέα Γρίπη H1N1: Διάγνωση, πρόληψη, θεραπεία», ενώ ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης, Αναισθησιολόγος - Εντατικολόγος και Υπεύθυνος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας της Κλινικής, μίλησε για τις «Στρατηγικές ελέγχου λοιμώξεων στο νοσοκομειακό περιβάλλον - Μ.Ε.Θ.»


ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
 

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούλιο του 2009, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου θεραπείας υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η μονάδα αποτελείται από 15 μηχανήματα αιμοκάθαρσης τελευταίου τύπου, τα οποία έχουν πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα εφαρμογής όλων των μεθόδων αιμοκάθαρσης (κλασσική, αιμοδιήθηση και αιμοδιαδιήθηση on-line, μονή βελόνα, κλπ). Το όμορφο και σύγχρονο περιβάλλον (όπως π.χ. προσωπική ανά ασθενή χρήση τηλεόρασης/ραδιοφώνου), το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνδυασμό με τη μοναδική τοποθεσία, εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες.

Επιπρόσθετο πλεονέκτημα της νοσηλείας των χρονίως πασχόντων στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι το γεγονός ότι η Κλινική στελεχώνεται από άριστους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε η ενδεχόμενη εμφάνιση τυχόν επιπλοκών μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, ταχύτατα και αποτελεσματικά.


Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΕδώ και λίγες μέρες, στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» εφαρμόστηκε από την Θωρακοχειρουργική ομάδα του κ. Κοσμά Τσακιρίδη μια πρωτοποριακή μέθοδος, η οποία συνίσταται στην εφαρμογή Συστήματος Τεχνητού Επεμβατικού Αερισμού (Interventional Lung Assist Device) σε ασθενή με Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας των Ενηλίκων (ARDS).

Το αναφερόμενο σύστημα αποτελεί μια επιπλέον βοήθεια σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και πρόκειται να διασωληνωθεί, ή είναι ήδη διασωληνωμένος και η βοήθεια του αναπνευστήρα δεν επαρκεί.


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ Μ.Ε.Θ.

Στις 29 Ιουνίου 2009, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσής τους, οι νοσηλευτές της Μ.Ε.Θ. συμμετείχαν σε διαγωνισμό γνώσεων πάνω σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του επείγοντος και του βαρέως πάσχοντος αρρώστου.

Στους επιτυχόντες κληρώθηκε ένα lap top, το οποίο κέρδισε ο κ. Τάσος Καρακούσης, νοσηλευτής της Μ.Ε.Θ. 
Η όλη διοργάνωση ήταν ιδέα του Εντατικολόγου κ. Θόδωρου Καρακάση, ο οποίος και επιβράβευσε τον νικητή του διαγωνισμού με το lap top.


ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Αερογέφυρα δημιουργήθηκε στις 25 Οκτωβρίου ανάμεσα στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» και το Ωνάσειο Νοσοκομείο της Αθήνας, με συμμετοχή και του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να οργανωθεί μια πολλαπλή μεταμόσχευση οργάνων μιας άρρωστης που νοσηλευόταν στην Κλινική μας.

Επρόκειτο για μια νέα κυρία που βρισκόταν στο Τμήμα Εντατικής Θεραπείας μετά από εγκολεασμό του στελέχους του εγκεφάλου, χωρίς καμία ελπίδα να επανέλθει και χωρίς καμία δυνατότητα να επιζήσει. Η οικογένεια της άρρωστης εξέφρασε την επιθυμία να διαθέσει τα όργανά της, ώστε κάποιοι άνθρωποι πρακτικά «καταδικασμένοι» να επιβιώσουν και να ευεργετηθούν απ' αυτά. 

Τα ξημερώματα λοιπόν της Κυριακής, ήρθε στην Κλινική μας μια επταμελής ομάδα από το Ωνάσειο, καθώς και μια τριμελής ομάδα από το Ιπποκράτειο. Η πρώτη ασχολήθηκε με την καρδιά (οι πνεύμονες είχαν κριθεί ακατάλληλοι για μεταμόσχευση) και η δεύτερη με τους νεφρούς και το ήπαρ. Η όλη εργασία έγινε ομαλά, πετυχημένα, με απόλυτη συνεργασία του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) των χειρουργείων της Κλινικής μας και τα όργανα μεταμοσχεύτηκαν στα οικεία Νοσοκομεία σε αρρώστους που αγωνιούσαν, περιμένοντας πότε θα εμφανιστεί κατάλληλο για την περίπτωσή τους μόσχευμα.

Ήταν μια ευγενική και πολύ ανθρώπινη χειρονομία της οικογένειας, που με πολύ πόνο, αλλά και πολύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, πρότεινε τη δωρεά των οργάνων της ασθενούς. Και ήταν και μια απόδειξη πόσο σωστά και πετυχημένα μπορούν να λειτουργήσουν οι ιατρικές και νοσηλευτικές ομάδες, όταν τις χαρακτηρίζει η ακρίβεια, η βαθιά γνώση, η σωστή δραστηριοποίηση. Κάτι που τόσο το χρειάζεται ο τόπος μας και που μπορεί να δώσει ζωή σε ανθρώπους που μοιάζει να χάνουν και την τελευταία ελπίδα.ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣΜέσα στα πλαίσια εξέλιξης και αναβάθμισης του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας και των υπηρεσιών αποκατάστασης που προσφέρονται από την Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», προστέθηκαν και λειτουργούν από τις αρχές του Σεπτεμβρίου οι χώροι του Υδροθεραπευτηρίου. Πρόκειται για ένα διάδρομο βάδισης νερού και μια θεραπευτική πισίνα. Το προσωπικό του φυσικοθεραπευτηρίου, μετά από την κατάρτισή του σε σεμινάρια υδροθεραπείας και μεθόδων αποκατάστασης νερού, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις ιδιότητες του νερού (θερμότητα, άνωση, υδροστατική πίεση) για εξατομικευμένα προγράμματα θεραπειών σε ορθοπεδικούς και νευρολογικούς ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ