ΠΙΣΩ
Η μέθοδος «Ilizarov»
Έκτωρ Κεσσίδης
Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Η μέθοδος που εφηύρε και εφάρμοσε ο παγκοσμίως γνωστός ορθοπαιδικός Ιλιζάρωβ (G. Ilizarov) για την επιμήκυνση και διόρθωση των παραμορφώσεων των οστών και αρθρώσεων έκανε με επιτυχία το γύρο του κόσμου και προσέφερε ποιότητα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς.Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιατρική πρακτική, ο Ιλιζάρωφ εφήρμοσε στην πράξη τη μέθοδο ανάπτυξης των ιστών του οργανισμού. Παρατήρησε δηλαδή και απέδειξε ότι μετά την οστεοτομία και με την απομάκρυνση τμημάτων του οστού, δημιουργείται καινούργιο οστό. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται αγγεία, νεύρα και μαλακά μόρια (μέθοδος διατατικής ιστογένεσης). Παράλληλα, δημιούργησε την εξωτερική οστεοσύνθεση των οστών η οποία αποτελείται από βελόνες, δακτυλίους και ράβδους.

Με την εφαρμογή της μεθόδου, οι άνθρωποι απέκτησαν τη μοναδική δυνατότητα να αυξήσουν το ύψος του σώματός τους, να διορθώσουν τις μετατραυματικές παραμορφώσεις και να θεραπευθούν από κληρονομικά και επίκτητα νοσήματα σκελετού.

Αποκατάσταση μετατραυματικών παραμορφώσεων οστών και αρθρώσεων
Συχνά μετά από τραυματισμό, οι ασθενείς υποφέρουν από τα κατάγματα που κόλλησαν σε μη ορθή θέση, από ψευδάρθρωση (μη κολλημένο κάταγμα), από οστεομυελίτιδα (μόλυνση του οστού), από βράχυνση και γωνίωση του άκρου, γεγονός που τους οδηγεί σε βαριά αναπηρία. Η μέθοδος «Ilizarov» προσφέρει τον ιδανικό τρόπο αποκατάστασης της διαταραγμένης λειτουργίας των άκρων, σε αντίθεση με την κλασική ορθοπαιδική, η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συχνά αναποτελεσματική.Παθήσεις οστών και αρθρώσεων παιδικής ηλικίας
Οι παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων της παιδικής ηλικίας κατέχουν μια από τις κυρίαρχες θέσεις μεταξύ των παιδικών νοσημάτων. Κι εφόσον η πρώιμη διάγνωσή τους είναι δύσκολη, η εξέταση του παιδιού από ορθοπαιδικό είναι υποχρεωτική τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Τα βρέφη δε, πρέπει να υποβάλλονται σε μια τέτοια εξέταση δύο με τρεις φορές το χρόνο, αρχίζοντας από τον πρώτο μήνα της ζωής τους.Η συγγενής ανωμαλία στη σύνθεση των λευκωμάτων, καθώς και οι διαταραχές του μεταβολισμού των οστών, οδηγούν συχνά στην παθολογική ανάπτυξη του σκελετού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να γεννιούνται με παραμορφώσεις των άκρων ή να τις αποκτούν επίκτητα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του σκελετού τους. Η διόρθωση των παραμορφώσεων αυτών με την προσφορά της μεθόδου «Ilizarov» μπορεί να αποκαταστήσει τη στηρικτική και λειτουργική ικανότητα των άκρων, ώστε να αποκτήσει το παιδί σωματική συμμετρία και αρμονία.Η μέθοδος «Ilizarov» βοηθάει επίσης ώστε να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα και στη θεραπεία των ασθενών με εγκεφαλική παράλυση, αχονδροπλασία (νανισμό) (το ύψος του παιδιού μπορεί να αυξηθεί κατά 40-50 πόντους), στη διόρθωση της παραμελημένης συγγενούς ραιβοϊπποποδίας, ανωμαλιών του άκρου ποδός κ.λπ.

Πλαστική ορθοπαιδική
Η μέθοδος «Ilizarov» βοήθησε βραχύσωμους ανθρώπους να αυξήσουν το ύψος τους, γυναίκες που έχουν άνισα σκέλη να αποκτήσουν ίσα και όμορφα πόδια.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου «Ilizarov»
Στα περισσότερα κατάγματα γίνεται κλειστή ανάταξη, χωρίς τομή του δέρματος, που έχει ως αποτέλεσμα:

  • Σχεδόν μηδενική μετεγχειρητική φλεγμονή του τραύματος
  • Απουσία ξένου υλικού και κατά συνέπεια δεύτερου χειρουργείου για αφαίρεση του υλικού
  • Στην περίπτωση αποτυχημένης ανάταξης, αυτή μπορεί να επιτευχθεί χωρίς χειρουργείο
  • Οι ασθενείς τη δεύτερη με τρίτη μετεγχειρητική ημέρα μπορούν να πατήσουν το πόδι τουςΤα ίδια πλεονεκτήματα ισχύουν και στις επιμηκύνσεις.

Το μοναδικό μειονέκτημα της μεθόδου είναι ο ογκώδης εξωτερικός σκελετός στήριξης και η απαίτηση αλλαγής των γαζών και των βελονών (για πρόληψη φλεγμονής) μία φορά την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ