ΠΙΣΩ
Υγεία και πρόληψη
Δρ Γεώργιος Ι. Κούρτογλου
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ

Κάλλιον Προλαμβάνειν Ή Θεραπεύειν 
Ιπποκράτης 5ος αιώνας π.Χ.Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό στον κόσμο από την υγεία μας. Η κληρονομικότητα και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν την υγεία μας. Και ενώ δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να επηρεάσουμε τα γονίδιά μας, είναι δυνατή η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, ούτως ώστε οι δυσμενείς επιδράσεις του περιβάλλοντος να ελαχιστοποιηθούν. Ο σωστός τρόπος ζωής, που πρέπει να υιοθετηθεί απ’ όλους μας, περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο την απόκτηση και διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, αυξημένη σωματική δραστηριότητα, αποφυγή καπνίσματος και περιορισμένη χρήση αλατιού και οινοπνεύματος, αποφυγή του έντονου και άσκοπου στρες, καθώς και υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Απαραίτητη είναι ακόμη η εφαρμογή του συνιστώμενου από την πολιτεία και τις επιστημονικές εταιρείες προγράμματος προληπτικών εμβολιασμών, με σκοπό την πρόληψη λοιμωδών και τελευταίως και νεοπλασματικών νοσημάτων, όπως του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, αν αυτό είναι δυνατόν, είναι καλό να διαβιώνει κανείς σε περιβάλλον με ελαττωμένη ρύπανση. Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίζει να βελτιώνει τις περιβαλλοντολογικές και εργασιακές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πολίτες της και να παρέχει με τους διαφόρους φορείς της εκπαίδευση των πολιτών της για ένα σωστό τρόπο ζωής (αγωγή υγείας).

Και το ίδιο το άτομο, όμως, έχει υποχρέωση στον εαυτό του, την οικογένειά του και την κοινωνία να φροντίζει να διατηρεί και να προάγει την υγεία του. Πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω και επειδή δυστυχώς πολλές παθολογικές καταστάσεις (ασθένειες) είναι δυνατόν να υπάρχουν για πολλά χρόνια χωρίς να δίνουν συμπτώματα και έτσι η διάγνωση τους να γίνεται πολύ καθυστερημένα, είναι απαραίτητο τα άτομα να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο για έγκαιρη ανακάλυψη (διάγνωση) των καταστάσεων αυτών και καλύτερη αντιμετώπισή τους. Αυτός ο έλεγχος έχει επικρατήσει να αποκαλείται διεθνώς check up.

Για να αποβεί όμως ο προληπτικός αυτός έλεγχος επιτυχής και να μη κοστίσει και μια περιουσία στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, θα πρέπει να διεξάγεται υπό την καθοδήγηση έμπειρων και υπεύθυνων επιστημόνων. Ο ειδικός παθολόγος ή ο οικογενειακός ιατρός είναι οι πλέον κατάλληλοι να κατευθύνουν σωστά και να παραπέμψουν το άτομο, ούτως ώστε να υποβληθεί στις πραγματικά χρήσιμες και απαραίτητες εξετάσεις για την κάθε περίπτωση και τα αποτελέσματά τους να αξιολογηθούν ορθώς από την ιατρική ομάδα.

Η επιλογή των κατάλληλων εξετάσεων από την πληθώρα που είναι διαθέσιμες σήμερα θα γίνει με βάση το φύλο, την ηλικία και το επάγγελμα του ατόμου. Θα πρέπει να εκτιμηθούν επίσης οι προηγούμενες ασθένειες (ατομικό αναμνηστικό), το κληρονομικό αναμνηστικό (αρρώστιες ή παράγοντες κινδύνου που υπάρχουν στην οικογένεια του ατόμου), το σωματικό του βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος, οι έξεις, δηλαδή οι συνήθειες (διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ, καφές) και η τυχόν λαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Πριν τον εργαστηριακό έλεγχο, θα πρέπει να προηγηθεί πλήρης ιατρική εξέταση από τον παθολόγο ιατρό (ιστορικό και κλινική κατά συστήματα εξέταση). Έτσι, η πιθανότητα να διαφύγει κάποια παθολογική κατάσταση μειώνεται σημαντικά, ενώ με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης είναι δυνατόν να συστηθούν από τον ιατρό ειδικές εξετάσεις επιπλέον των συνηθισμένων. Επίσης, ανάλογα με τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων, είναι δυνατόν να ζητηθούν και άλλες ειδικότερες, εφόσον υπάρξει ένδειξη.

Ο βασικός αιματολογικός - μικροβιολογικός έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Γενική αίματος (αιματοκρίτης, λευκά - τύπος, αιμοπετάλια)
 • ΤΚΕ (Καθίζηση) 
 • Γενική ούρων 
 • Ουρία - κρεατινίνη
 • Σάκχαρο 
 • Ουρικό οξύ 
 • Χοληστερίνη 
 • Τριγλυκερίδια 
 • HDL (καλή χοληστερίνη) 
 • LDL (κακή χοληστερίνη)
 • Ηπατικές εξετάσεις (SGOT, SGPT, γGT)

Όλες οι παραπάνω εξετάσεις γίνονται στο αίμα και τα ούρα. Παράλληλα όμως με αυτές, οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται μία φορά το χρόνο σε τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία, ενώ για τους άνδρες καλό είναι να γίνεται ένας τακτικός έλεγχος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Ένα πληρέστερο check up συμπεριλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς και τεστ κοπώσεως, οφθαλμολογικές εξετάσεις κ.α. Το καλύτερο είναι πάντως να ζητάμε τη γνώμη του γιατρού μας ως προς το αν και ποιες επιπλέον εξετάσεις θα χρειαστούμε, και με δική του παραπομπή να προβούμε σε αυτές.


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Η κλινική εξέταση από το γιατρό είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ελεγχθεί η γενική σωματική κατάσταση του άνδρα.

Στους άνδρες το check up περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, τη μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος που βασίζεται στο βάρος και ύψος του σώματος, τη μέτρηση της πίεσης, της γλυκόζης αίματος, τον έλεγχο του προστάτη και του παχέος εντέρου και τέλος τον έλεγχο των εμβολιασμών.

Η συχνότητα με την οποία ένας άνδρας πρέπει να εξετάζεται από το γιατρό εξαρτάται από την ηλικία:
18 έως 39 ετών: Κάθε 3 έως 5 χρόνια
40 έως 49 ετών: Κάθε 1 έως 2 χρόνια
Άνω των 50 ετών: Κάθε χρόνο. Στις ηλικίες αυτές η συχνότητα των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου αυξάνονται σημαντικά.Παράλληλα, η εξέταση του αγγειακού συστήματος δίνει πληροφορίες για τις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στον εγκέφαλο ή τα κάτω άκρα. Ο αναίμακτος προληπτικός έλεγχος με υπερήχους (έγχρωμο triplex) συμβάλλει τα μέγιστα στη διάγνωση στένωσης ή απόφραξης των αρτηριών αυτών. Ο έλεγχος των ματιών πρέπει να γίνεται για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως το γλαύκωμα και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που αποτελούν τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης.

Η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνεται σε κάθε ιατρική επίσκεψη ή τουλάχιστον κάθε 1 έως 2 χρόνια.

Είναι πολύ σημαντικό να ανιχνεύεται έγκαιρα η ψηλή πίεση, διότι είναι αιτία καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ψηλή πίεση υπάρχει όταν, μετά από την ορθή μέτρηση, η πίεση είναι ίση ή μεγαλύτερη από 140/90 mmHg. Εάν υπάρχει ψηλή πίεση, οι μετρήσεις της πρέπει να γίνονται συχνότερα.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η σωματική άσκηση, η μείωση του αλατιού στη διατροφή και τα φάρμακα, εάν χρειάζονται, βοηθούν στην αντιμετώπιση της ψηλής πίεσης.

Η μέτρηση του βάρους και του ύψους επιτρέπουν τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ υπολογίζεται ως το πηλίκο του βάρους σώματος (Β) - με μονάδα μέτρησης τα κιλά - διαιρούμενο δια του ύψους (Υ) - με μονάδα μέτρησης το μέτρο - στο τετράγωνο. Δηλαδή ΔΜΣ=Β/Υ2.

Ο ΔΜΣ είναι πολύ καλύτερος δείκτης του κατά πόσο κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, διότι λαμβάνεται υπ' όψη στον υπολογισμό του και το ύψος του κάθε ασθενή.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ' όψη για να φανεί εάν κάποιος έχει υπερβολικό βάρος σώματος είναι τα ακόλουθα:

 • Κανονικό βάρος του ατόμου για το ύψος του είναι όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9 
 • Υπέρβαρα είναι τα άτομα που έχουν ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 
 • Παχύσαρκα είναι τα άτομα που έχουν ΔΜΣ από 30 και πάνω. 

Ο υπολογισμός του ΔΜΣ πρέπει να γίνεται σε κάθε κλινική εξέταση από το γιατρό.

Η χοληστερόλη όταν είναι ψηλή στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η μέτρηση της χοληστερόλης στο αίμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε 5 χρόνια. Σε άτομα με ιστορικό ψηλής πίεσης ή διαβήτη, ο έλεγχος της χοληστερόλης είναι καλό να γίνεται κάθε χρόνο ή και συχνότερα. Παράλληλα, πρέπει να μετριούνται τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της καρδιοπροστατευτικής HDL χοληστερόλης. Υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος προδιαθέτουν για ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) και νεφρική βλάβη.

Ο έλεγχος της γλυκόζης αίματος είναι σημαντικός για την ανίχνευση του διαβήτη.

Πολλοί πάσχουν από διαβήτη ή προδιαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν. Ο διαβήτης παρουσιάζει μια σημαντική αύξηση. Είναι αιτία πολλών άλλων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, τύφλωση, αγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Κανονικά, η γλυκόζη αίματος είναι κάτω από 100 mg/dl. Εάν η ανάλυση δείξει πάνω από 125 mg/dl, τότε πρέπει να γίνει μια δεύτερη ανάλυση. Εάν σε δύο διαφορετικές ημέρες η ανάλυση δείξει τιμές μεγαλύτερες από 125 mg/dl, τότε ο ασθενής έχει διαβήτη. Οι ενδιάμεσες τιμές από 100 mg/dl έως 125 mg/dl δείχνουν ότι ο ασθενής έχει προδιαβήτη με αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από διαβήτη. Η γλυκόζη αίματος πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον κάθε χρόνο.

Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ψηλή χοληστερόλη ή ψηλή πίεση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και έτσι πρέπει να ελέγχουν τη γλυκόζη αίματός τους συχνότερα.

Η απλή γενική εξέταση ούρων είναι από τις πολυτιμότερες εξετάσεις όταν γίνεται σωστά και συμβάλλει στη διάγνωση πολλών νοσημάτων.

Η ακτινογραφία θώρακα για ανίχνευση καρκίνου του πνεύμονα

Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο στους πνεύμονες. Δυστυχώς, γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου δεν υπάρχει ικανοποιητική προληπτική ανιχνευτική μέθοδος. Η διάγνωσή του γίνεται με ακτινογραφία του θώρακα με τις ακτίνες Χ, καθώς και με κυτταρολογική εξέταση των πτυέλων. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι κάποτε πολύ επιθετικός, γι’ αυτό η ακτινογραφία θα πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά σε άτομα υψηλού κινδύνου. Η ακτινοβολία που παίρνει κανείς με αυτή είναι απειροελάχιστη. Όμως η εξέταση έχει ένα μειονέκτημα που μπορεί να εξηγηθεί ψυχολογικά: οι ασθενείς έχουν την ψευδαίσθηση ότι προστατεύονται από την εξέταση και δε σταματούν το κάπνισμα, το οποίο από μόνο του θα ελάττωνε κατά μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Η αξονική τομογραφία θώρακα είναι επίσης εξέταση υψηλής ευαισθησίας, η οποία επιτρέπει την ανεύρεση όγκων πολύ μικρότερων σε σχέση μ’ εκείνους που εντοπίζονται μέσω των ακτίνων Χ. Επομένως, επιτρέπει την ιατρική επέμβαση σε πρώιμο στάδιο.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχογράφημα καρδιάς και το τεστ κοπώσεως για την ανίχνευση καρδιοπαθειών

Αποτελούν και αυτές αναπόσπαστες εξετάσεις του προληπτικού ελέγχου, ιδίως σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία καρδιακή νόσο (στηθάγχη, έμφραγμα), όπως καπνιστές, άτομα με διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, αυξημένη πίεση και οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, με δεδομένο το γεγονός ότι τα καρδιακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες. Ο θεράπων ιατρός θα καθορίσει την ηλικία πρώτης εκτέλεσης και τη συχνότητα της κάθε μίας από αυτές τις εξετάσεις, ανάλογα με το προφίλ του κάθε ατόμου. Σε περιπτώσεις όπου η δοκιμασία κόπωσης αντενδείκνυται ή δεν είναι διαφωτιστική, μπορεί να διεξαχθεί η αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία.

Ο έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη, αποτελεί πρωταρχικό θέμα. 

Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες. Οι άνδρες άνω των 50 ετών ή νεότεροι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο (ανά ένα ή δύο έτη) για την ανίχνευσή του.

Τα τεστ που χρησιμοποιούνται ευρέως για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι η δακτυλική εξέταση από το ορθό με την ψηλάφηση του προστάτη και η μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Το διορθικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν σε αμφίβολες περιπτώσεις, όπως και η κατευθυνόμενη δια βελόνης βιοψία. 

Το check up πρέπει να περιλαμβάνει και εξετάσεις που στόχο έχουν την ανίχνευση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος αυτός, αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στους άνδρες.

Όλοι οι άνδρες άνω των 50 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, νεότεροι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου είναι αναγκαίο να ελέγχονται για τον εν λόγω καρκίνο. Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα και η πλήρης κολονοσκόπηση. Σε άνδρες άνω των 50 ετών, η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Η κολονοσκόπηση σε άνδρες άνω των 50 ετών πρέπει να γίνεται κάθε 5-10 χρόνια. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, τότε η κολονοσκόπηση πρέπει να διενεργείται από την ηλικία των 40 ετών ή και νωρίτερα. 

Οι εμβολιασμοί είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη σημαντικών λοιμωδών νοσημάτων.

Οι εμβολιασμοί πρέπει να περιλαμβάνουν εμβόλια κατά του τετάνου, της διφθερίτιδας και της πολιομυελίτιδας κάθε 10 χρόνια για αναζωπύρωση της ανοσίας που υπάρχει από την παιδική ηλικία, της γρίπης κάθε χρόνο, ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 50 ετών και του πνευμονιόκοκκου για πρόληψη της πνευμονίας κάθε 5 χρόνια σε άτομα άνω των 65 ετών ή σε ιδιαίτερα ευπαθή άτομα νεότερης ηλικίας. Ο γιατρός θα συστήσει και άλλα εμβόλια όπως αυτά της ηπατίτιδας Β και Α ανάλογα με την περίπτωση.
 

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣΟ αιματολογικός έλεγχος που αναφέρθηκε παραπάνω (έλεγχος για αναιμία, διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, ουρία και ουρικό οξύ κ.λπ.), καθώς και η πλήρης κλινική εξέταση (με μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος και της αρτηριακής πίεσης), πρέπει να διενεργούνται και στις γυναίκες, όπως και στους άνδρες, στα ίδια χρονικά διαστήματα, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση. Οι καπνίστριες θα πρέπει και αυτές να υποβάλλονται σε ακτινογραφία θώρακα, καθώς και σε έλεγχο για στεφανιαία νόσο, όπως οι άνδρες, ακόμη και πριν την εμμηνόπαυση. Παρομοίως, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι γυναίκες με υπέρταση, διαβήτη, υπερλιπιδαιμίες και επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Ο έλεγχος για ανίχνευση υποκλινικού υποθυρεοειδισμού (Τ3, Τ4, TSH ορού) θα πρέπει να γίνεται σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανά 2-3 έτη.

Το θέμα των ανιχνευτικών τεστ απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες λόγω του ότι ορισμένες ασθένειες που ανιχνεύονται από αυτά, εάν διαγνωσθούν στα πρώιμα στάδια, είναι ευκολότερες στην αντιμετώπισή τους. 

Ας δούμε τώρα τα σημαντικότερα 
ανιχνευτικά τεστ:

 1. Μαστογραφία: Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, είναι καλό να γίνεται μια μαστογραφία κάθε 1 με 2 χρόνια. Η μαστογραφία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές προληπτικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλικία των σαράντα χρόνων είναι η καταλληλότερη για την έναρξη του προληπτικού αυτού ελέγχου. Ειδικά όσες γυναίκες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού - μητέρα, αδερφή, κόρη - με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού) δεν πρέπει να το αμελούν. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πλήττονται ετησίως από καρκίνο του μαστού 4.500 γυναίκες. Η μαστογραφία λοιπόν είναι απαραίτητη. Περισσότερο αναγκαίο, όμως, είναι να μάθει η κάθε γυναίκα να εξετάζει η ίδια το στήθος της σε μηνιαία βάση. Η έγκαιρη διάγνωση σ’ αυτή τη μορφή του καρκίνου πραγματικά σώζει. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μία καινοτομία που προσφέρει περισσότερη άνεση και μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια. 
 2. Τεστ Παπανικολάου: Το τεστ Παπανικολάου είναι καλό να γίνεται κάθε 1 με 3 χρόνια στις γυναίκες που είχαν ή έχουν σεξουαλική δραστηριότητα ή που είναι άνω των 21 ετών. Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί την πλέον απαραίτητη εξέταση κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, την οποία πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα αφού ξεκινήσει την ερωτική της ζωή. Πρόκειται για κυτταρολογική εξέταση που εντοπίζει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος σε συχνότητα γυναικολογικός καρκίνος. Στη χώρα μας ακολουθεί δυστυχώς ακόμη και τώρα αυξητική πορεία. 
 3. Ανίχνευση καρκίνου του παχέος εντέρου: Ο ανιχνευτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 50 ετών, όπως και στους άνδρες, ή νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. 
 4. Τεστ για την οστεοπόρωση: Στην ηλικία των 65 ετών είναι καλό να γίνεται μέτρηση της οστικής πυκνότητας για ανίχνευση της οστεοπόρωσης που προκαλεί αδύνατα και εύθραυστα οστά. Στις άλλες περιπτώσεις, το κατά πόσο θα πρέπει να γίνεται το τεστ αυτό, θα αποφασιστεί από το γιατρό ανάλογα με την κλινική συμπτωματολογία της ασθενούς.
 5. Τεστ για ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ: Το τεστ για τα χλαμύδια συστήνεται σε γυναίκες 25 ετών ή νεότερες και σεξουαλικά ενεργές. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο γιατρός θα αποφασίσει για άλλα τεστ, ανάλογα με το ιστορικό και τα κλινικά ευρήματα.

Ένα άλλο βασικό ερώτημα που απασχολεί τις γυναίκες έχει σχέση με τα φάρμακα που πρέπει να παίρνουν για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών:

 1. Η ορμονική θεραπεία: Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, οι κίνδυνοι λήψης της συνδυασμένης ορμονικής θεραπείας με οιστρογόνα και προγεστερόνη μετά από την εμμηνόπαυση είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη. Χρειάζεται εδώ εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με την περίπτωση της κάθε γυναίκας. Ο γιατρός θα αποφασίσει ποια μορφή θεραπείας θα πρέπει να δοθεί, εάν κάτι τέτοιο επιβάλλεται.
 2. Ασπιρίνη (ισχύει και για τους άνδρες): Σε περίπτωση που είστε άνω των 45 ετών, έχετε ψηλή πίεση, ψηλή χοληστερόλη, διαβήτη ή εάν καπνίζετε, τότε είναι καλό εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη να παίρνετε καθημερινά μικρή δόση ασπιρίνης για σκοπούς πρόληψης καρδιακών παθήσεων.
 3. Ένα σημαντικό στοιχείο του check up είναι και ο έλεγχος των εμβολιασμών. Όσα αναφέρθηκαν για τους άνδρες, ισχύουν και για τις γυναίκες. Το εμβόλιο για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κυκλοφόρησε πριν δύο περίπου χρόνια και είναι καλό να ενεργείται σε νέες γυναίκες και κορίτσια, καλύτερα πριν αυτές αρχίσουν σεξουαλική δραστηριότητα (ιδανική ηλικία 12-20 έτη).

Συμπερασματικά, θα τονίσουμε το γεγονός ότι το άτομο - άνδρας ή γυναίκα - μπορεί, εάν το θελήσει, να προστατεύσει την υγεία του από πολλούς κινδύνους. Η εφαρμογή κάποιων βασικών κανόνων στον τρόπο ζωής και η διεξαγωγή του καθιερωμένου check up με την παραπομπή του ιατρού, θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια πολύ καλή ποιότητα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η Κλινική μας, που κατά την πρόσφατη ανακαίνιση και επέκτασή της απέκτησε εξοπλισμό εφάμιλλο των καλύτερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσηλευτηρίων, διαθέτει πλήρη προγράμματα προληπτικού ελέγχου για κάθε φύλο και ηλικία που προσαρμόζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με το ιστορικό, τις ιδιαιτερότητες και τις επιθυμίες του κάθε ατόμου, ενώ η τελική αξιολόγησή τους γίνεται από ομάδα υπεύθυνων ειδικών ιατρών. Έτσι, το κάθε άτομο γρήγορα και υπεύθυνα μπορεί να πληροφορηθεί για την κατάσταση της υγείας του και για την πιθανή ανάγκη περαιτέρω ελέγχου ή θεραπευτικών παρεμβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com