ΠΙΣΩ
Interview: Γιώργος Ιωαννίδης
(Αναισθησιολόγος - Εντατικολόγος), Υπεύθυνος Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»Θα θέλατε να μας πείτε με δυο λόγια τι ακριβώς είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;
Η Μ.Ε.Θ. είναι ένας χώρος όπου με εντατικό τρόπο ελέγχονται και υποστηρίζονται οι ζωτικές λειτουργίες ενός αρρώστου.

Σε ποιες περιπτώσεις ο άρρωστος πρέπει να εισαχθεί στη Μονάδα αυτή;
Όταν πρέπει να υποστηριχθεί επειγόντως μια ζωτική λειτουργία που απειλείται, όπως π.χ. η αναπνευστική λειτουργία σε μια πνευμονία ή η καρδιακή λειτουργία σε ένα έμφραγμα. Επίσης, προγραμματισμένα εισάγεται ένας άρρωστος μετά από μια μεγάλη επέμβαση, όπως η αορτοστεφανιαία παράκαμψη. Όχι σπάνια, χρειάζεται εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. ένας ασθενής που χρειάζεται προχωρημένες και επεμβατικές μεθόδους θεραπείας, όπως η αιμοκάθαρση, η πλασμαφαίρεση ή η αγωγή της καρδιακής ανεπάρκειας, που δεν μπορούν να γίνουν στο Τμήμα.

Έχετε τη γνώμη ότι η καθιέρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία αποτέλεσε σημαντική πρόοδο στην ιατρική;
Αναμφίβολα ναι. Τα τελευταία 25 χρόνια, η ανάπτυξη των Μ.Ε.Θ. βοήθησε να σωθούν πολλές ζωές, να προχωρήσει η έρευνα, με τελικό αποτέλεσμα ασθενείς που κάποτε θεωρούνταν χαμένοι να αποδίδονται πίσω υγιείς στους οικείους τους.

Εσείς, προσωπικά, πόσο καιρό ασχολείστε με τη Μονάδα αυτή και πού εκπαιδευτήκατε;
Δουλεύω στη Μ.Ε.Θ. του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ» εδώ και 16 χρόνια και γνώρισα από κοντά όλες τις φάσεις της εξέλιξής της. Θέλοντας και μη, είναι κομμάτι από τη ζωή μου, όπως και της οικογένειάς μου. Όσο για την εκπαίδευσή μου, την άρχισα στο Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και την ολοκλήρωσα στο Νοσοκομείο Pitié-Salpetrière στο Παρίσι. Το Νοσοκομείο αυτό είναι φημισμένο για τις επιδόσεις του στη Νευρολογία. Εκεί δίδαξαν ο J.M. Charcot, ο Joseph Babinski και ο Sigmund Freud. Σήμερα έχει 7 Μ.Ε.Θ. και το αναισθησιολογικό του τμήμα έχει 200 αναισθησιολόγους.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες ή και οι δυσκολίες της δουλειάς στην Εντατική;
Η Μ.Ε.Θ. είναι χώρος υψηλής εντάσεως, εντατικής δουλειάς και υψηλής ευθύνης, ιατρικής και νοσηλευτικής. Επομένως, οι εργαζόμενοι εκεί νιώθουν στους ώμους τους το φορτίο της ευθύνης για την ανθρώπινη ζωή. Επίσης, στη Μ.Ε.Θ. αναγκαστικά εξοικειωνόμαστε με την ατμόσφαιρα μιας βαριάς ασθένειας, που επιδρά στον ψυχισμό του αρρώστου και της οικογένειάς του, που έχουν και οι δύο ανάγκη υποστήριξης. Ειδικά η οικογένεια χρειάζεται ειλικρινή ενημέρωση και την αίσθηση ότι «κάποιοι προσπαθούν φιλότιμα» για τον άνθρωπό τους. Στο τέλος, το γεγονός του θανάτου είναι ένα θέμα που πρέπει να προσεγγίζουμε με αξιοπρέπεια, με ειλικρίνεια για τις δυνατότητές μας. Στις τελευταίες στιγμές ενός ασθενούς, πρέπει πάντα να έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητά μας, χωρίς όμως απάνθρωπους πλεονασμούς και αδικαιολόγητες ματαιοπονίες.

Πώς βλέπετε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ» σε σύγκριση με τα πρότυπα του εξωτερικού όπου έχετε εκπαιδευθεί;
Είναι πλήρως εξοπλισμένες, για να ανταποκριθούν στη σημαντική αποστολή τους. Οι καινούριες εγκαταστάσεις τους είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τα «gold standards» της Εντατικής Θεραπείας. Βέβαια, πάντα υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτίωση.

Είστε ευχαριστημένος από την απόδοση του προσωπικού στις Μονάδες του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ»;
Απόλυτα. Και οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και φιλοπονίας, παρά τον αυξημένο φόρτο δουλειάς. Έχοντας αίσθηση και γνώση του τι γίνεται σε άλλους χώρους, είμαι βέβαιος ότι όλο το προσωπικό εξαντλεί τις δυνατότητές του.

Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία που ακολουθείτε σε περίπτωση βαρύτατα πασχόντων;
Πρέπει, καταρχάς, να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες για επακριβή διάγνωση. Είναι βασικό να έχουμε μια τρέχουσα διάγνωση, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο. Κατόπιν, οι προσπάθειες κατευθύνονται στην υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών που πάσχουν, με παράλληλες προσπάθειες να προληφθεί επιδείνωση και άλλων ζωτικών λειτουργιών, όπως π.χ. η διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας σε έναν ασθενή με χαμηλή καρδιακή παροχή. Ταυτόχρονα, πολεμούμε για την προστασία του ασθενούς από τις επιπλοκές της νοσηλείας στη Μ.Ε.Θ., όπως π.χ. οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Όλοι οι ασθενείς που εισάγονται στη Μ.Ε.Θ. πρέπει να έχουν τουλάχιστον μια ευκαιρία, πριν καταλήξουμε στο ότι «ανθρωπίνως δεν γίνεται τίποτα». Πριν όμως δηλώσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουμε σαφή διάγνωση, εξάντληση όλων των δυνατοτήτων και ειλικρινή ενημέρωση των συγγενών.

Τι νομίζετε ότι λείπει από τη χώρα μας στον τομέα αυτό;
Η ενιαία αντιμετώπιση των ασθενών, ανεξάρτητα από το χώρο όπου νοσηλεύονται. Δυστυχώς, η πρακτική μας στην καθ’ ημέρα πράξη εξαρτάται εν πολλοίς από τις τοπικές συνθήκες, τις δυνατότητες κάθε Νοσοκομείου, τις προσωπικές απόψεις. Μια άλλη μεγάλη έλλειψη στο Δημόσιο Τομέα είναι ο επαρκής αριθμός κλινών Μ.Ε.Θ. και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα Τμήματα Εντατικής Θεραπείας στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» είναι δύο και πολύ σύντομα θα γίνουν τρία. Είστε ευχαριστημένος απ’ αυτές τις εξελίξεις;
Και βέβαια, γιατί θα εξυπηρετούνται καλύτερα ασθενείς και γιατροί, μιας και η ζήτηση κλινών Μ.Ε.Θ. είναι μεγάλη. Θα πρέπει όμως να εξασφαλίζουμε άριστες νοσηλευτικές συνθήκες και ποιοτική ιατρική παρουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com