ΠΙΣΩ
Κάθετο Εξάρθρημα Ώμου ή Εξάρθρημα «Τροχονόμου»
ή LUXATIO ERECTA
Dr Κώστας Βουκαλής
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Εξαρθρήματα του ώμου επηρεάζουν περίπου το 1,7% του πληθυσμού και είναι συχνά αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού. Η συχνότητα εμφάνισης εξαρθρημάτων του ώμου, όλων των τύπων, είναι 11,2 περιστατικά ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο.

Τα περισσότερα περιστατικά στους άνδρες εμφανίζονται στη δεκαετία 20-30 (αναλογία άνδρες/γυναίκες = 9/1), ενώ γίνονται πιο συχνά στις γυναίκες ηλικίας 60-80 (αναλογία γυναίκες/άνδρες = 3/1).

Σε τοιχογραφίες Αιγυπτιακών τάφων 3000 χρόνια π.Χ., υπάρχουν παραστάσεις εξαρθρημάτων ώμου. Ο Ιπποκράτης περιγράφει με λεπτομέρειες την παλαιότερη μέθοδο ανάταξης εξαρθρήματος ώμου.

Το πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου είναι και το συχνότερο καλύπτοντας το 95-98% του συνόλου των περιστατικών, το οπίσθιο εξάρθρημα του ώμου αποτελεί το 3%, ενώ το κάθετο εξάρθρημα ή εξάρθρημα τροχονόμου ή LUXATIO ERECTA είναι σπανιότατο.

Η θέση του άκρου σε πλήρη απαγωγή με τον αγκώνα συνήθως λυγισμένο πάνω ή πίσω από το κεφάλι δικαιολογεί το χαρακτηρισμό «εξάρθρημα τροχονόμου». (Εικόνα 1)

Εικόνα 1: Κάθετο εξάρθρημα ώμου ή εξάρθρημα Τροχονόμου


Το Κάθετο Εξάρθρημα Ώμου με τη μετατόπιση της βραχιονίου κεφαλής στο μασχαλιαίο χώρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές και αγγειακές επιπλοκές.

Σε ποσοστό 3% περιγράφεται κάκωση νευρικού κλάδου του Βραχιονίου πλέγματος. Το Μασχαλιαίο νεύρο τραυματίζεται πιο συχνά, με κλινική εκδήλωση μούδιασμα στην περιοχή του δελτοειδούς και αδυναμία για απαγωγή και έξω στροφή του άνω άκρου. Το νεύρο μπορεί να αποκατασταθεί μόνο του με την πάροδο του χρόνου ή να χρειαστεί χειρουργική αποσυμπίεση ή ακόμη και μεταμόσχευση νεύρου.

Σε ποσοστό 3,3% τραυματίζεται η Μασχαλιαία αρτηρία με κλινικό σύμπτωμα εξαφάνιση του περιφερικού σφυγμού. Αν ο περιφερικός σφυγμός δεν αποκατασταθεί με την ανάταξη του εξαρθρήματος, επείγει να γίνει αγγειογραφία και πιθανόν χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Το κάθετο εξάρθρημα του ώμου συνδυάζεται με κατάγματα, κυρίως των βραχιονίων ογκωμάτων. Σημειωτέον ότι σε ποσοστό 33% τα κατάγματα δεν γίνονται αντιληπτά στην αρχική ακτινογραφία παρά μόνον μετά την ανάταξη.
 

Το περιστατικό μας

Άνδρας ήρθε στην Κλινική μας μετά από πτώση σε σκάλα έχοντας τραυματίσει τον ώμο του. Είχε κλινική εικόνα κάθετου εξαρθρήματος ώμου με νευρολογική σημειολογία πίεσης του βραχιονίου πλέγματος και εξαφάνιση του κερκιδικού σφυγμού.

Ο ακτινολογικός έλεγχος επιβεβαίωσε το κάθετο εξάρθρημα ώμου, καθώς και αποσπαστικό κάταγμα του μείζονος βραχιονίου ογκώματος.
(Εικόνα 2)
 

Εικόνα 2: Προεγχειρητική ακτινογραφία


Λόγω της εξαφάνισης του περιφερικού σφυγμού οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο.

Από τον έλεγχο της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, εντοπίσθηκαν τρία περιστατικά με ανάλογη κλινική σημειολογία. Σημειωτέον ότι και τα τρία αντιμετωπίσθηκαν με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Στην περίπτωσή μας, ο συνεργάτης αναισθησιολόγος κ. Καπανίδης με ηλεκτροδιεγέρτη εντόπισε και διήθησε με τοπικό αναισθητικό το υπεύθυνο για την περιοχή νεύρο, πετυχαίνοντας αναλγησία του ώμου.

Έγινε επιτυχής ανάταξη του εξαρθρήματος με ακτινολογικό έλεγχο. Διαπιστώθηκε άμεσα ότι αποκαταστάθηκε ο περιφερικός σφυγμός στην κερικιδική αρτηρία.

Με πλήρη αναλγησία και τον τραυματία σε καθιστική θέση να παρακολουθεί την εγχείρησή του στην τηλεόραση, έγινε εισαγωγή του αρθροσκοπίου στην άρθρωση του ώμου για έλεγχο και αποκατάσταση πιθανής αποκόλλησης του επιχειλίου χόνδρου.

Στη συνέχεια, με το αρθροσκόπιο στον υπακρωμιακό χώρο, αφού διαπιστώθηκε η κινητικότητα του κατάγματος, έγινε η ανάταξη στην αρχική του θέση και η σταθεροποίησή του με διαδερμική οστεοσύνθεση. (Εικόνα 3)
 

Εικόνα 3: Μετεγχειρητική ακτινογραφία


Ο τραυματίας έφυγε από την Κλινική την επομένη. Η αρθροσκοπική χειρουργική (χειρουργική της κλειδαρότρυπας) έδωσε στον άρρωστο την ευκαιρία να λύσει το σοβαρό πρόβλημά του ανώδυνα, με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο, πετυχαίνοντας ένα άριστο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ