ΠΙΣΩ
Εμβόλια Σώζουν Ζωές
Δρ. Κατερίνα Μαμζορίδου
Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος - Κλινική ΦαρμακολόγοςEμβολιασμός για τον ιό της γρίπης

Ξεκινώντας το σχολείο, πρέπει το παιδί μας να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά.


Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Η.Π.Α. συστήνουν τον εμβολιασμό για τη γρίπη κάθε χρόνο όλων των υγιών παιδιών άνω των 6 μηνών έως και τα 19α τους γενέθλια. Επίσης, τονίζουν τον απαραίτητο εμβολιασμό όλων των ατόμων που ζουν με παιδιά (αδέλφια, γονείς, παπούδες, γιαγιάδες), καθώς και αυτών που φροντίζουν τα παιδιά καθημερινά ή έρχονται σε άμεσο συγχρωτισμό μαζί τους (μπέϊμπι σίτερ, συγγενείς).

Επίσης, από την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Η.Π.Α., ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης είναι υποχρεωτικός σε κάθε παιδί ηλικίας άνω των 6 μηνών, το οποίο έχει χρόνια προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, ανοσοκαταστολή, χρόνιες νεφροπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και κάθε νόσο που μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική λειτουργία.

Παιδιά με γρίπη κάτω των 2 ετών, τις περισσότερες φορές, χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου, διότι σε περίπτωση προσβολής από τον ιό της γρίπης, ως επί το πλείστον, θα καταλήξουν στην Κλινική ή στο νοσοκομείο. Εμβολιάζοντας τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τους ανθρώπους που τα φροντίζουν, τα προφυλάσσουμε από την αρρώστια και το νοσοκομείο.

Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών είναι η ομάδα του υψηλότερου κινδύνου από τις επιπλοκές της γρίπης, όμως δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω της ηλικίας τους. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν τα βρέφη αυτά είναι να εμβολιαστούν όλοι αυτοί που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους (εκτός από τη θηλάζουσα μητέρα).

Στην ηλικία των 2-5 χρονών, τα παιδιά επισκέπτονται το γιατρό ή καταφεύγουν στα ΤΕΠ με πιο συχνό αίτιο τη γρίπη.

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται αρχές Οκτωβρίου ή πιο απλά μόλις κυκλοφορήσει, κάθε φθινόπωρο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται προς τα τέλη του Ιανουαρίου. Παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 9 χρονών, που κάνουν για πρώτη φορά το εμβόλιο της γρίπης, πρέπει να εμβολιαστούν σε δύο δόσεις, οι οποίες μεταξύ τους απέχουν τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες. Η πρώτη δόση ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η δεύτερη παρέχει προστασία (ανοσία). Μία δόση δεν είναι αρκετή για την πρώτη φορά. Πολλές φορές, παιδιά που έχουν εμβολιαστεί μόνο μία φορά νοσούν από τον ιό της γρίπης, διότι η άμυνα του οργανισμού τους δεν είναι δυνατή. Προσοχή: καλό είναι να ξεκινά ο πρώτος εμβολιασμός εγκαίρως, πριν η γρίπη αρχίσει να κυκλοφορεί στην παιδική κοινότητα (παιδικοί σταθμοί, παιδικά πάρτυ, παιδότοποι κ.α.). Βεβαιωθείτε ότι το παιδί θα κάνει και τη δεύτερη δόση, αν χρειάζεται. Η προστασία αρχίζει περίπου 2 εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο εκ νέου, διότι τα στελέχη της γρίπης αλλάζουν, δηλαδή δεν είναι κάθε χρόνο τα ίδια. Αν ένα παιδί δεν εμβολιάστηκε τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, μπορεί να εμβολιαστεί το Δεκέμβριο ή αργότερα. Αρκεί να μη χαθεί ο εμβολιασμός του.
 

Εμβολιασμός για τον ιό HPV (Human Papilloma Virus)

Γιατί είναι σημαντικό το εμβόλιο;
Ο ιός HPV των γεννητικών οργάνων είναι ένας πολύ συχνός ιός που προσβάλλει τα έξω και έσω γεννητικά όργανα και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Τα περισσότερα σεξουαλικώς ενεργά άτομα, κάποια στιγμή της ζωής τους, θα κολλήσουν τον ιό HPV, χωρίς καν να το αντιληφθούν. Επιδημιολογικά, τα περισσότερα κρούσματα του ιού παρουσιάζονται από το τέλος της εφηβείας έως λίγο μετά τα 20 χρόνια ζωής.

Υπάρχουν πάνω από 40 στελέχη του ιού HPV που προσβάλλουν το γεννητικό σύστημα του ανθρώπου. Τα πιο πολλά από αυτά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και ίσως διελαύνουν απαρατήρητα εφόρου ζωής. Όμως υπάρχουν κάποια στελέχη που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και για άλλους καρκίνους στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας. Κάποια άλλα στελέχη του ιού HPV προκαλούν κονδυλώματα στα έξω και έσω γεννητικά όργανα αντρών και γυναικών, τα λεγόμενα γεννητικά κονδυλώματα. Τα γεννητικά κονδυλώματα δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, όμως δημιουργούν ένα δυσάρεστο αίσθημα, διότι προκαλούν φαγούρα, αιμορραγούν, πολλές φορές επιμολύνονται ή πονάνε. Η θεραπεία τους είναι συμπτωματική, ενώ ο μολυσμένος από τον ιό HPV οργανισμός μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα ξαναεμφανίσει. Άλλωστε, η χρόνια παρουσία κονδυλωμάτων μπορεί να οδηγήσει στην εξαλλαγή αυτών προς καρκινικές υπερπλασίες. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τα κονδυλώματα ενοχοποιήθηκαν για την εμφάνιση στειρότητας στην ενήλικο ζωή.

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί;
Ο εμβολιασμός συστήνεται από την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Η.Π.Α. σε όλα τα κορίτσια 9 έως 26 χρόνων. Ο κύριος στόχος είναι να εμβολιαστούν τα κορίτσια πριν ξεκινήσουν τη σεξουαλική ους ζωή. Αυτό είναι το ιδανικό. Κορίτσια που είναι σεξουαλικά ενεργά ωφελούνται μεν από το εμβόλιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, διότι μπορεί ήδη να έχουν κολλήσει από την επαφή κάποιο στέλεχος του ιού HPV. Παρόλα αυτά, καλό είναι να εμβολιάζονται όλα τα κορίτσια, ακόμη και αυτά που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή, διότι ακόμη κι αν έχουν κολλήσει κάποιο στέλεχος, προφυλάσσονται από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού HPV.

Πρέπει να ελέγχονται τα κορίτσια με τεστ Παπανικολάου πριν τον εμβολιασμό;
Όχι. Κανένα από αυτά τα τεστ δεν μπορεί να αποδείξει με ακρίβεια με ποιο στέλεχος του ιού έχει προσβληθεί ο οργανισμός του κοριτσιού.

Γιατί το εμβόλιο συστήνεται σε κορίτσια ηλικίας 9-26 ετών;
Διότι αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα του υψηλότερου κινδύνου για τη μετάδοση του ιού HPV. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, καλό είναι να γίνεται το εμβόλιο σε γυναίκες με ενεργό σεξουαλική ζωή, έως τα 55 χρόνια, διότι αποτελεί την κύρια πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα αγόρια πρέπει να εμβολιαστούν;
Δε γνωρίζουμε πόσο ωφέλιμο είναι το εμβόλιο για τα αγόρια. Πιθανώς να ωφελεί, γιατί προφυλάγει τη μετάδοση των κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό των αγοριών. Είναι πάντως προφανές ότι, εμβολιάζοντας τα αγόρια, προφυλάγονται έμμεσα τα κορίτσια που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους. Μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες στα αγόρια, θα δοθούν οι απαραίτητες περαιτέρω οδηγίες από την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία.

Όταν είναι εμβολιασμένο ένα κορίτσι, χρειάζεται να ελέγχεται μελλοντικά με Τεστ-Παπανικολάου ή είναι περιττό;
Το εμβόλιο δεν προφυλάγει από όλους τους τύπους του ιού HPV, αλλά από τους συχνότερους. Γι’ αυτό χρειάζεται το τεστ Παπανικολάου για τη δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας.

Πόσες δόσεις έχει το εμβόλιο;
Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν και οι τρεις δόσεις του εμβολίου, διότι δε γνωρίζει κανείς αν επιτυγχάνεται πλήρης προστασία μετά από την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση.

Ασφάλεια του Εμβολίου
Οι μόνες «ανεπιθύμητες» ενέργειες που καταγράφηκαν ήταν κάποια μεμονωμένα περιστατικά εφήβων που είχαν τάση λιποθυμίας από το φόβο τους κατά τον εμβολιασμό. Γι’ αυτό συστήνεται η παραμονή του εφήβου στο ιατρείο για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο από τον FDA και το CDC (Center of Diseases Control) των Η.Π.Α. Έχει κριθεί, μετά από μακροχρόνιες έρευνες, ως ασφαλές και αποτελεσματικό.
Άλλωστε, η σπουδαιότητα αυτού του εμβολίου είναι προφανής, διότι είναι το πρώτο εμβόλιο για την ανθρωπότητα που προστατεύει από τον καρκίνο.

Άλλοι εμβολιασμοί
Τέλος, τα εμβόλια για τα υπόλοιπα 14 νοσήματα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι υποχρεωτικό να χορηγούνται σε όλα τα παιδιά.

Η αμέλεια των γονέων να τα εμβολιάσουν μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή των παιδιών τους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ