ΠΙΣΩ
Ιnterview:
Ευανθία Αβτζόγλου, Διευθύντρια Νοσηλευτικής ΥπηρεσίαςΚυρία Αβτζόγλου, εργάζεστε στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» επί τριάντα και πλέον χρόνια και είστε Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την εμπειρία σας.

Εργάζομαι στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της και η επαγγελματική μου πορεία υπήρξε άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της Κλινικής. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο Λονδίνο, μέσα σε ένα σύστημα υγείας που τουλάχιστον τότε θεωρούνταν το αρτιότερο ίσως στον κόσμο, επέστρεψα με τον οραματισμό και την απόφαση να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορούσα στον επαγγελματικό μου τομέα. Η συνεργασία μου με τη συγκεκριμένη Κλινική ήταν, θα έλεγα, μονόδρομος για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως διότι οι στόχοι της, όπως είχαν καθοριστεί από τους ιδρυτές και τη διεύθυνσή της, δεν ήταν άλλοι από την επιδίωξη της παροχής άριστων υπηρεσιών στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Σήμερα νομίζετε ότι η χώρα μας υστερεί στον τομέα της Νοσηλευτικής συγκριτικά με την Αγγλία;
Αναμφισβήτητα έχουν γίνει στη χώρα μας τεράστια βήματα προόδου, κυριολεκτικά άλματα θα έλεγα, αυτά τα τελευταία χρόνια. Οι νεότεροι νοσηλευτές μας είναι επαρκώς καταρτισμένοι, με πλούσιες επιστημονικές γνώσεις, αφού και οι νοσηλευτικές σπουδές είναι πλέον πανεπιστημιακού επιπέδου. Εκεί που υστερούμε είναι στο ότι ο αριθμός των εργαζόμενων νοσηλευτών είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της χώρας μας. Ελπίζω ότι σύντομα θα γίνουν τα απαιτούμενα άλματα και σ’ αυτό το ζήτημα.

Ποιες είναι οι αρχές που προσπαθήσατε πάντοτε να εφαρμόσετε στη νοσηλευτική σας δραστηριότητα;
Ξέρετε, ο νοσηλευτής είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται κοντύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον ασθενή, την ώρα που περνά τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του. Τούτες τις στιγμές ο καθένας μας είναι ευάλωτος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους φόβους του. Εκείνο που πάντοτε επεδίωξα ήταν να παρέχω την καλύτερη δυνατή νοσηλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας των ασθενών μου, αλλά και να τους στηρίξω ψυχολογικά, μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης και ανοικτής και ειλικρινούς επικοινωνίας, με ευαισθησία και γνήσιο ενδιαφέρον. Αυτές τις αρχές προσπάθησα και προσπαθώ να μεταδίδω και στους νεότερους νοσηλευτές της Κλινικής μας.

Ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η προσωπικότητα μιας σωστής νοσηλεύτριας;
Η δουλειά μας είναι ένα γνήσιο κοινωνικό λειτούργημα και τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται είναι τεράστια. Επιτρέψτε μου, όμως, να σημειώσω πρώτα ότι θα ήταν καλύτερα να αναφερθούμε στην προσωπικότητα του νοσηλευτή γενικά, αφού σήμερα εργάζονται σε όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα, αλλά και στην Κλινική μας, εξαιρετικοί άντρες νοσηλευτές.

Πέρα από την άρτια κατάρτιση που είναι επιβεβλημένη, αφού είναι αυτονόητο ότι στη νοσηλευτική δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να γίνονται λάθη, ο νοσηλευτής πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια προσωπικότητα που τη διακρίνει η διάθεση για προσφορά στο συνάνθρωπο και στην κοινωνία. Πρέπει να διαθέτει ευαισθησία και κατανόηση, αλλά και ψυχραιμία για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων. Χρειάζεται να έχει τεράστια αποθέματα υπομονής, καθώς και μεγάλη υπευθυνότητα που δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στους γιατρούς με τους οποίους συνεργάζεται.

Είστε ευχαριστημένη από το επίπεδο της νοσηλείας στην Κλινική;
Όπως έχω αναφέρει, οι στόχοι της Κλινικής μας πάντοτε επικεντρώνονταν στην παροχή άριστων υπηρεσιών. Γι’ αυτό και από την αρχή της λειτουργίας της φροντίσαμε να υπάρχει αριθμητική αλλά και επαγγελματική επάρκεια στο νοσηλευτικό προσωπικό μας. Επιδιώκουμε να προσλαμβάνουμε τους καλύτερους νοσηλευτές, έχοντας για κριτήριο τόσο την επιστημονική τους κατάρτιση όσο και την προσωπικότητά τους. Επιθυμούμε οι νοσηλευτές μας να γνωρίζουν καλά τους στόχους μας και να ανταποκρίνονται στους στόχους μας, γι’ αυτό και φροντίζουμε για τη συνεχή επιμόρφωσή τους, αλλά και για την ανάπτυξη των καλύτερων δυνατών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού μας όλων των τομέων και ειδικοτήτων. Η αίσθησή μου είναι ότι τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά μέχρι σήμερα.

Έχετε κάποιους στόχους που προσπαθείτε να πετύχετε ώστε ν’ ανέβει το επίπεδο νοσηλείας στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»;
Συνεχής μου στόχος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών και γι’ αυτό, εκτός από το καλύτερο προσωπικό, φροντίζουμε να διαθέτουμε και το καλύτερο ιατρικό και νοσηλευτικό υλικό, ενώ ταυτόχρονα ενημερωνόμαστε για κάθε εξέλιξη που αφορά στα υλικά, τη μεθοδολογία και άλλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε τη μηχανογράφηση στη λειτουργία νοσηλευτικού ιδρύματος, έχοντας συμμετάσχει ενεργά στο σχεδιασμό του αντίστοιχου λογισμικού.

Αυτό που προσωπικά επιθυμώ είναι να διασφαλίσω ώστε, τουλάχιστον στα πλαίσια του δικού μου τομέα ευθύνης, αυτή η πορεία προς το καλύτερο να συνεχιστεί και τίποτε να μην παραμελείται ή να παραμένει στάσιμο όταν και εφόσον υπάρχουν δυνατότητες για βελτίωσή του.

Ποιες είναι οι συμβουλές που θα δίνατε σε πρόσωπα που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο νοσηλευτικό τομέα;
Πέρα από τα όσα έχω ήδη αναφέρει σχετικά με τις απαιτήσεις αλλά και με τα στοιχεία της προσωπικότητας που πρέπει να διαθέτει και να καλλιεργεί ο νοσηλευτής, θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχει η αγάπη για τη νοσηλευτική.

Σε κάθε επάγγελμα, η αγάπη γι’ αυτό αποτελεί το καλύτερο εφόδιο για την επιτυχία, στη νοσηλευτική δε είναι απολύτως απαραίτητο εφόδιο. Και πιστέψτε με, η νοσηλευτική μπορεί να προσφέρει τόσο πολλές και τόσο μεγάλες ικανοποιήσεις που αξίζει να την επιλέξει κάποιος ως επάγγελμα στο οποίο θα αφιερώσει τις δυνάμεις του.

Συγκριτικά με άλλες εποχές, τι είναι εκείνο που έχει αλλάξει στη νοσηλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
Αναντίρρητα έχει αναβαθμιστεί εκπληκτικά ο εξοπλισμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και το επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης του νοσηλευτικού προσωπικού. Φοβάμαι, όμως, μήπως σε σχέση με το παρελθόν έχουμε υστερήσει ως κοινωνία στον τομέα της προσφοράς του εαυτού μας. Στη στιγμή της αδυναμίας και του πόνου, μεγάλη είναι η αξία και η θεραπευτική ικανότητα που έχει ένας λόγος αγάπης, ένα σιωπηλό χάδι κι ένα χαμόγελο ενθάρρυνσης.

Αν ξαναρχίζατε τη ζωή σας, θ’ ακολουθούσατε την ίδια σταδιοδρομία;
Ειλικρινά νιώθω πολύ ευλογημένη από το Θεό για την επαγγελματική μου πορεία. Νιώθω ευλογημένη για τη συγκεκριμένη επιλογή μου, για τους δρόμους που μου άνοιξε για τις σπουδές μου, αλλά και για τη συνεργασία μου με την Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ». Κι εδώ θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου παρέχετε για δημόσιο λόγο και, μαζί με την ευγνωμοσύνη μου στο Θεό, να εκφράσω και τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια: στη διεύθυνση της Κλινικής, στους γιατρούς, στους συναδέλφους μου νοσηλευτές και σ’ όλο το τεχνικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό. Με ιδιαίτερη αγάπη θυμάμαι ακόμη και όλους τους ασθενείς μου που είχαν την ευαισθησία να μου εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, με πολλούς και ποικίλους τρόπους.
Και για ν’ απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, θα έλεγα ότι όσες φορές και να ξανάρχιζα τη ζωή μου, θα επέλεγα να την αφιερώσω στη νοσηλευτική.

Τι είναι εκείνο που νομίζετε ότι λείπει, από πλευράς νοσηλευτικής, στα δημόσια νοσοκομεία του τόπου μας;
Θα ήθελα να δοθεί περισσότερη αναγνώριση στην αξία του έργου του νοσηλευτή και να του δοθούν μεγαλύτερη υποστήριξη και κίνητρα για την καλύτερη εκτέλεση του έργου του. Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς και είμαστε ένας λαός που γνωρίζουμε πώς να στεκόμαστε στον πόνο του άλλου. Με καλύτερη οργάνωση και διαχείριση νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου. Αν και, για να μη μεμψιμοιρούμε, αν ρίξουμε μια συνολική ματιά στην υφήλιο θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε καθόλου χαμηλά. Οι δυνατότητές μας, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερες και θα ήταν κρίμα να μην τις εκμεταλλευτούμε πλήρως. Κι αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει μόνο από το απρόσωπο κράτος, αλλά και από τον καθένα που εμπλέκεται προσωπικά στον τομέα της υγείας.

Πώς βλέπετε γενικότερα την Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»;
Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» έχει παίξει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο κι έχει συνεισφέρει από τον τομέα της στη βελτίωση της ζωής του λαού της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο. Με τη νέα μας επέκταση θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα. Αλλά, μαζί με την υλική υποδομή της, η Κλινική διαθέτει και κάποια άλλα, περισσότερο πολύτιμα στηρίγματα, που τη βοήθησαν και θα τη βοηθήσουν να επιτελεί το έργο της με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχει χάρη στην προσφορά των ιδρυτών της και του οραματιστή της κ. Σπύρου Ζωδιάτη και αναπτύχθηκε χάρη στην ακούραστη κατάθεση κόπων του διευθυντή της κ. Δημοσθένη Κατσάρκα, αλλά και πολλών μελών του νοσηλευτικού, του ιατρικού και του υπόλοιπου προσωπικού της, που έκαναν την επιτυχία του έργου του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ» προσωπική τους υπόθεση. Η παρουσία και το παράδειγμα όλων αυτών αποτελούν τον κινητήριο μοχλό που θα τη στηρίζει και θα την υποστηρίζει και στο μέλλον, ώστε το καλό της έργο να συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com