ΠΙΣΩ
Interview:
Τασούλα Αντωνιάδου, τ. Προϊσταμένη ΧειρουργείωνΚυρία Αντωνιάδου, εργαστήκατε ως Προϊσταμένη των χειρουργείων της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» για τριάντα και περισσότερα χρόνια. Με δυο λόγια, πώς θα διατυπώνατε την εμπειρία σας για τη σωστή λειτουργία ενός χειρουργικού συγκροτήματος;
Ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε να επιλέξετε μια σταδιοδρομία στο χειρουργείο, ένα χώρο που προσομοιάζει με «πεδίο μάχης»;

Πριν ολοκληρωθεί η βασική μου εκπαίδευση στη νοσηλευτική, μου ζητήθηκε από τον κ. Κατσάρκα, Διευθυντή της νεοανεγειρόμενης τότε Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», να εκπαιδευτώ στα χειρουργεία προκειμένου να οργανώσω και να εργαστώ ως Προϊσταμένη στο συγκεκριμένο χώρο. Αρχικά, λίγα πράγματα γνώριζα για τα χειρουργεία, όταν όμως άρχισα την εξειδίκευσή μου, ο χώρος απέκτησε για μένα μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του όπως η ένταση, η πρόκληση για γνώση, η αναγκαία ικανότητα και δεξιοτεχνία για αποτελεσματικότητα κι όλα αυτά για το καλό του αρρώστου που αγαπούσα και νοιαζόμουν ιδιαίτερα. Αγάπησα το χώρο και ας έμοιαζε κάθε πρωί να πήγαινα όχι στη δουλειά, αλλά σε ένα «πεδίο μάχης», όπως σωστά αναφέρεστε.

Μερικοί παρομοιάζουν το ρόλο της Προϊσταμένης των Χειρουργείων με εκείνον του μαέστρου μιας ορχήστρας. Συμφωνείτε;
Θεωρητικά, θα μπορούσα να συμφωνήσω ότι η Προϊσταμένη του Χειρουργείου μοιάζει με το μαέστρο μιας ορχήστρας. Όμως, στην πράξη ο ρόλος μου δεν περιοριζόταν μόνο στο συντονισμό των χειρουργείων, αλλά και σε πολλά άλλα, όπως στην οργάνωση, στη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού και ιδιαίτερα στην επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων που σίγουρα προκύπτουν κατά την εκτέλεση του προγράμματος των χειρουργείων.

Σε στιγμές «κρίσης» στο χειρουργείο, ποιες αρχές πιστεύετε πρέπει να εφαρμόζονται;
Οι αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται σε στιγμές «κρίσης» είναι πολλές, ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφέρω την ψυχραιμία, την ετοιμότητα, την εγρήγορση και την οργανωμένη δράση.

Ποια θεωρείτε τα κυριότερα προσόντα ενός καλού χειρουργού;
Από την επί πολλά χρόνια συνεργασία μου με πολλούς χειρουργούς, διαφόρων ειδικοτήτων, νομίζω ότι ένας καλός χειρουργός πρέπει να είναι σωστά καταρτισμένος στο αντικείμενό του, δεξιοτέχνης, άοκνος, υπομονετικός, συνεργάσιμος και ανοιχτός στις νέες τεχνολογίες. Αλλά πάνω απ’ όλα να ενδιαφέρεται για τον άρρωστο.

Τι νομίζετε ότι είναι απαραίτητο να θυμούνται πάντα όλοι όσοι εργάζονται σε χειρουργεία;
Πιστεύω ότι ο χώρος των χειρουργείων είναι ιερός σ’ ό,τι αφορά την τάξη και τους κανόνες. Αυτό που πρέπει να θυμούνται όλοι οι εργαζόμενοι σε χειρουργεία είναι η τήρηση της αποστείρωσης, η οποία πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη γιατί εξασφαλίζει την υγεία του αρρώστου, ο σεβασμός της ιεραρχίας, η αλληλοεκτίμηση, η αγαστή συνεργασία και η εχεμύθεια. Όλα αυτά πρέπει να λειτουργούν σαν δεύτερος εαυτός.

Στα τριάντα και πλέον χρόνια της σταδιοδρομίας σας πολλά πράγματα έχουν εν τω μεταξύ αλλάξει. Νοσταλγείτε καθόλου το χειρουργείο της εποχής του ’60 και του ’70;
Στη δεκαετία του ’70 τα χειρουργεία λειτουργούσαν με ελάχιστο εξοπλισμό, ελάχιστα μέσα (π.χ. είδη μιας χρήσεως), συνήθως οι επεμβάσεις γίνονταν «ανοιχτές» και δεν υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό. Με την πάροδο του χρόνου, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, τα πράγματα άλλαξαν και η δουλειά στο χειρουργείο, παρά την περιπλοκότητά της, έγινε πιο εύκολη. Όχι, δε θα έλεγα ότι νοσταλγώ τα χειρουργεία του '70 .

Πώς βλέπετε το μέλλον της χειρουργικής δραστηριότητας στα νοσηλευτικά ιδρύματα στον τόπο μας;
Λόγω της συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης, διαπιστώνω ότι αλλάζουν ραγδαία οι τρόποι επεμβάσεων και ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός, κυριαρχούν τα ενδοσωματικά υλικά και τα είδη μιας χρήσεως, με αποτέλεσμα το κόστος της χειρουργικής δραστηριότητας να γίνεται εξαιρετικά υψηλό. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι δε θα εφαρμόζονται όλα αυτά σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα του τόπου μας.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε όσες και όσους θέλουν να σταδιοδρομήσουν μέσα σε χειρουργεία;
Ο νοσηλευτής που θέλει να σταδιοδρομήσει στα χειρουργεία πρέπει να αγαπήσει το χώρο, γιατί η απασχόληση σ’ αυτόν έχει πολύ ενδιαφέρον, ικανοποίηση και γοητεία. Να το τολμήσει λοιπόν!

Πώς βλέπετε τη διαδρομή της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» στα τριάντα χρόνια της λειτουργίας της
Η Kλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» από το ξεκίνημά της διακρίθηκε για την υλική και πνευματική φροντίδα του αρρώστου, τον υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό του νοσηλευτικού προσωπικού, την επιλογή και προώθηση νέων ικανών γιατρών όλων των ειδικοτήτων και τη συνεχή προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

Τώρα που έχετε αποστασιοποιηθεί απ’ το χειρουργείο, νοσταλγείτε καμιά φορά την ένταση, τον ίλιγγο, τη γοητεία του χειρουργείου;
Νομίζω όχι ακόμη! Το γεγονός ότι εργαζόμουν πολλές ώρες για πολλά χρόνια και είχα πολλές ευθύνες ίσως είναι η αιτία που νιώθω ένα είδος κορεσμού για ό,τι έκανα. Πιστεύω όμως ότι αν βρεθώ στο χώρο του χειρουργείου θα νιώσω ότι βρίσκομαι στο στοιχείο μου και πάλι.

Ποια θεωρείτε τα κυριότερα προσόντα που πρέπει να διαθέτει αυτός που «διευθύνει» τη λειτουργία ενός χειρουργικού συγκροτήματος;
Για τη λειτουργία ενός χειρουργικού συγκροτήματος, αυτός που το διευθύνει χρειάζεται:

  • Να είναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με αυτοπεποίθηση και αγάπη για τον άρρωστο που μπαίνει στο χειρουργείο
  • Να διαθέτει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, ανεπτυγμένες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες και καλές δημόσιες σχέσεις να είναι ψύχραιμος, μεθοδικός, εργατικός, δίκαιος, αυστηρός όταν χρειάζεται, προνοητικός και ευέλικτος
  • Να δίνει γρήγορες λύσεις στα εκάστοτε προκύπτοντα προβλήματα
  • Να αγαπάει το προσωπικό
  • Να έχει μεταδοτικότητα
  • Να κρατάει ισορροπίες
  • Να εμπνέει σεβασμό σε όλους τους συνεργάτες του
  • Να ενδιαφέρεται για την οικονομία του ιδρύματος
  • Να έχει συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση

Εξακολουθείτε να νοιώθετε δεμένη με τον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ»;
Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» υπήρξε για πολλά χρόνια το επαγγελματικό μου «σπίτι». Αισθάνομαι ακόμη και τώρα ότι εκεί χτυπά η καρδιά μου. Αν και μπορώ να ζω χωρίς να πηγαίνω στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ», πάντοτε όμως τον σκέφτομαι με προσευχή για όλους, τη Διεύθυνση, το προσωπικό, τους γιατρούς, τους αρρώστους και τους επισκέπτες.

Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το χαρακτηριστικό της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», που σας κάνει να πιστεύετε ότι αποτέλεσε τη βάση της επιτυχίας αυτής της Κλινικής;
Πιστεύω ότι η φιλοσοφία της Διεύθυνσης για σεβασμό και αγάπη στον άρρωστο είναι η βάση της επιτυχίας της. Η Κλινική προσφέρει το καλύτερο για τον άρρωστο ως προσωπικότητα και για τους γιατρούς ως πολύτιμους συνεργάτες, εξασφαλίζει για το προσωπικό καλές εργασιακές συνθήκες και σε όλους ένα καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον.

Ποια νομίζετε ότι είναι η διαφορά ανάμεσα στα χειρουργεία της Αγγλίας, όπου εκπαιδευτήκατε, και σε κείνα του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ» όπου δουλέψατε;
Η διαφορά ανάμεσα στα χειρουργεία της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» και της Αγγλίας, όπου εκπαιδεύτηκα και εργάστηκα ευκαιριακά κατά διαστήματα, θα έλεγα ότι είναι ελάχιστη. Πιστεύω ότι στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» εφαρμόζονται συστήματα όπως της Αγγλίας, μάλιστα ορισμένες φορές υπερτερεί σε δυνατότητες, κάτι που διαπίστωσα και κατά την τελευταία μου επίσκεψη σε νοσοκομεία της Αγγλίας τον περασμένο Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com