ΠΙΣΩ
Κατανοώντας την προωρότητα
Νικόλαος Ε. Μάνος
Παιδίατρος-Νεογνολόγος

Ένα μωρό θεωρείται πρόωρο όταν γεννιέται πριν συμπληρώσει 37 εβδομάδες ενδομήτριας ζωής. Η χρονική περίοδος που ακολουθεί τη γέννηση ενός πρόωρου νεογνού είναι, από πολλές πλευρές, δύσκολη για τους γονείς του.

Πηγές άγχους και τρόποι αντιμετώπισης
Το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο παροδικός αποχωρισμός μητέρας - βρέφους, καθώς αυτό συνήθως μεταφέρεται σε άλλο νοσοκομείο. Πολύ συχνά η νοσηλεία του παρατείνεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έρθει στο σπίτι με τη μητέρα κατά την έξοδό της από το μαιευτήριο.

Η ψύχραιμη σκέψη ότι χιλιάδες γονείς σε όλο τον κόσμο βρίσκονται καθημερινά σε παρόμοια θέση παρηγορεί πολύ. Η ικανοποίηση ότι παρά την προωρότητά του το μωρό είναι καλά και βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου το φροντίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο επίσης βοηθά. Τις πρώτες μέρες ο πατέρας, και πολύ σύντομα οι δύο γονείς μαζί, θα επισκέπτονται το μωρό και θα ενημερώνονται καθημερινά για την πορεία της υγείας του.

Ένα μωρό «διαφορετικό από τα άλλα»
Τα πρόωρα μωρά έχουν μικρό βάρος γέννησης και λίγο σωματικό λίπος, γιατί βρίσκονται σε πρωιμότερο στάδιο ανάπτυξης σε σχέση με τα τελειόμηνα. Αποτέλεσμα είναι να φαίνονται αδύνατα και πάντως πολύ διαφορετικά από τα παχουλά μωρά των διαφημίσεων! Όσο όμως πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία επρόκειτο να γεννηθούν κανονικά, τα πρόωρα μοιάζουν όλο και περισσότερο τα τελειόμηνα μωρά του ίδιου σωματικού βάρους. Το δέρμα των πρόωρων είναι πολύ λεπτό, με αποτέλεσμα να είναι ορατά τα αγγεία που βρίσκονται από κάτω. Καλύπτεται από ένα λεπτό χνούδι που οφείλεται στην επίδραση των μητρικών ορμονών κατά την ενδομήτρια ζωή. Σιγά - σιγά το δέρμα γίνεται παχύ και αδιαφανές και το χνούδι πέφτει.

Η στάση κατά τον ύπνο στο σπίτι
Τα πρόωρα μωρά κοιμούνται τις περισσότερες ώρες του εικοσιτετραώρου, χωρίς να μπορούν να κινηθούν ιδιαίτερα. Γι' αυτό τα ξαπλώνουμε ύπτια πάνω σε μαλακό στρώμα και τα γυρίζουμε ελαφρά προς τα αριστερά, βάζοντας μία σφήνα στο δεξιό μέρος του κορμού. Επειδή τα οστά που σχηματίζουν το κεφαλάκι είναι πολύ μαλακά και το μωρό προτιμά να γυρίζει τον αυχένα του προς τη δεξιά συνήθως πλευρά, αλλάζουμε συχνά τη θέση του μωρού μέσα στο κρεβατάκι. Απαγορεύεται αυστηρά το μαξιλάρι και το κεφαλάκι του μωρού πρέπει να είναι ακάλυπτο.

Ο ρόλος των παιδιάτρων και μαιών
Τόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του νεογνού στα μαιευτικά και νεογνολογικά τμήματα, όσο και αργότερα όταν αυτό θα απολαμβάνει τη σπιτική θαλπωρή, το μαιευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι ο απαραίτητος σύμβουλος - βοηθός των γονέων των πρόωρων νεογνών να ξεπεράσουν τις αρχικές δυσκολίες και να χαρούν ένα υγιές παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ