ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Η Διατροφή του Πρόωρου και Προβληματικού Nεογνού
Νικόλαος Ε. Μάνος
Παιδίατρος-Νεογνολόγος

Κατά την ενδομήτρια ζωή, το έμβρυο προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και υγρά μέσω του πλακούντα. Όταν ένα νεογνό γεννιέται πρόωρα ή είναι άρρωστο, θα χρειασθεί να παίρνει αυτά τα συστατικά με ένα συνδυασμό μεθόδων διατροφής, ανάλογα με το βαθμό προωρότητας και βαρύτητας της ασθένειάς του.

Ολική παρεντερική διατροφή
Αρχικά, ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών χορηγείται απευθείας μέσα στην κυκλοφορία του αίματος του νεογνού.

Σίτιση με καθετήρα
Αργότερα επειδή τα πρόωρα δεν είναι σε θέση να συντονίσουν τους μύες που απαιτούνται για την κατάποση, χορηγούμε το γάλα απευθείας στο στομάχι, μέσω ενός λεπτού σωλήνα (καθετήρα).

Μητρικός θηλασμός
Ακόμη και αν η μητέρα έχει αποφασίσει να μη θηλάσει, μπορεί να «βγάζει» το γάλα της με θήλαστρο για κάποιο χρονικό διάστημα και να δίδεται αυτό στο μωρό με καθετήρα σίτισης. Εάν η μητέρα έχει επιλέξει να θηλάσει, πρέπει επίσης να αρχίσει να βγάζει το γάλα της αμέσως μετά τον τοκετό.

Πλεονεκτήματα μητρικού γάλακτος
Το μητρικό γάλα:

  • Διεγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του γαστρεντερικού σωλήνα, προστατεύοντας από πλήθος λοιμώξεων
  • Παρέχει θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αύξηση και ανάπτυξη του βρέφους


Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε τον ισχυρό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους, τότε εκτιμούμε τη μεγάλη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού.

Συμπλήρωμα γάλακτος
Είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί συμπλήρωμα με ξένο γάλα (formula γάλακτος), ώστε να είναι σίγουρο ότι το νεογνό προσλαμβάνει τα απαραίτητα υγρά και θερμίδες, μέχρι η μητέρα του να έχει αρκετό γάλα που να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του νεογνού. Εάν το μητρικό γάλα δεν αυξηθεί, το μωρό θα συνεχίσει να λαμβάνει συμπλήρωμα και μάλιστα σε αυξανόμενες ποσότητες.

Σίτιση με biberon
Αυτή απαιτεί από το βρέφος συντονισμό αναπνοής, θηλαστικών κινήσεων και κατάποσης, που επιτυγχάνεται μετά την παρέλευση 34 εβδομάδων από την ημερομηνία σύλληψης.

Συμπέρασμα
Η διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα, τόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του βρέφους στα τμήματα νεογνών, όσο και μετά την έξοδό του από αυτά. Η αρμονική συνεργασία των γονέων με το ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλισθεί η ταχύτερη ανάρρωση, η σωστή διατροφή και η άριστη ανάπτυξη του βρέφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ